Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 14, 2011

Birma wil grootste gedeelte staatsbedrijven verkopen

De regering van het Aziatische land Birma heeft aangekondigd dat 90 procent van de staatsbedrijven tegen het einde van het jaar zal geprivatiseerd worden. Dat hebben lokale media gemeld. Indien die berichten kloppen met de werkelijkheid, wordt dit een belangrijke verschuiving binnen de politiek van het land, dat in oktober vorig jaar voor de eerste keer in twee decennia verkiezingen heeft georganiseerd. Birma was tot voor kort samen met Noord-Korea de meest strikt gereguleerde economie van Aziƫ. Volgens U Khin Kyaw, vice-minister van economie van Birma, zouden de volgende maanden echter de meeste staatsbedrijven worden verkocht.

"Volgens een aantal bronnen heeft deze beslissing echter eerder een politieke dan een economische achtergrond," merkt de Britse omroep BBC News op. "De recente algemene verkiezingen kunnen weliswaar moeilijk democratisch worden genoemd, maar leiden wel tot een generatiewissel in het politie leiderschap. Volgens een aantal bronnen zou het privatiserings-programma een soort gouden parachute zijn voor de huidige machthebbers. Dat zou volgens Sean Turnell, professor economie aan de Macquarie University in Sydney, betekenen dat de meeste geprivatiseerde activa aan sterk gereduceerde prijzen zouden worden toegewezen aan leden van de regering en aan hun families en vrienden."

"De huidige machthebbers willen ervoor zorgen dat de rijkdom in hun handen blijft, ongeacht de politieke situatie," merkt Turnell op. Er is in Birma al enkele tijd een privatiserings-beweging aan de gang. De voorbije twaalf maanden werden meer dan honderd staatsbedrijven, waaronder benzinestations en haveninstallaties, verkocht. China was de voorbije jaren de belangrijkste afnemer van de Birmaanse export van onder meer gas, edelstenen en andere grondstoffen. Gevoeligheden over de nationale soevereiniteit zullen de Birmaanse autoriteiten volgens experts er wellicht van weerhouden om Chinese bedrijven de toestemming te geven activa op te kopen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home