Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 13, 2011

Wereldeconomie niet in staat om grote schokken op te vangen

De wereldwijde economie is niet in conditie om nieuwe grote schokken op te vangen. Dat is de conclusie van een rapport van het World Economic Forum (WEF). Daarbij wordt opgemerkt dat de economische onevenwichten, de volatiele koersen van grondstoffen en munteenheden en de budgettekorten van nationale regeringen onhoudbaar zijn. Er wordt aan toegevoegd dat ook de snelgroeiende wereldbevolking een bedreiging vormt voor de economie en over twintig jaar de vraag naar voeding, water en energie met 30 procent tot 50 procent zal hebben opgedreven. In het rapport wordt er ook voor gewaarschuwd dat de regeringen geen eensgezindheid blijken te kunnen vinden om een wereldwijd duurzame economische groei te realiseren.

"In het rapport worden de kwetsbaarheid van de wereldeconomie, de illegale economie en onafgebroken groeiende vraag naar grondstoffen de drie belangrijkste bedreigingen vormen voor een duurzame toekomst," stipt BBC News aan. "De wereldwijde economie wordt volgens het rapport geconfronteerd met de naweeën van de financiële crisis en wordt verzwakt door budgettekorten en de kosten van de vergrijzing. Ook de illegale economie - gedreven door corruptie, georganiseerde misdaad, illegale handel en mislukte overheden - vormt een belangrijke bedreiging. Bovendien kan de druk op grondstoffen zoals water, voeding en energie, een grote impact hebben."

"Een individueel conflict in elk van die risico-clusters kan snel escaleren en bredere problemen opleveren waardoor ook andere gebieden worden geraakt," merken de onderzoekers op. Robert Greenhill, chief business officer bij het World Economic Forum, voert daarbij aan dat de beurscrash van Wall Street op het einde van de jaren twintig van de vorige eeuw maanden duurde vooral ook de rest van de wereld werd geraakt. Bij de crash van drie jaar geleden duurde het slechts enkele minuten vooraleer de hele wereld met het probleem van de economische crisis werd geconfronteerd. Het rapport heeft het over een groeiend besmettingsgevaar door steeds meer verbonden systemen en gefragmenteerde samenlevingen waar het economisch onevenwicht de sociale cohesie ondermijnt.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home