Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 12, 2011

Spamproducenten zijn terug van kerstvakantie

Na een verrassende dalperiode rond de kersttijd, is het spamniveau inmiddels weer nagenoeg op zijn normale niveau teruggekeerd. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau MessageLabs van het beveiligingsbedrijf Symantec. Er wordt opgemerkt dat de heropleving van het spamverkeer in belangrijke mate te wijten is aan de botnet Rustock, die zijn activiteiten heeft hervat en opnieuw langs honderdduizenden gegijzelde computers junkmail verstuurt. Rustock, dat gespecialiseerd is in spamberichten voor verdachte farmaceutische websites, is wereldwijd de grootste bron van junkmail. Na zijn terugkeer steeg het spamverkeer in amper vierentwintig uur met 98 procent.

"Ook andere botnets zijn na de vakantieperiode opnieuw actief geworden," merkt MessageLabs op. "Ook de botnet Xarvester is opnieuw actief geworden na een aanval op zijn servers, net zoals zijn collega Lethic." De drie spamproducenten stopten rond kerstmis plots met het grootste gedeelte van hun activiteiten. Daardoor was het spamniveau eind december gedaald tot 50 miljard boodschappen per dag. Tijdens de maand augustus werden er gemiddeld wereldwijd ongeveer 200 miljard spamberichten per dag verstuurd. De onderzoekers hebben geen logische verklaring voor de plotselinge wapenstilstand bij de botnets.

De rustige periode is geen seizoensgebonden fenomeen dat ook de voorbije jaren werd opgemerkt. Het gaat om een compleet nieuwe vaststelling en blijft voorlopig onverklaarbaar. Sommige waarnemers veronderstellen dat de spamproducenten gewoon met eindejaarsvakantie zijn gegaan. Rustock bleef tijdens de kerstperiode wel actief met clickfraude. Matt Sergeant, onderzoeker bij Symantec, zegt dat er geen enkele reden is om te veronderstellen dat de botnets niet snel op hun oude activiteitsniveau zullen zijn teruggekeerd. Er wordt aan toegevoegd dat ongeveer negen op tien e-mailberichten afkomstig zijn van spamproducenten.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home