Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 12, 2011

Nieuwsoverzicht

China ontkent elke betrokkenheid bij het spionageschandaal rond de Franse autofabrikant Renault. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken noemt het ongegrond en onverantwoordelijk om te zeggen dat China achter de spionage zit. Renault schorste eerder drie topmanagers omdat ze geheime informatie over elektrische auto's zouden hebben doorgespeeld. De Franse president Nicolas Sarkozy gaf daarop de Direction Centrale du Renseignement Intérieur (DCRI), de Franse geheime dienst, opdracht om de mogelijke industriële spionage bij automaker Renault te onderzoeken. Een regeringsbron zei dat de dienst zou bekijken of er wellicht een link is met China. Een woordvoerder van de Franse regering liet weten dat Frankrijk geen enkel ander land van betrokkenheid beschuldigt. Michel Balthazard, één van betrokken Renault-figuren, zegt niets te maken te hebben met het spionageschandaal.


De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft bekend gemaakt de vluchten met zijn toestellen van het type Airbus A380 tussen Australië en de Verenigde Staten te hervatten. De vluchten met de superjumbo's van Qantas tussen Los Angeles en Australië werden voor lange tijd opgeschort na problemen met een toestel van de Australische luchtvaartmaatschappij in november vorig jaar. Een superjumbo van Qantas moest toen een noodlanding maken in Singapore, nadat één van de motoren was uitgevallen. Alan Joyce, topman van Qantas, stelde dat veiligheid de allerhoogste prioriteit geniet bij de Australische luchtvaartmaatschappij. Alleen als de fabrikanten en autoriteiten volledig zijn overtuigd dat de veiligheid is gegarandeerd, worden de vluchten met de superjumbo van Qantas volgens Joyce opnieuw hervat.


Toyota, de grootste autofabrikant ter wereld, pakt op de autosalon van Detroit uit met twee nieuwe broers van de populaire hybride Prius. Het gaat om een nieuw middelgroot multiple purpose vehicle (mpv) en een compacte, wendbare stadsauto. Dat heeft Toyota bekendgemaakt. Daarmee zal Toyota in totaal vier zogenoemde full hybrides, na de modellen Auris en Prius, op de markt hebben. Het nieuwe mpv-model is een grotere versie van de Prius en krijgt in de Verenigde Staten de naam Prius Versatility. De compacte stadsauto Toyota Prius City zit op dit ogenblik nog in studiefase, maar de Japanse producent zou de wagen volgend jaar op de Amerikaanse markt willen brengen. Ook de zogeheten Prius plug-in hybride, die over anderhalf jaar op de markt komt, wordt op het autosalon van Detroit voorgesteld. De plug-in is een hybride wagen die aan het stopcontact opgeladen kan worden. Toyota domineert de markt van hybrides al sinds de introductie van de Prius dertien jaar geleden.


De Saudische staatsluchtvaartmaatschappij Saudi Arabian Airlines treedt volgend jaar toe tot de luchtvaartalliantie SkyTeam. Dat heeft SkyTeam bekendgemaakt. Saudi Arabian Airlines is daarmee het eerste lid van de alliantie uit het Midden-Oosten. Door de toetreding worden er vijfendertig nieuwe bestemmingen aan het routenetwerk toegevoegd. De Saudische maatschappij vliegt op meer dan zesentwintig binnenlandse en vijfenvijftig internationale bestemmingen en vervoert meer dan negentien miljoen passagiers per jaar. Volgens SkyTeam is Saudi Arabian Airlines een aanwinst omdat de maatschappij een goede toegang verschaft tot het Arabisch Schiereiland, Noord-Afrika en India. De hubs van de Saoedi-Arabische maatschappij zijn gevestigd op de luchthavens van Riyadh, Jeddah en Dammam. Saudi Arabian Airlines heeft een vloot van ongeveer honderddertig toestellen.


Luchtvaartmaatschappij Air-France-KLM heeft tijdens de maand december gevoelig last gehad van de hevige sneeuwval in Europa en de Verenigde Staten. Door de vele annuleringen werden minder passagiers vervoerd dan één jaar eerder en ging naar schatting 70 miljoen euro aan omzet verloren. Door de vele uitgevallen vluchten daalde het aantal passagiers dat Air France-KLM vervoerde vorige maand tot 5,4 miljoen. Dat was 1,6 procent minder dan tijdens de maand december van vorig jaar. De opbrengsten per passagier stegen nog wel met 2 procent. Dit woog volgens de maatschappij echter niet op tegen de vele annuleringen en de kosten die werden gemaakt om gestrande reizigers op te vangen. De opbrengsten van het vrachtvervoer van Air France-KLM namen met 2,1 procent toe. De bezettingsgraad van de vrachtvliegtuigen was echter 1,7 procent lager dan in december het jaar voordien.


Het Duitse farmaconcern Bayer gaat een oplossing testen om dubbele kinnen te doen verdwijnen. Het bedrijf hoopt daarbij te profiteren van de belangstelling die er nu is voor esthetische dermatologie. In het kader van het project start Bayer een klinische studie op bij ruim zevenhonderd mensen in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, België, Spanje en Italië. Daarbij moet de efficiëntie uitgetest worden van het product, dat geïnjecteerd wordt om onaangename kleine vethopingen onder de kin te reduceren. De farmagroep hoopt het middel over drie jaar op onder meer de Europese markt te kunnen lanceren. De eerste resultaten zouden na ongeveer zestien weken zichtbaar moeten zijn. Daarbij zouden tussen veertig en zeventig kleine injecties moeten gebeuren, afhankelijk van de omvang van de dubbele kin en de individuele patiënt. Een woordvoerder van Bayer maakt de vergelijking met het plaatsen van een tatoeage.


Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon verkoopt vanaf begin februari de iPhone. Voorlopig mocht enkel AT&T de bijzonder populaire smartphone van het technologieconcern Apple aanbieden op de Amerikaanse markt. Door de iPhone aan te bieden aan Verizon krijgt Apple in één beweging toegang tot een klantenbestand van 93 miljoen gebruikers. Dat moet volgens analisten de strijd om marktaandeel met Android, het besturingssysteem van Google, weer in het voordeel van Apple kunnen beslechten. Volgens het marketingbureau Comscore stootte Android de iPhone onlangs van de troon als meest populaire besturingssysteem op de Amerikaanse markt. Een iPhone met een capaciteit van zestien gigabits zal bij Verizon 199 dollar kosten. Een versie met een capaciteit van tweeëndertig gigabits kost 299 dollar. Consumenten moeten bij de koop wel een tweejarig contract afsluiten met Verizon.


Het aluminiumconcern Alcoa heeft tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar een winst gerealiseerd van 258 miljoen dollar. Het bedrijf profiteerde van een hogere aluminiumprijs en gestegen vraag naar het metaal. Tijdens het vierde kwartaal van het jaar voordien boekte Alcoa, de grootste Amerikaanse producent van aluminium, nog een verlies van 277 miljoen euro. De omzet steeg met 4 procent naar 5,65 miljard dollar. Met die cijfers realiseerde Alcoa de beste kwartaalcijfers sinds het uitbreken van de economische crisis. Voor dit jaar wordt een groei met 12 procent in het vooruitzicht gesteld. Het bedrijf voegt er aan toe dat de vraag naar aluminium tegen het einde van het decennium zal verdubbelen. Klaus Kleinfeld, voorzitter van Alcoa, zegt bijzonder veel te verwachten van groeilanden, zoals India en Vietnam. Het voorbije jaar steeg de vraag al met 13 procent. De prijzen voor aluminium lagen het voorbije kwartaal 11 procent hoger dan tijdens het kwartaal voordien.


Het chemiebedrijf China National BlueStar heeft bekend gemaakt de Noorse siliciumspecialist Elkem over te nemen van het conglomeraat Orkla. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2 miljard dollar. Elkem betekent daarmee één van de grootste Chinese industriële overnames op de Europese markt. Met de overname breidt Bluestar zijn activiteiten in silicium gevoelig uit. De halfgeleider wordt vooral gebruikt voor de productie van zonnecellen, een sector waar Chinese bedrijven een belangrijke opkomst realiseren. China National BlueStar is een dochter van staatsbedrijf China National Chemical Corporation. De investeringsgroep Blackstone heeft een minderheidsbelang van 20 procent in China National BlueStar. Het Noorse conglomeraat Orkla moet een aantal divisies in de etalage zetten om zijn schuldenlast te verlichten en zich meer te concentreren op aluminium.


De Italiaanse vrachtwagenbouwer Fiat Industrial is geïnteresseerd in de vrachtwagenactiviteiten van de Duitse autobouwer Volkswagen, die grote belangen heeft in de truckfabrikanten Man en Scania. Sergio Marchionne, gedelegeerd bestuurder van Fiat, zegt een mogelijke overnemer te zijn als Volkswagen zijn truckactiviteiten wil verkopen. Marchionne wijst er daarbij op dat Volkswagen blijft heralen om wereldwijd de grootste producent van personenwagens te willen worden. Dat zou volgens Marchionne kunnen betekenen dat de bouw van vrachtwagens niet meer tot de kernactiviteiten van het Duitse concern zouden behoren. De uitspraken van Marchionne zijn een reactie op de interesse van Volkswagen in Alfa Romeo, het sportieve merk van Fiat. Martin Winterkorn, topman van Volkswagen, liet al een aantal keren verstaan dat hij Alfa Romeo wil overnemen. Marchionne benadrukt echter dat Alfa Romeo niet te koop staat.


De Amerikaanse advertentiewebsite Groupon heeft 950 miljoen dollar aan kapitaal binnengehaald. Die fondsen wil het jonge bedrijf gebruiken om de activiteiten wereldwijd uit te bouwen en om werknemers en eerdere investeerders te belonen. Groupon gaf aan dat het verse kapitaal afkomstig is van diverse investeringsfondsen, waaronder bekende technologie-investeerders zoals het Amerikaanse Greylock Partners en het Russische Digital Sky Technologies. In december meldde Groupon al 500 miljoen dollar te hebben opgehaald met de verkoop van een belang in het bedrijf. Eerder die maand sloeg het een overnamebod ter waarde van circa 6 miljard dollar van Google af. Groupon biedt zijn leden dagelijks via e-mails kortingsbonnen aan voor onder meer restaurants, kledingzaken en pretparken. In de eerste twee jaar van zijn bestaan wist de site vijftig miljoen leden te werven.


Japan is bereid om obligaties te kopen van de Europese Financiële Stabiliteits Faciliteit (EFSF). Die wil deze maand leningen uitgeven voor noodhulp aan Ierland. Tokio wil ongeveer 20 procent van de obligaties kopen. Dat heeft de Japanse minister van financiën Yoshihiko Noda bekend gemaakt. De Europese stabiliteitsfaciliteit is opgezet om noodkredieten te verstrekken aan eurolanden die in financiële problemen komen. Het verstrekt in dat kader maximaal 17,5 miljard euro van de 85 miljard euro aan noodkredieten die aan Ierland zijn toegezegd. Dit bedrag wordt binnengehaald via de uitgifte van obligaties, waar de landen uit de eurozone garant voor staan. Het is volgens Noda toepasselijk voor een belangrijk land zoals Japan om een bijdrage te leveren, ook om de geloofwaardigheid van de obligaties te vergroten. Japan zal de aankopen financieren met euro's uit de eigen financiële reserves.


Computerchipmaker Intel zet een punt achter een patentstrijd door 1,5 miljard dollar te betalen aan rivaal Nvidia. Het bedrag wordt over een periode van vijf jaar uitgekeerd. De Amerikaanse bedrijven hebben afgesproken dat zij in het vervolg bepaalde licenties van elkaar mogen gebruiken. Analisten hadden niet gerekend op de hoogte van het bedrag. De strijd tussen de chipmakers sleepte bijna twee jaar lang voort. Inzet van de strijd waren patenten van computerchips, die de microprocessor van computers ondersteunen. Door de overeenkomst krijgt Intel toegang tot de volledige patent-bibliotheek van Nvidia, dat zelf in ruil toegang krijgt tot een selectie van de Intel-patenten, maar daarin zitten niet de belangrijkste producten van de chipproducent. Nvidia maakte ruim één jaar geleden al bekend zich terug te zullen trekken uit de chipset-sector.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de kredietlijn voor Mexico uitgebreid tot 72 miljard dollar. De fondsen zijn bedoeld om de economie van het land te beschermen tegen de gevolgen van de internationale recessie. Het Internationaal Monetair Fonds benadrukte dat het krediet uit voorzorg wordt verstrekt. De Mexicaanse regering heeft het geld momenteel niet nodig, maar kan er een beroep op doen als het dat noodzakelijk vindt. De regeling heeft een looptijd van twee jaar. Mexico maakte in april twee jaar geleden als eerste land gebruik van de zogeheten flexibele kredietlijn van het Internationaal Monetair Fonds. Die geeft landen met een betrouwbaar economisch beleid de mogelijkheid om op elk moment krediet op te nemen om een financiële crisis te voorkomen. De eerste kredietlijn voor Mexico bedroeg 47 miljard dollar.


De Amerikaanse autobouwer Ford wil de volgende twee jaar in de Verenigde Staten 7.000 banen creëren. Dat heeft Mark Fields, topman van Ford, bekend gemaakt. Dit jaar wil Ford 4.000 nieuwe mensen aanwerven in zijn Amerikaanse fabrieken. De helft daarvan is voorzien voor de Louisville Assembly Plant in Kentucky, waar later dit jaar de bouw van de nieuwe Ford Escape wordt gestart. Daarnaast zouden ook 750 nieuwe personeelsleden worden aangeworven voor de afdelingen productontwikkeling, waarbij onder meer gemikt wordt op expertise in batterijen en andere innoverende technologieën. Voor volgend jaar zijn er volgens Fields tenminste 2.500 aanwervingen voorzien. Bill Ford, voorzitter van de autobouwer, stelde een goed gevoel te hebben bij de nieuwe aanwervingen. Hij gaf toe dat de voorbije periode bijzonder pijnlijk is geweest voor Ford en voor hemzelf.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home