Nieuwsoverzicht
De Europese Commissie voert naar eigen zeggen geen discussies over noodhulp aan Portugal. Dergelijke gesprekken zouden momenteel naar eigen zeggen zelfs niet worden overwogen. Daarmee spreekt de Europese Commissie eerdere geruchten tegen. Na Griekenland en Ierland wordt Portugal genoemd als het volgende land dat zou moeten aankloppen bij het Europese noodfonds. De Portugese regering zette intussen een besparingsprogramma op om het tekort dit jaar terug te dringen tot 7,3 procent volgend jaar tot 4,6 procent. Volgens een aantal berichten zouden Duitsland en Frankrijk willen dat Portugal Europese financiële steun zou vragen, om te vermijden dat Spanje en België besmet geraken. De Duitse regering ontkende eerder al die berichten en ook Frankrijk zegt die veronderstellingen niet te bevestigen.
Drie welvarende regio's in het zuiden van Duitsland bereiden juridische stappen voor tegen de huidige verdeling van openbare financiën. Deze stelt namelijk dat rijke regio's moeten betalen voor minder welvarende gebieden. Beieren zegt samen met Baden-Württemberg en Hessen een klacht voor te bereiden tegen het bestaande verdelingssysteem. Beieren en Baden-Württemberg hebben een laag werkloosheidscijfer en kennen voldoende economische activiteit. Hessen maakt eveneens deel uit van de meest welvarende regio's van Duitsland. De drie gebieden worden geleid door een coalitie van conservatieven en liberalen. In het huidige verdelingssysteem wordt een deel van hun fiscale inkomsten besteed aan andere regio's. Het doel daarvan is om evenwichtige levensomstandigheden te creëren in alle Duitse regio's. Georg Fahrenschon, minister van financiën van Beieren, heeft het echter over een belasting die het economische succes van de zuidelijke deelstaten bestraft.
Vliegmaatschappij Virgin Atlantic weigert voorlopig haar rekeningen aan de Londense luchthaven Heathrow te betalen. Het bedrijf zegt een onderzoek naar de winterchaos in december af te wachten. Toen strandden duizenden passagiers door zware sneeuwval en ijzige kou. Een woordvoerder van Virgin Atlantic zegt dat de luchtvaartmaatschappij zijn verantwoordelijkheid heeft genomen om voor de klanten te zorgen, maar zegt te verwachten dat ook de British Airport Authority, uitbater van de luchthaven Heathrow, een deel daarvan op zich zal nemen. Het is niet bekend of andere maatschappijen het voorbeeld van Virgin volgen. De British Airport Authority stelt dat vliegtuigmaatschappijen niet het recht hebben om geld in te houden op hun rekeningen. In theorie zou de luchthaven beslag kunnen laten leggen op de vliegtuigen van Virgin. Door de zware sneeuwval die West-Europa rond kerstmis teisterde, konden op Heathrow dagenlang geen vliegtuigen opstijgen van of landen.
Het Amerikaanse energiebedrijf Duke Energy heeft zich bereid verklaard om sectorgenoot Progress Energy over te nemen. Met de transactie zou een bedrag van 13,7 miljard dollar zijn gemoeid. De overname zou in aandelen worden afgehandeld. Duke Energy is het derde grootste energiebedrijf van de Verenigde Staten. Duke en Progress zijn allebei gevestigd in de Amerikaanse staat North Carolina. Door de fusie ontstaat het grootste elektriciteitsbedrijf van de Verenigde Staten, met 7,1 miljoen klanten in North Carolina, South Carolina, Florida, Indiana, Kentucky en Ohio. Het fusiebedrijf krijgt een totale capaciteit van 57.000 megawatt. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de overheden van North Carolina en South Carolina. Vorig jaar verloor Duke nog de biedingenstrijd rond de Amerikaanse activiteiten van het Duitse nutsconcern Eon. Die activiteiten gingen uiteindelijk voor 6,7 miljard dollar naar het Amerikaanse energiebedrijf PPL Corporation.
In China werden het voorbije jaar 18,06 miljoen auto's verkocht. Dat is een stijging met 32 procent tegenover het jaar voordien. Stimuleringsmaatregelen van de regering en economische groei droegen ertoe bij dat China voor het tweede jaar op rij de grootste automarkt ter wereld is gebleven, voor de Verenigde Staten. Dat heeft de Chinese vereniging van autoproducenten gezegd. De verkoop van personenwagens steeg met 33 procent tot 13,8 miljoen exemplaren. In december steeg de totale autoverkoop in China met 17,9 procent tot 1,67 miljoen exemplaren. Dit jaar wordt volgens analisten een groei verwacht van 10 procent tot 15 procent, met een totale verkoop tot 20 miljoen wagens. Het groeitempo zal volgens hen dit jaar in elk geval afzwakken, nu de Chinese regering de belasting op de aankoop van nieuwe wagens optrekt en regionale subsidies afbouwt.
Het Amerikaanse chemieconcern DuPont neemt de Deense voedingsingrediëntenproducent Danisco. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 6,3 miljard dollar. In de overnameprijs zijn ook de schulden van Danisco, ter waarde van 500 miljoen dollar, begrepen. Danisco is wereldwijd de grootste producent van voedingsingrediënten, zoals zoetstoffen en enzymen. Beide bedrijven werken al samen bij de productie van biobrandstoffen. Voor het Amerikaanse chemieconcern is het de grootste overname in meer dan tien jaar. De raad van bestuur van Danisco zal de overname naar eigen zeggen aan zijn aandeelhouders aanbevelen. De overname past in de strategie van DuPont om zijn activiteiten uit te breiden naar de voedingssector. De chemiegroep heeft zich traditioneel steeds toegelegd op chemische producten en veiligheidsuitrusting. DuPont is onder meer bekend als producent van kogelvrije vesten uit Kevlar. Danisco is actief in 23 landen en telt bijna 7.000 personeelsleden.
Alan Greenspan, gewezen voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, vreest dat de Verenigde Staten in een schuldencrisis verzeild zullen raken als de politici niet snel maatregelen nemen om de staatsschuld terug te dringen. Dat heeft hij verklaard in een interview met de Amerikaanse krant Wall Street Journal staat. De kans dat de Verenigde Staten de volgende twee of drie jaar zullen doorkomen zonder problemen op de obligatiemarkt en zonder problemen met de inflatie, bevindt zich volgens Greenspan wellicht slechts iets boven de 50 procent. Greenspan verklaarde dat het Amerikaanse Congres uiteindelijk een begroting zal moeten aannemen die rekening houdt met heel wat voorstellen van een parlementaire commissie die zich bezighoudt met de schuldafbouw. De commissie heeft een aantal controversiële maatregelen voorgesteld, zoals besparingen in de sociale zekerheid of het schrappen van 200.000 banen in de publieke sector.
De Duitse autobouwer BMW heeft het voorbije jaar 1,46 miljoen wagens verkocht. Dat is ongeveer 13,6 procent meer dan het jaar voordien. Daarmee scoort BMW het tweede beste jaar uit zijn geschiedenis. Dit jaar wil BMW volgens Ian Robertson, verkoopdirecteur bij het Duitse automerk, meer dan 1,5 miljoen wagens verkopen. Daarmee zou het record van vier jaar geleden worden gebroken. Het Duitse concern, dat ook eigenaar is van de merken Mini en Rolls-Royce, verkocht tijdens de maand december 141.000 exemplaren. Dat is een stijging met 14,2 procent tegenover dezelfde maand het jaar voordien. Duitsland blijft de grootste afzetmarkt voor BMW. Vorig jaar werden op de Duitse markt ruim 266.000 exemplaren verkocht. Dat is een stijging met 3,1 procent ten opzichte van het jaar voordien. In de Verenigde Staten werd een groei met 9,9 procent tot meer dan 265.000 exemplaren genoteerd. In China groeide de verkoop met 86,7 procent tot 169.000 eenheden.
Het Amerikaanse erotiekconcern Playboy Enterprises, uitgever van het mannenblad Playboy, is van plan om een private onderneming te worden. Het bedrijf Icon Acquisition Holdings, waarvan Playboy-baas Hugh Hefner eigenaar is, is van plan om samen met het concern Rizvi Traverse Management de aandelen van Playboy te kopen. De marktwaarde van Playboy wordt daarbij geraamd op 207 miljoen dollar. Playboy verkeert in financiële problemen en heeft een schuld van 115 miljoen euro. Het erotiekconcern heeft de inkomsten uit advertenties gevoelig zien dalen nu potentiële klanten vaker op internet zoeken erotiek en pornografie. Hefner richtte Playboy in de eerste helft van de jaren vijftig van de vorige eeuw op met een kapitaal van 600 dollar. Op de cover van het eerste magazine prijkte een halfnaakte Marilyn Monroe. Playboy staat sinds het begin van de jaren zeventig op de beurs genoteerd.
De Italiaanse autofabrikant Fiat heeft zijn belang in zijn Amerikaanse zustermerk Chrysler verhoogd van 20 procent tot 25 procent, als onderdeel van de herstructurering van het Amerikaanse concern en de integratie met de Italiaanse groep. Dat heeft Fiat bekendgemaakt. De Amerikaanse overheid heeft nu 9,2 procent van Chrysler in handen. De Canadese regering heeft een belang van 2,3 procent in het Amerikaanse automerk. De vakbond United Auto Workers (UAW) is met een belang van 63,4 procent de grootste aandeelhouder van Chrysler. Sergio Marchionne, topman van Fiat, heeft echter de beslissingsmacht bij de Amerikaanse autofabrikant. Chrysler kwam in juni twee jaar geleden uit faillissementsbescherming, na een miljardeninjectie van de Amerikaanse overheid. Marchionne zegt dat Fiat hoopt tegen het einde van dit jaar 35 procent van de aandelen van Chrysler in handen te hebben.
Het Britse Serious Fraud Office (SFO) verdenkt de Franse industriële groep Alstom ervan ongeveer 100 miljoen euro aan smeergeld te hebben betaald via zijn Britse filialen. Dat zou gebleken zijn uit documenten van de Britse fraudebestrijder en zou bevestigd zijn door de Britse politie. Vorig jaar werden er nog drie directieleden van Alstom aangehouden voor omkoping in Zwitserland, maar volgens de bronnen ging het om een mondiaal systeem. Volgens de Britse ordediensten was het Alstom-filiaal in Groot-Brittannië één van de actieve cellen. Het smeergeld ging naar overheden die aan het Franse bedrijf grote contracten moesten toewijzen. Volgens de bronnen werd het smeergeld gecamoufleerd als betalingen aan consultants. Alstom heeft de beschuldiging van omkoping altijd ontkend. Het Franse concern zegt dat de voor actie van de Britse fraudebestrijders geen enkele grond bestaat.
De Britse private-equitygroep Apax gaat het Deense schoonmaakbedrijf ISS uiteindelijk toch niet overnemen. De Deense groep zou nu werken aan een beursgang. Begin december geraakte bekend dat beide partijen over een overname gesprekken voerden. De deal zou 6,4 miljard euro waard geweest zijn. Goldman Sachs Capital Partners en EQT, de investeringsmaatschappij van de Zweedse familie Wallenberg, namen de Deense groep vijf jaar geleden over. Enkele maanden werd echter bekend gemaakt dat strategische opties van de Deense groep zouden worden bekeken. Daarbij werden verschillende alternatieven gevolgd, waarbij zowel rekening gehouden werd met een verkoop als met een beursgang. Begin december leek een verkoop aan Apax het meest waarschijnlijk. Maar daar is nu verandering in gekomen. De gesprekken met Apax liepen blijkbaar vast op meningsverschillen over de prijs.
De banken moeten hun bonussen beperken. Dat heeft de Britse eerste minister David Cameron gezegd in een reactie op mediaberichten dat Stephen Hester, topman van Royal Bank of Scotland een bonus van 2,5 miljoen pond zou krijgen uitbetaald. Cameron noemde dat bericht pure speculatie en zei dat er nog niets beslist was over de bonus van Hester. Volgens anonieme bronnen zou de bonus van Hester niet in cash, maar in aandelen worden uitbetaald en gespreid worden over meerdere jaren. Cameron voegde eraan toe dat banken dit jaar minder bonussen moeten toekennen dan vorig jaar. Royal Bank of Scotland, dat in handen is van de Britse regering, zou zich volgens Cameron daarbij het meest bescheiden moeten opstellen. Tegelijk waarschuwde de Britse premier de bankiers niet alle schuld in de schoenen te schuiven voor de economische crisis. Er zijn volgens Cameron heel wat mensen met de vinger te wijzen zijn voor de situatie.
De Franse autoconstructeur Renault heeft tijdens het voorbije jaar 2,63 miljoen auto's verkocht. Dat is een stijging met 13,7 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee heeft Renault, dat ook eigenaar is van de merken Dacia en Renault-Samsung, een absoluut record gerealiseerd. Het merk Renault zag de verkoop met 13,6 procent groeien en behaalde wereldwijd een marktaandeel van 3 procent. Bij het budgetmerk Dacia bedroeg de volumetoename 12 procent. Dat leverde het budgetmerk in Europa een marktaandeel van 1,6 procent op. Het merk Renault-Samsung Motors, dat in Zuid-Korea en Chili wordt verkocht, ging 19 procent vooruit. Er wordt aan toegevoegd dat alle regio's bijdroegen tot de groei. In Europa nam de verkoop toe met 7,4 procent, in de regio Euromed was er 13,1 procent groei, in Eurazië 32,5 procent, in de regio Azië-Afrika 24,5 procent en op het Amerikaanse continent 38,9 procent.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home