Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, January 10, 2011

Communistische Laos opent eigen beursvloer

Het communistische Laos opent een eigen beurs. Het land hoopt daarmee een gedeelte te kunnen meepikken van de internationale handel en hoopt dat de beursactiviteiten voor de nodige ontwikkeling zullen zorgen. Laos, de kleinste economie van Azië, wil op die manier ook minder afhankelijk worden van de landbouw en buitenlandse hulp. Laos is officieel socialistisch, maar begon in de jaren tachtig door vrije markthervormingen gradueel af te stappen van een geleide economie in Sovjet-traditie. Het land, een voormalige Franse kolonie, wil zijn groei uitbouwen op basis van de export van mineralen en elektriciteit van waterkrachtcentrales.

De Lao Securities Exchange in de Laotiaanse hoofdstad Vientiane opent met twee noteringen. Eén daarvan is een spin-off van het staatsbedrijf Electricité de Laos (EDL). Dethphouvang Moularat, voorzitter van de Lao Securities Exchange, zegt ervan overtuigd te zijn dat de opening van de beurs een mijlpaal betekent voor de economie van het land, waar de meerderheid van de bevolking nog altijd een inkomen heeft van minder dan 2 dollar per dag. "De beurs zal een enorme stimulans betekenen voor Laos," merkte hij op tegenover het persbureau AFP. De beurs zal volgens hem een aanvulling zijn op de buitenlandse wisselmarkt en bedrijven toegang bieden tot kapitaal om te kunnen uitbreiden.

Laos deed voor zijn nieuwe beurs beroep op technische en financiële steun van Zuid-Korea, wiens beursoperator een belang van 49 procent heeft in de Lao Securities Exchange. Ook werd advies ingewonnen bij buurland Thailand. Ook de staatsbank Banque Pour Le Commerce Exterieur Lao krijgt op de debuutdag van de beurs een notering. Dethphouvang Moularat verwacht dat tegen het einde van dit jaar ook drie tot vijf privébedrijven op de beurs zullen worden genoteerd. Experts verwachten echter niet dat er snel een grote handel zal moeten worden verwacht. Volgens hen voldoet slechts een handvol staatsbedrijven aan de gestelde voorwaarden voor een beursnotering.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home