Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 08, 2011

Mexicaanse wetenschappers voorspellen aardbevingen

Wetenschappers van de National Autonomous University of Mexico zeggen een veelbelovende technologie ontwikkeld te hebben om aardbevingen te voorspellen. Hun technologie is gebaseerd op het detecteren van gassen die uit scheuren en gaten in rotsformaties in de bodem en het grondwater sijpelen vooraleer een aardbeving gebeurt. Wetenschappers hadden eerder al aangekondigd dat het ontsnappen van radon-gassen een voorbode waren van aardbevingen, maar commerciële detectoren waren tot nu toe te duur om op een brede schaal toe te passen. De Mexicaanse wetenschappers zeggen nu echter een goedkoper alternatief ontwikkeld te hebben.

Onderzoeker Vladimir Peskov zegt dat het Mexicaanse team verder heeft gebouwd op de theorie dat radon ontsnapt uit rotsen in een stressgebied, kort voor er een plotselinge verschuiving optreedt. Het toestel van de Mexicaanse onderzoekers is gebaseerd op een technologie die eerder al werd gebruikt in extreme omstandigheden, zoals bij het Centre Européenne pour la Recherche Nucléaire (CERN) in Genève. Het ontwerp werd vorig jaar voorgesteld op de Vienna Conference on Instrumentation. Daarbij werd aangevoerd dat de prestaties van het nieuwe toestel evenwaardig zijn aan apparaten die op de commerciële markt aanwezig zijn.

Heikki Sipilä, sinds de jaren zestig ontwikkelaar van gasdectectoren, heeft het over een belangrijke doorbraak. "De detectoren zijn heel eenvoudig en vergen weinig productiekosten omdat er niet met gassen of dure materialen moet worden gewerkt," aldus Sipilä. Volgens Peskov kost een detector tussen 50 dollar en 100 dollar. De onderzoekers willen de apparaten verder uittesten in de omgeving van Bari in Italië, waar veel micro-aardbevingen worden opgemerkt. Critici merken wel op dat de apparaten zouden moeten uitgerust worden met radio-technologie, zodat er bij een mogelijk alarm een signaal kan uitgezonden worden. Dat zou de toepassing van de technologie in ontwikkelingslanden volgens hen kunnen bemoeilijken.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home