Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 08, 2011

Nieuwsoverzicht

Zowel Renault zelf als de Franse geheime diensten zouden China verdenken achter de industriële spionage te zitten bij de Franse autoconstructeur. De politie neemt de affaire ernstig en heeft een onderzoek geopend. Renault schorste onlangs drie kaderleden, onder wie een lid van het directiecomité. Renault weigert tot dusver namen te noemen, maar volgens een aantal bronnen zou het onder meer gaan om Michel Balthazard, een Renault-veteraan die al meer dan dertig jaar bij de Franse autofabrikant werkzaam is. De drie betrokkenen zouden informatie over het Renault-programma voor elektrische wagens hebben gelekt. Renault, voor 15 procent in Franse overheidshanden, investeerde samen met zijn Japanse zustermerk Nissan al 4 miljard euro in de ontwikkeling van elektrische wagens. De tandem Renault-Nissan wil wereldleider worden in de sector.


De Duitse autoconstructeur Daimler heeft het voorbije jaar 1,26 miljoen voertuigen verkocht. Dat is een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien. Daimler stelt met die prestaties de gestelde verkoopsdoelen duidelijk overtroffen te hebben. Bij hoofdmerk Mercedes-Benz werd een groei met 11 procent tot 1,16 miljoen exemplaren opgetekend. Oorspronkelijk was gemikt op een stijging met 10 procent. In China liet Daimler het voorbije jaar een groei met 112 procent tot 148.400 exemplaren optekenen. Ook in Rusland, India en Brazilië werd een belangrijke groei opgetekend. Daimler zegt ook de verwachtingen op de Amerikaanse markt overtroffen te hebben. Daar werd een groei met 14 procent tot 216.400 exemplaren gemeld. In West-Europa werd een toename met 2 procent tot 291.900 exemplaren opgetekend. Op de Duitse thuismarkt werd met 265.500 exemplaren een status-quo gemeld.


De vier grootste producenten van isolerend dubbel glas in Nederland hebben zich schuldig gemaakt aan kartelvorming. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De kartelwaakhond heeft de betrokken boete een totale boete van ruim 17 miljoen euro opgelegd. Koninklijke Saint-Gobain Glass uit Veenendaal moet een boete van ruim 8 miljoen euro betalen. Het bedrijf Pilkington uit Enschede kreeg een boete opgelegd van bijna 7,5 miljoen euro. Scheuten Glas uit Venlo krijgt een boete van bijna 2,3 miljoen euro. Het bedrijf AGC Flat Glass uit Tiel krijgt geen boete omdat de onderneming het kartel bij de autoriteiten heeft aangemeld. De bedrijven hadden afgesproken de prijzen voor isolerend dubbel glas met in totaal 10 procent tot 12 procent te verhogen en daarnaast minimumprijzen vastgesteld. Scheuten Glas ontkent de kartelactiviteit en beraadt zich over mogelijke stappen tegen de boete.


De Chinese nieuwssite people.com.cn overweegt een notering op de beurs van Shanghai. De beursgang van de website van de staatskrant People's Daily zou een bedrag van 800 miljoen yuan moeten opleveren. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 91 miljoen euro. De nieuwssite zou gesprekken voeren met meer dan tien potentiële investeerders en zou al akkoorden hebben bereikt met China Unicom, China Telecom, China Mobile en China Life Insurance. De Chinese communistische partij zou een tiental online mediakanalen naar de beurs willen brengen. De noteringen passen in een grote vernieuwingsoperatie. Ook het persbureau xinhuanet.com en de onlinetelevisiezender cntv.cn bereiden zich voor op een beursgang. People.com.cn realiseerde vorig jaar een winst van ongeveer 70 miljoen yuan. Voor dit jaar wordt een winst van 100 miljoen yen in het vooruitzicht gesteld.


Het Nederlandse concern Telegraaf Media Groep (TMG) heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 590 miljoen euro. Dat is een daling met 22 miljoen euro tegenover het jaar voordien. Het bedrijfsresultaat steeg echter van 49 miljoen euro naar 60 miljoen euro. De dagbladen van de Nederlandse groep, met onder meer de Telegraaf en Spits, slaagden erin hun betaalde oplage stabiel te houden. Wel stonden de opbrengsten uit gedrukte advertenties onder druk. De inkomsten uit digitale activiteiten zijn gestegen. Ook de radiodivisie Sky Radio Group, die onder meer Sky Radio en Radio Veronica omvat, werd eveneens geconfronteerd met een druk op de reclame-advertenties. Het Nederlandse mediaconcern zegt ook dit jaar een lichte omzetgroei te verwachten. Ook de winstmarges zouden een verdere verbetering kennen.


De Britse openbare omroep BBC moet het scenario van de populaire soap Eastenders herschrijven, nadat de zender zich de woede van de kijkers op de hals had gehaald. De Britse kijkers pikten het niet dat in een aflevering begin dit jaar de pasgeboren baby van het personage Ronnie Branning overleed. Eastenders loopt al meer dan vijfentwintig jaar en geniet een enorme populariteit bij de kijkers. De fans van het programma hebben de gewoonte om massaal te reageren als een scenariowending hen niet bevalt, maar deze keer was de stortvloed aan brieven van een andere grootte. Meer dan 8.000 kijkers protesteerden tegen het overlijden van de pasgeboren zoon van Ronnie Branning. Onder meer Mumsnet, een populaire site voor nieuwe moeders, vindt de verhaallijn onaanvaardbaar. Omwille van het grote aantal klachten heeft de BBC dan ook beslist om de scenariowending ongedaan te maken. Vanaf de lente worden alle gevolgen van het overlijden van de baby ongedaan gemaakt.


De Portugese ambtenarenvakbonden zijn naar de rechtbank gestapt om te eisen dat dat de aangekondigde verlaging van de ambtenarenlonen, een onderdeel van het Portugese besparingsplan, wordt teruggedraaid. De vakbonden beroepen zich op het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel. De Portugese regering wil dit het begrotingstekort van 7,3 procent van het bruto binnenlands product terugbrengen naar 4,6 procent. De regering wil onder meer 5 procent bezuinigen op de loonmassa van de ambtenaren. Daarbij werd aangekondigd dat het loon van ambtenaren die meer dan 1.500 euro verdienen, met 3,5 procent tot 10 procent zal worden teruggeschroefd. Volgens de Portugese regering vormt de verlaging van de lonen geen grondwettelijk probleem. Alle juridische middelen zullen volgens de Portugese regering worden ingezet om de maatregel toe te passen.


Qatar heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil voor de ontwikkeling van het zogeheten Barzan Gas Project. Met het project is een bedrag gemoeid van 8,6 miljard dollar. Het is de bedoeling dat het project dagelijks ongeveer 40 miljoen kubieke meter zal produceren. Het Barzan-gebied zou over drie jaar operationeel moeten worden. Het Qatarees staatsgasbedrijf RasGas zal de dagelijkse leiding hebben over het project, dat ligt in het industriegebied Ras Laffan. Qatar Petroleum, het moederbedrijf van RasGas, zal naar verluidt 93 procent van het project bezitten. De resterende 7 procent is voor ExxonMobil. Qatar herbergt de derde grootste gasreserves van de wereld. Het emiraat is ook de grootste gasproducent van de wereld. Barzan wordt het duurste gasproject in Qatar, sinds de Pearl-installaties van het Brits-Nederlandse Shell, dat een budget heeft van 19 miljard dollar.


Nederlandse belastingsinspecteurs willen drieduizend Amsterdamse prostituees controleren. Bedoeling is om te achterhalen hoeveel klanten de prostituees per dag ontvangen en welke omzet ze realiseren. Prostituees in Amsterdam moeten dit jaar voor het eerst belasting betalen, maar de Nederlandse belastingdienst heeft geen idee over de financiële inkomsten van de sector. Plaatsbezoeken moeten daar verandering in brengen. De prostituees zijn inmiddels met een advertentie in de kranten op de hoogte gebracht van het geplande bezoek. De Amsterdamse prostituees waren tot nu toe om humanitaire redenen vrijgesteld van belasting. Daarbij werd ervan uitgegaan dat de prostituees al zwaar werden uitgebuit door pooiers. De Amsterdamse overheid is de jongste jaren echter harder opgetreden tegenover gedwongen prostitutie en de belastingsdienst gaat ervan uit dat de meeste activiteiten van de sector nu legaal verlopen.


Winkelen in Londen wordt gevoelig duurder. Dat hebben retailexperts gezegd. De prijsstijgingen zijn gedeeltelijk te wijten aan de verhoging van de Britse btw-tarieven, die van 17,5 procent naar 20 procent zijn gestegen. Maar heel wat handelaars zouden van die aanpassing gebruik gemaakt hebben om hun prijzen gevoelig te verhogen. Uit een aantal tests bleek dat sommige producten 22,6 procent duurder zijn geworden. De retailexperts verwachten gemiddelde verhogingen van 5 procent tot 8 procent. Dat is twee tot ruim drie keer meer dan de btw-verhoging. Er wordt aan toegevoegd dat de verkopers ook sneller naar boven dan naar beneden zullen afronden. Touroperatoren zouden hun prijzen voorlopig niet aanpassen. Ook een ticket voor de Eurostar naar Londen blijft ongewijzigd. De btw-verhoging met 2,5 procent levert de Britse belastingen een meerinkomst van 13 miljard pond op.


In Japan zijn het voorbije jaar 3,23 miljoen nieuwe wagens verkocht. Dat is een stijging met 10,6 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de sectororganisatie Japanese Automobile Dealers Association bekendgemaakt. Daarmee wordt ook gebroken met een periode van zes jaar op een rij met dalende verkoopcijfers. De toename was vooral te danken aan subsidieprogramma's van de Japanse overheid om de verkoop van duurzame auto's te stimuleren. De laatste maanden van vorig jaar werd opnieuw een daling opgetekend, omdat in september de steunmaatregelen van de overheid werden stopgezet. In december namen de verkopen zelfs met 28,3 procent af tot 179.666 exemplaren. Dat was de vierde maandelijkse daling op rij. De stijging over het afgelopen jaar komt voor een belangrijk deel op rekening van de hybride Toyota Prius. Daarvan werden er meer dan 315.000 exemplaren verkocht. De Prius is al meer dan anderhalf jaar de best verkochte auto in Japan.


De Nederlandse groep Spyker Cars, de eigenaar van het Zweedse automerk Saab Automobile, wil zijn aandeelhouders in mei duidelijkheid geven over de plannen voor een Zweedse beursnotering. Dat heeft Victor Muller, topman van Spycker Cars, bekend gemaakt. De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering is volgens Muller een ideale plek om aan te geven hoe de groep tegen een dubbele notering aankijkt. Eerder sprak Muller nog over een potentiële lancering van een tweede notering in april. Muller herhaalde dat Spyker bij een beursnotering op de beurs van Stockholm, zeker nog enige tijd op de Amsterdamse beurs actief zal blijven. De bestuursvoorzitter gaf verder aan niet van plan te zijn om aandelen uit te geven. De autogroep heeft volgens Muller het geld niet nodig, zodat er op dit ogenblik ook geen aandelenuitgifte is voorzien.


De waarde van de Amerikaanse computerfabrikant Apple is gestegen tot een recordhoogte van 302 miljard dollar. Daarmee is Apple ook meer waard geworden dan concurrent Microsoft, dat een bedrag van 239 miljard dollar krijgt opgeplakt. Apple laat verder ook grote bedrijven zoals General Electric (195 miljard dollar), Google (193 miljard dollar) en General Motors (56 miljard dollar) achter zich. Het olieconcern ExxonMobil is met 376 miljard dollar voorlopig het waardevolste bedrijf van de Verenigde Staten. Apple boekte grote successen met de lancering van de iPod, de smartphone iPhone en tabletcomputer iPad sloegen aan bij de consument. Apple boekte tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar nog een winst 4,31 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien bedroeg de winst 2,53 miljard dollar. De omzet steeg met 67 procent tot 20,3 miljard dollar.


De Duitse autobouwer Volkswagen heeft vorig jaar 4,5 miljoen wagens verkocht. Dat betekent een stijging met 13,9 procent tegenover het jaar voordien. De verkoop van Volkswagen heeft daarmee een nieuwe recordhoogte bereikt. Op de Chinese markt werd een stijging met 35,5 procent opgetekend tot 1,51 miljoen exemplaren. Daarmee is China voor Volkswagen bijna even belangrijk geworden als de Europese markt, waar in totaal 1,55 miljoen wagens werden verkocht. Op de Duitse thuismarkt moest Volkswagen wel rekening houden met een sterke terugval. Daar daalde de verkoop met 20,6 procent tot 534.000 eenheden. Dat is het gevolg van het wegvallen van de Duitse aankooppremie. Op de Amerikaanse markt werd een stijging met 20,6 procent opgetekend tot 256.800 exemplaren. In Rusland werd een stijging met 49,1 procent tot 58.900 exemplaren opgetekend. Ook in Brazilië, India, Zuid-Korea en Turkije werd een belangrijke groei opgetekend.


De economische groei in de Verenigde Staten zou dit jaar iets beter moeten uitvallen dan vorig jaar. Dat heeft Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, gezegd tegenover de begrotingscommissie in de Amerikaanse Senaat. Bernanke zegt dat er recent een groeiend aantal signalen kon worden opgemerkt die duiden op een autonoom herstel van de gezinsuitgaven en de bedrijfsinvesteringen. Ondanks de groeiverwachting houdt de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank er naar eigen zeggen nog altijd rekening mee dat het nog een aanzienlijke tijd zal duren voor het Amerikaanse werkloosheidsniveau weer op het normale niveau zal zijn beland. De werkloosheidsgraad daalde in december van 9,8 procent naar 9,4 procent. Dat is het laagste niveau sinds mei twee jaar geleden. Er kwamen wel minder banen bij dan analisten hadden verwacht.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home