Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 07, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft een online softwarewinkel voor Mac-computers geopend. Gebruikers kunnen dankzij de zogenaamde AppStore met enkele muisklikken een toepassing downloaden en installeren. Bij de lancering zijn al een duizendtal gratis en betalende applicaties beschikbaar. Apple had al AppStores voor zijn smartphone iPhone en tablet iPad. In de AppStore worden onder meer games aangeboden en programma's voor grafische vormgeving, lifestyle en onderwijs. Apple zet met de AppStore voor computers volgens waarnemers een logische stap. Het systeem met de applicaties is immers een groot succes. Softwareontwikkelaars die hun toepassingen via de winkel van Apple willen verkopen, moeten zich wel schikken naar de regels van Apple en moeten toestaan dat Apple een deel van de verkoopprijs opstrijkt. De nieuwe winkel wordt een concurrent voor de traditionele software-verkopers.


Renault heeft drie topmanagers geschorst omdat de betrokkenen geheime informatie over elektrische auto's zouden hebben doorgespeeld. Het ging volgens de Franse autobouwer om zeer ernstige feiten die de strategische, intellectuele en technologische activa van Renault bedreigen, temeer omdat het om personen gaat die strategische functies innemen in het bedrijf. Christian Husson, juridisch en deontologisch directeur van de groep, noemde het ontslag gerechtvaardigd het strategisch, intellectueel en technologisch potentieel van Renault te beschermen. Verdere details over de zaak maakte de autobouwer niet bekend. Volgens Husson heeft het voorafgaande onderzoek, dat maanden duurde, toegelaten om elementen te vergaren die aantonen dat de handelingen van de drie medewerkers niet strookten met de ethiek van Renault en dat ze willens en wetens bedrijfsinformatie in gevaar brachten.


De olieramp in de Golf van Mexico is wel degelijk te wijten aan beslissingen door de drie betrokken bedrijven die gericht waren op winstmaximalisatie. Dat heeft de Amerikaanse regering in een rapport benadrukt. Veel van de beslissingen die British Petroleum, Halliburton en Transocean namen om de opdracht te klaren, waren volgens het rapport gedreven door besparingen op tijd en geld. De conclusie in het eindrapport staat haaks op het voorlopige onderzoek van november, toen er nog geen bewijzen waren gevonden voor slechte managementpraktijken. Hoewel de commissie geen bevoegdheid heeft om sancties op te leggen, kunnen de conclusies gebruikt worden in toekomstige rechtszaken. Bij de explosie van het boorplatform Deepwater Horizon van British Petroleum in april van vorig jaar kwamen elf mensen om het leven. Miljoenen liters olie stroomden in zee. Het rapport zegt dat een dergelijke ramp zich opnieuw kan voordoen als de sector zich niet grondig hervormt.


De sociale netwerksite LinkedIn zou nog dit jaar naar de beurs willen trekken. De website, die de nadruk legt op zakelijke en professionele netwerken, zou daarvoor al de begeleidende banken geselecteerd hebben. Dat hebben een aantal bronnen bevestigd. Een woordvoerder van LinkedIn liet enkel optekenen dat een beursgang slechts één van de vele tactieken is die kunnen worden overwogen. LinkedIn beweegt zich wat in de schaduw van sectorgenoot Facebook, die wereldwijd ongeveer 500 miljoen gebruikers telt. Het gebruikersbestand van LinkedIn is ongeveer tien keer kleiner. Daarbij dient wel gezegd dat LinkedIn zich nadrukkelijk richt op de zakelijke niche, hoewel er steeds meer functies worden toegevoegd die een breder publiek kunnen aanspreken. Waarnemers sluiten niet uit dat LinkedIn met een snelle beursgang wil vermijden dat een eventuele beursintroductie van Facebook alle geld uit de markt zou zuigen voor andere bedrijven die in dezelfde sector actief zijn.


Het softwareconcern Microsoft heeft tijdens de eerste zestig dagen sinds de lancering van Kinect al 8 miljoen exemplaren verkocht van het toestel, een bewegingsdetectiesensor voor de spelconsole Xbox 360. Dat heeft Microsoft-topman Steve Ballmer gezegd op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Daarmee overtreft de Kinect alle verwachtingen, ook die van het bedrijf zelf. Ballmer hield naar eigen zeggen rekening met 5 miljoen verkochte exemplaren. Het potentieel blijft intussen enorm, aangezien er volgens Microsoft wereldwijd al 50 miljoen exemplaren van de Xbox 360 verkocht zijn. Het succes is des te opvallender aangezien de Kinect met een prijs van 150 euro relatief duur is voor een console-accessoire. Kinect, dat eerst in Noord-Amerika en vervolgens in de rest van de wereld te koop aangeboden werd, laat toe dat de bewegingen van een speler gedetecteerd worden aan de hand van verschillende camera's en sensoren.


De tandem China-Hongkong is het voorbije jaar de belangrijkste importeur geworden van kwalitatieve Bordeaux-wijnen. In totaal werden in China-Hongkong het voorbije jaar voor een totaal van 333 miljoen euro aan Bordeaux-wijnen gekocht. Qua aankoopwaarde steken ze zo de historische belangrijke klanten België, Duitsland en Groot-Brittannië voorbij. Dat blijkt uit cijfers van de Conseil interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB). De export van Bordeauxwijnen herstelde zich verder in de loop van vorig jaar. In totaal werd 1,68 miljoen hectoliter uitgevoerd. Dat is een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 7 procent tot 1,39 miljard euro. In de Europese Unie was er volgens het rapport sprake van een vertraagd en bescheiden herstel. De Aziatische markt toonde zich daarentegen bijzonder actief, met een groei van 71 procent in China en 65 procent in Hongkong.


Het Chinese Xinmao zal geen overnamebod uitbrengen op de Nederlandse kabelproducent Draka. De beschikbare tijdsspanne is naar eigen zeggen onvoldoende. Daarmee ligt de weg open voor het Italiaanse Prysmian om Draka in te lijven. Prysmian heeft groen licht gekregen van de Nederlandse en de Italiaanse autoriteiten om Draka over te nemen met zijn bod van 830 miljoen euro. Het bod van Prysmian loopt tot begin februari. Xinmao was in een ongelijke strijd terechtgekomen. Het bedrijf moest op groen licht van de Chinese overheid wachten om een bod te kunnen uitbrengen. De fusie tussen het Italiaanse kabelbedrijf Prysmian en Draka creëert een marktleider in kabels in Europa en onttroont meteen het Franse Nexans, dat een lager bod op Draka had uitgebracht. Valerio Battista, gedelegeerd bestuurder van Prysmian, zei eerder nadrukkelijk niet van plan te zijn het bod te verhogen tot op het niveau van zijn Chinese concurrent.


Het Franse autobedrijf PSA Peugeot-Citroën verkocht vorig jaar wereldwijd 3,6 miljoen wagens. Dat heeft Philippe Varin, gedelegeerd-bestuurder van de Franse autogroep, bekend gemaakt. De verkoop lag 400.000 exemplaren hoger dan het jaar voordien. Varin stelt daarbij dat de conjunctuur beter was dan voorzien. Dit jaar wordt de verkoop volgens hem echter moeilijker. Vooral in het thuisland Frankrijk, waar de verkoop het voorbije jaar geholpen werd door inmiddels afgeschafte schrootpremies, voorziet Varin slechtere cijfers. De Franse verkoop zou volgens hem met 13 procent kunnen zakken. Voor heel Europa gaat hij uit van een stabilisering van de verkoop. Peugeot-Citroën realiseert momenteel nog twee derden van zijn verkoop in Europa, maar wil dat tegen het midden van het decennium terugbrengen tot 50 procent.


Autofabrikant Saab heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar 11.448 exemplaren verkocht. Dat is een stijging met 129 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dit heeft Spyker Cars, de eigenaar van het Zweedse Saab, bekendgemaakt. Bij die toename moet worden aangetekend dat Saab één jaar geleden op sterven na dood leek te zijn. Toenmalige eigenaar General Motors wilde het Zweedse merk opheffen en had de productie bijna stilgelegd. Pas toen Saab in februari vorig jaar door Spyker werd overgenomen, kwam de productie weer op gang. Dat heropstarten van de productie verliep trager dan Spyker aanvankelijk voorzag. Het bedrijf moest daarom in oktober de verkoopdoelstellen voor het voorbij jaar verlagen van 45.000 exemplaren naar minstens 30.000 exemplaren. Uiteindelijk verkocht de onderneming over het hele jaar 31.696 auto's. Dat is een stijging met 15 procent.


De beursintroducties in Hongkong hebben vorig jaar een recordbedrag opgeleverd van 43 miljard euro. Dat betekent een stijging met 87 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een onderzoek van het adviesbureau PricewaterhouseCoopers. Daarmee werd met beursintroducties in Hongkong meer geld opgehaald dan in Europa (26 miljard euro) en de Verenigde Staten (29,5 miljard euro). In totaal kregen vorig jaar 104 bedrijven een notering aan de Hong Kong Stock Exchange. Dat is een toename met 42 procent tegenover het jaar voordien. De beurs in Shanghai noteerde voor 20 miljard euro aan nieuwe fondsen. Dat betekent een stijging van 54 procent. De noteringen aan de Shenzhen Stock Exchange stegen met ruim 400 procent tot 33 miljard euro op. Volgens het rapport zijn het vooral Chinese en andere internationale bedrijven die kiezen voor een notering aan de beurs van Hongkong.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft het voorbije jaar 530 netto-orders voor passagierstoestellen ontvangen. Dat is een stijging met 31 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van Boeing. De Amerikaanse constructeur heeft vorig jaar in totaal 462 passagiersvliegtuigen afgeleverd. Dat komt nagenoeg overeen met de doelstelling van 460 toestellen voor het lopende jaar. Het jaar voordien leverde het concern nog 481 toestellen af. Het type Boeing B737 vertegenwoordigde vorig jaar een meerderheid van de orders. In totaal werden er 376 toestellen van het type opgeleverd. Daarmee realiseert het type volgens Boeing voor het tweede jaar op rij een record. Daarnaast werd aangekondigd dat de Dreamliner, het nieuwe passagierstoestel van Boeing, voorlopig testvluchten blijft uitvoeren. In totaal heeft de passagiersdivisie van Boeing op dit ogenblik een orderboek met 3.443 exemplaren.


De sociale netwerksite Facebook blijft bijzonder veel investeerders aantrekken. Door die massale belangstelling heeft zakenbank Goldman Sachs besloten om te stoppen met het benaderen van potentiële beleggers. Goldman Sachs zou al voor enkele miljarden dollars aan orders hebben ontvangen van investeerders die willen beleggen in Facebook. Potentiële beleggers in Facebook zouden minstens 2 miljoen dollar moeten aanbrengen en hun aandelen minstens twee jaar vasthouden. Onlangs raakte bekend dat Goldman Sachs samen met de Russische investeerder Digital Sky Technologies 500 miljoen dollar in de internetsite had geïnvesteerd, waardoor Facebook gewaardeerd werd op 50 miljard dollar. Goldman Sachs plaatst de aandelen door een beleggingsvehikel bij zijn rijkste klanten. Het vehikel krijgt een omvang van 1,5 miljard dollar.


Het internetconcern Google heeft bij een federale rechtbank in Washington de toekenning van een Amerikaans overheidscontract van 49,3 miljoen dollar aan het softwareconcern Microsoft laten bevriezen. Het contract zou 88.000 ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken voorzien van een nieuw e-mailsysteem. Volgens Google en zijn verkoper Onix Networking was de offerte op maat geschreven van Microsoft. De rechtbank volgde de stelling van Google. Het ministerie negeerde volgens de rechter meermaals de interessebetuigingen van Google. Ambtenaren van het ministerie zouden Google gemeld hebben te vrezen dat het aanbod van het internetbedrijf niet beantwoordde aan de gestelde veiligheidsvereisten. Microsoft stelde in een reactie dat de beslissing van de rechter niets afdoet aan de fundamentele beslissing van het ministerie.


Op de Tsukiji-vismarkt in de Japanse hoofdstad Tokio is bij de eerste veiling van het nieuwe jaar meteen het recordbedrag van 32,5 miljoen yen neergeteld voor een enorme blauwvintonijn. Dat komt overeen met een bedrag van 300.000 euro. Het dier had een gewicht van 342 kilogram. De vis - gewaardeerd op 95.000 yen per kilo - zal via een groothandelaar worden verkocht aan dure sushirestaurants in Tokio en Hongkong. Intussen groeit de kritiek op de Japanse overbevissing van de bedreigde vissoort. Japanners zijn de belangrijkste consumenten van blauwvintonijn. Natuurorganisaties blijven ervoor ijveren de vangst van blauwvintonijn te verbieden. Het eerdere record werd tien jaar geleden gevestigd, toen een tonijn voor een bedrag van iets meer dan 20 miljoen yen werd verkocht. Op de recente veilig werden 538 tonijnen verkocht.


Het Italiaanse autobouwer Ferrari doet goede zaken in China. Vorig jaar verkocht de Italiaanse autoproducent bijna driehonderd wagens op de Chinese markt. Dat is een stijging met 50 procent tegenover het jaar voordien. Ferrari liet naar eigen zeggen het voorbije jaar de beste prestaties neer sinds het merk op de Chinese markt debuteerde. Met de verkoopcijfers in Hongkong en Taiwan erbij behoort China inmiddels tot de vijf grootste internationale markten voor de Italiaanse autoproducent. Ferrari begon nog maar zes jaar geleden met een officiële netwerk in de Chinese regio. Inmiddels heeft Ferrari tien dealers op de Chinese markt. De volgende maanden komen er in diverse Chinese steden nog nieuwe dealers bij. In navolging op het Chinese succes, wil Ferrari zijn activiteiten ook uitbreiden naar de Indiase markt. Een eerste Indiase dealer zou in de loop van de volgende maanden zijn deuren openen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home