Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 05, 2011

Netflix voor rechtbank wegens illegale verkooppraktijken

De online videodienst Netflix moet in januari volgend jaar voor de Amerikaanse rechter verschijnen wegens pogingen om illegaal de dvd-verkoop te controleren. De Amerikaanse rechter Phyllis Hamilton heeft consumenten de toelating gegeven om een groepsgeding op te starten tegen het bedrijf. Dat ontkent echter alle aantijgingen en zegt zich tot het uiterste te zullen verdedigen tegen de beschuldigden. Medebetichte Walmart sloot inmiddels wel een minnelijke beschikking voor een bedrag van ongeveer 40 miljoen dollar, waardoor de tegenpartij zich bereid heeft verklaard de klachten tegen de Amerikaanse supermarkt te laten vallen.

Twee jaar geleden legden abonnees van Netflix klacht neer tegen het bedrijf en Walmart, omdat de twee bedrijven zouden geprobeerd hebben om illegaal de dvd-markt te controleren. De twee bedrijven worden ervan beticht de Amerikaanse kartelwetgeving overtreden te hebben. De feiten gaan terug tot het midden van het vorige decennium, toen Walmart besliste om niet langer online dvd-verhuur aan te bieden. In ruil daarvoor beloofde Netflix ervoor te zorgen dat er geen fysieke exemplaren zouden worden verkocht van zijn online portfolio. Door die overeenkomst hebben miljoenen gebruikers volgens rechter Hamilton overdreven prijzen betaald.

De online videodienst van Walmart bleef minder dan een jaar actief. Het stopzetten van de dienst leverde Netflix onmiddellijk een belangrijke klantenwinst op. Waarnemers wijzen erop dat de overeenkomst tussen Walmart en Netflix samenviel met de lancering van de online dvd-verhuur bij Blockbuster. Door de concurrentie van de combinatie Walmart-Netflix werd Blockbuster een complete mislukking. Netflix heeft nu nog een jaar tijd om te beslissen alsnog een minnelijke schikking te treffen met de gedupeerden of het dossier voor de rechter te laten komen. De overeenkomst zou afgesloten zijn tijdens een diner tussen Netflix-topman Reed Hastings en John Fleming, toenmalig chief executive van Walmart.com.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home