Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 05, 2011

Zuid-Korea verscherpt wetgeving op walvisvangst

De Zuid-Koreaanse wetgeving op de walvisvangst wordt verscherpt. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van landbouw en visserij bekend gemaakt. De commerciƫle walvisvangst is in Zuid-Korea al langer verboden, maar de handel in dode dieren was er nog altijd legaal. De nieuwe regels eisen echter dat vissers onmiddellijk de politiediensten verwittigen wanneer ze dode walvissen in hun netten of aangespoeld op het strand aantreffen. Met de nieuwe regelgeving wordt gereageerd op de kritiek dat sommige vissers van leemtes in de Zuid-Koreaanse wetgeving gebruik maken om handel in walvisvlees te drijven.

"Volgens de nieuwe regelgeving zullen stalen van alle dode walvissen moeten worden ter beschikking gesteld van de overheid, zodat de nodige tests kunnen worden uitgevoerd," aldus het persbureau AFP. "Bovendien kan walvisvlees pas worden verkocht nadat een onderzoek naar de doodsoorzaak van de dieren volledig is afgerond. Vissers die dode walvissen vangen, zullen alleen nog worden toegelaten om het vlees te verwerken en verkopen via een aantal geselecteerde kanalen." Met de maatregelen wil het Zuid-Koreaanse ministerie naar eigen zeggen vooral de groeiende plaag van illegale walvisjacht tegengaan.

Door de nieuwe maatregelen zal de Zuid-Koreaanse overheid naar eigen zeggen beter in staat zijn om te antwoorden op de kritiek. Een aantal andere landen en de International Whaling Commission (IWC) voerden immers aan dat Zuid-Korea heel laks optrad tegen de illegale walvisvangst. Zuid-Korea liet in het verleden wel commerciƫle walvisvangst toe. Bij de invoering van het wereldwijde moratorium door de International Whaling Commission in het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw, werd de walvisvangst in Zuid-Korea echter verboden. De jongste jaren werd er echter een opmerkelijke toename vastgesteld in het aantal accidentele vangsten, wat verdenkingen deed rijzen over opzet.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home