Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 05, 2011

China blijft wereldleider in beursintroducties

China zal ook dit jaar wereldwijd marktleider blijven op het gebied van beursintroducties. Dat is de conclusie van een rapport van het adviesbureau PricewaterhouseCoopers. Daarbij wordt opgemerkt dat er dit jaar wellicht 320 Chinese bedrijven een beursintroductie zullen realiseren. Daarbij zouden dertig bedrijven worden genoteerd op de beurs van Shanghai. De resterende ondernemingen zouden een notering krijgen op de Shenzhen SME Board en ChiNext. In totaal zouden de bedrijven ongeveer 400 miljard yuan ophalen. Dat komt overeen met een bedrag van 60 miljard dollar. Er wordt wel opgemerkt dat de beursintroducties wellicht niet even hoge bedragen zullen realiseren dan vorig jaar. Dat heeft te maken met een gebrek aan grote bedrijven die naar de beurs zouden trekken.

Het voorbije jaar werden in China in totaal 349 beursintroducties geteld. Daarbij werd gezamenlijk een bedrag van 478,3 miljard yuan opgehaald. Dat betekende een stijging met 155 procent tegenover het jaar voordien. Het ging vooral om kleine en middelgrote ondernemingen, die volgens het rapport daardoor de belangrijkste pijler werden van de Chinese beursintroducties. Opgemerkt wordt dat de grootste bedrijven de voorbije jaren al een beursintroductie hebben gerealiseerd, zodat ook in de toekomst vooral gekeken zal moeten worden naar kleine en middelgrote ondernemingen. Opgemerkt dat vorig jaar in die sector 204 beursintroducties werden geteld. Daarbij werd een totaal bedrag van 202,7 miljard yuan opgehaald. Dat betekende een stijging met 378 procent tegenover het jaar voordien.

In Hongkong werd vorig jaar met beursintroducties een bedrag van 57,3 miljard dollar opgehaald. Dat is een stijging met 79 procent tegenover het jaar voordien. In Taiwan werd een groei met 53 procent tot 2 miljard dollar opgetekend. Uit het rapport blijkt verder dat industriƫle producten het voorbije jaar de meerderheid van de beursintroducties vertegenwoordigden. Informatica en telecommunicatie vertegenwoordigden 35 procent van alle beursintroducties op ChiNext. Er wordt op gewezen dat de Chinese overheid technologie en innovatie heeft aangewezen als de belangrijkste pijlers van hervorming, zodat in die sector ook de volgende jaren de meeste introducties zouden mogen worden verwacht.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home