Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 04, 2011

Carlsberg wordt grootste aandeelhouder Chongqing Brewery

De Deense groep Carlsberg heeft zijn aandeel in de Chinese brouwerij Chongqing Brewery verhoogd van 17,46 procent naar 29,71 procent. Daardoor wordt Carlsberg de grootste aandeelhouder van de Chinese biergroep. Jörgen Buhl Rasmussen, chief executive van Carlsberg, benadrukt dat de transactie kadert in de strategie van de Deense groep om zijn aanwezigheid op de Aziatische markt te verhogen en een platform uit te bouwen voor een groei op lange termijn in de Aziatische regio. Chongqing Brewery bezit zestien brouwerijen en produceerde twee jaar geleden ongeveer 10 miljoen hectoliter bier. Het belangrijkste merk van de Chinese brouwerij is Shancheng, dat een kwaliteitslabel heeft gekregen van de Chinese regering.

Het groter belang van Carlsberg in de Chinese brouwerij zal volgens de Deense bierbrouwer ook leiden tot een zoektocht naar een intensievere samenwerking. Daarbij zou onder meer gedacht worden aan een aantal operationele verbeteringen, maar ook aan bijkomende steun voor de verdere marktgroei van het Shancheng-merk. Carlsberg heeft in China negentien brouwerijen en heeft een sterk marktaandeel verworven in West-China. Chongqing produceert naast Shancheng ook de merken Chongqing, McEwan, Guoren, Daliangshan en Tianmuhu. Chongqing heeft ook een belang van 85 procent in een biotech-bedrijf. Carlsberg en Chongqing werken sinds drie jaar samen.

De Deense drankengroep maakte daarnaast ook bekend een brouwerij in de Duitse stad Dresden verkocht te hebben aan de groep Frankfurter Brauhaus. De Deense brouwer wil zich in de regio meer toeleggen op zijn sleutelmerken. De brouwerij in Dresden, waar 172 mensen werken, produceert het Zwitserse biermerk Feldschlösschen voor de noord-Duitse markt. Op de verkoop wordt een verlies geboekt van 17,4 miljoen euro. De verkoop moet Carlsberg naar eigen zeggen echter toelaten om zich in de regio te concentreren op de merken Carlsberg, Holsten, Lübzer, Duckstein en Astra. De Feldschlösschen-brouwerij heeft een capaciteit van ongeveer 1,9 miljoen hectoliter per jaar.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home