Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, January 03, 2011

Abu Dhabi slaagt erin kunstmatige regen te creëren

Wetenschappers zijn erin geslaagd om tijdens de maanden juli en augustus van vorig jaar in de buurt van de stad Al Ain in het emiraat Abu Dhabi meer dan vijftig regenstormen op te wekken. Het initiatief vormt een onderdeel van een geheim project met een budget van 11 miljoen dollar, in opdracht van Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan, president van de Verenigde Arabische Emiraten. Het zou de eerste keer zijn dat het team erin geslaagd is om manueel regen te creëren in een normaal wolkenloze hemel. Het project stonden onder leiding van het Zwitserse bedrijf Metro Systems International, dat de versterkingstechnologie Weathertec heeft ontwikkeld.

De wetenschappers zouden er tijdens de maanden juli en augustus, die de piekperiode van de zomer in de emiraten uitmaken, in totaal vierenzeventig keer hun installaties hebben opgestart. De installaties werden ingeschakeld wanneer de vochtigheidsgraad het vereiste peil van minstens 30 procent had bereikt. Tijdens die tests werd in Al Ain volgens de wetenschappers tweeënvijftig keer regenval geconstateerd, terwijl de weersvoorspellingen geen wolken of regen hadden aangekondigd. De kunstmatige regenstormen zouden hagel, windhozen en zelfs bliksem hebben gecreëerd, tot grote consternatie van de lokale bevolking.

Het Zwitserse bedrijf genereert met WeatherTec negatief geladen deeltjes, die zich vastzetten aan stofdeeltjes in de atmosfeer van de woestijnregio en tot wolkenvorming zouden moeten leiden om vervolgens regen te creëren. Helmut Fluhrer, oprichter van Metro Systems International, toonde zich achteraf bijzonder opgetogen over het experiment. Controleurs van het Max Planck Institute merken op dat de technologie van het Zwitserse bedrijf verscheidene toepassingen kan hebben. Het creëren van kunstmatige regen is volgens hen wellicht echter de maatschappelijk meest relevante toepassing die met WeatherTec kan worden gerealiseerd.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home