Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, January 03, 2011

Astronaut start proces tegen commercieel gebruik maanfoto

Gewezen astronaut Buzz Aldrin heeft kaartenproducent Topps voor de rechter gedaagd. Het bedrijf had een foto van een maanwandeling van Aldrin gebruikt als onderdeel van een reeks verzamelkaarten, maar had geweigerd om de astronaut daarvoor een vergoeding te betalen. De tachtigjarige astronaut merkte op dat Topps onterecht profijt haalt uit een historisch gebeuren. Het betrokken beeld verscheen in de reeks American Heroes van Topps, die twee jaar geleden op de markt werd gebracht. Buzz Aldrin vormde samen met Neil Armstrong en Michael Collins de bemanning van Apollo 11, die de eerste bemande ruimtemissie naar de maan op hun naam brachten.

Een raadsman van Topps zegt echter dat het bedrijf het grondwettelijk recht heeft om de foto van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA te gebruiken. "Topps heeft Buzz Aldrin in zijn reeks opgenomen omdat het bedrijf ervan overtuigd is dat de astronaut daadwerkelijk een Amerikaanse held is en zijn maanwandeling gedeeld moet kunnen worden met het publiek," merkt de raadsman van de kaartenproducent op. De NASA stelt dat alle foto's van astronauten tot het openbare domein behoren, maar wanneer de beelden gebruikt worden voor commerciƫle doeleinden, moet eerst de toelating gevraagd worden van de personen die op de foto's worden afgebeeld.

Buzz Aldrin was na Neil Armstrong de tweede mens die ooit een voet op de maan heeft gezet. "Sindsdien heeft Aldrin steevast zijn intellectuele eigendomsrechten verdedigd," merkt het magazine Space.com op. "In het geval van Topps merkt Aldrin op dat zijn beeld een meerwaarde toevoegt aan een commercieel product. De raadslui van Aldrin hebben Topps ook al gewaarschuwd dat de astronaut al meer dan 760.000 dollar aan schadevergoedingen heeft toegewezen van andere bedrijven die zijn beelden in boeken, software-verpakking en kaarten hebben gebruikt." Ook andere astronauten, waaronder Neil Armstrong, hebben met succes actie gevoerd tegen het gebruik van hun beeltenis.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home