Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 04, 2011

Europa heeft nog geld voor energie-efficiëntie

Terwijl de Europese Unie met een belangrijke uitdaging blijft geconfronteerd om de energieconsumptie tegen het einde van het decennium met 20 procent terug te schroeven, ligt er nog altijd een voorzien bedrag van 8 miljard euro te wachten op een bestemming. Dat heeft Marie Donnelly, directeur van het directoraat-generaal energie bij de Europese Commissie, gezegd in een interview met het webmagazine Euractiv.com. Dat budget zou Europese steden volgens Donnelly kunnen helpen om hun energieconsumptie te verlagen. Volgens Donnelly zit de Europese Unie op dit ogenblik aan een besparingsniveau tussen 9 procent en 11 procent.

"Door een aantal herzieningen in de regelgeving wordt 4 procent van het Cohesiefonds voorbehouden voor investeringen in de energie-efficiëntie van residentiële gebouwen," merkte Donnelly op tegenover Euractiv.com. "Daardoor is er een bedrag van 8 miljard euro beschikbaar voor dergelijke projecten. Omwille van uiteenlopende redenen wordt dat budget echter niet zo snel opgenomen dan we zelf zouden wensen." Tot nu toe zou slechts 205 miljoen euro uit het extra fonds zijn opgenomen. Donnelly heeft aangekondigd met Europese energiebureaus en nationale beheersentiteiten te zullen overleggen over een toewijzing van de budgetten.

Donnelly merkte nog op dat de economische recessie ertoe geleid heeft dat onder meer de renovatie van stadsgebouwen is gevraagd. "Het wordt moeilijk om dat snel weer op peil te brengen," merkte ze op. "Het is op Europees vlak ook moeilijker om maatregelen te nemen voor privégebouwen dan voor nationale overheden." Donnelly voerde wel aan dat er een nieuw financieel systeem wordt uitgewerkt. Daarbij zou er een bedrag van 146 miljoen euro voorzien worden voor de renovatie van gebouwen. Verder voerde Donnelly nog aan dat een ontkoppeling van economische groei en grotere energie-consumptie cruciaal zal zijn om de opgelegde energiebesparing van 20 procent te realiseren.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home