Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 04, 2011

Amerikaans football gelooft in compromis spelersconflict

Er komt wellicht een oplossing voor het arbeidsconflict in het Amerikaanse football. Dat heeft Roger Goodell, topman van de National Football League (NFL), gezegd in een open brief op de website van de federatie. Daarmee reageerde Goodell op een bericht van de spelersvakbond, die gemeld had dat de besprekingen over nieuwe contracten volledig waren vastgelopen. Goodell merkte op te verwachten dat er alsnog een overeenkomst zal kunnen worden bereikt met de spelers, maar bleef ook achter de standpunt van de federatie staan. De spelers hebben gedreigd om in staking te gaan indien er op hun eisen niet wordt ingegaan.

De National Football League besliste drie jaar geleden om de lopende collectieve arbeidsovereenkomst voor de spelers niet te verlengen. Daardoor werd de deur open gezet voor een spelersstaking na het einde van het huidige seizoen. Goodell verdedigde in de open brief de beslissing van de federatie om een competitie met achttien wedstrijden te organiseren. Dat zijn twee wedstrijden meer dan de huidige kalender. Ook is het volgens Goodell noodzakelijk om een loonplafond in te stellen voor nieuwe spelers. Hij stelde dat de football-spelers een goed loon verdienen, maar hij voegde er aan toe dat de economische realiteit niet kan genegeerd worden. De National Football League is volgens hem daarop geen uitzondering.

De spelers verzetten zich tegen de uitbreiding van de kalender. Dat leidt volgens hen tot een groter risico op kwetsuren. Roger Goodell wijst er echter op dat er in werkelijkheid niets zou veranderen, aangezien twee speeldagen van het voorseizoen zouden worden geschrapt. "Indien beide partijen bereid zijn tot enkele toegevingen, is het perfect mogelijk om een compromis te bereiken," merkt Goodell op in zijn open brief. Hij voegde er aan toe dat in het voorstel voor de nieuwe regelgeving ook gedacht werd aan een betere vergoeding voor gewezen spelers door fondsen over te hevelen van de budgetten voor onervaren spelers die nog niets hebben bewezen.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home