Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 04, 2011

Ongelovigen zijn het vaakst kwaad op God

Nagenoeg iedereen is ooit in zijn leven wel eens kwaad op God. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Case Western Reserve University in Cleveland in de Amerikaanse staat Ohio. Meestal komt die woede volgens onderzoeksleider Julie Exline naar boven na de diagnose van een ernstige ziekte, de dood van een geliefd persoon of een opgelopen trauma. Exline stelt dat nagenoeg twee op drie Amerikanen toegeeft ooit in zijn leven kwaad geweest te zijn op God. Meestal heeft die kwaadheid volgens haar te maken met het feit dat men gelooft dat God verantwoordelijk is voor de negatieve gebeurtenissen in het leven.

"Mensen die gelovig zijn, hebben echter minder de neiging om kwaad te worden," merkt Exline op. "Nochtans zijn deze mensen mogelijk er meer van overtuigd dat God aan de bron ligt van de pijn die men heeft opgelopen, maar tegelijkertijd is die groep ook sneller geneigd om positieve elementen te herkennen in de gebeurtenissen. Die groep zegt onder meer dat God met de gebeurtenissen de bedoeling heeft om de mensen sterker te maken." De onderzoekster noemt het opmerkelijk dat mensen die niet geloven in God of het bestaan van God in vraag stellen, bij tegenslag een grotere agressie tegen de godspersoon tentoon spreiden dan gelovigen.

Julie Exline voegt er aan toe dat binnen de gelovige gemeenschappen de protestanten het minst geneigd zijn om bij tegenslag kwaad te worden op God. Jongeren en blanken vormen volgens haar daarentegen groepen die sneller kwaad worden. Exline voegt er aan toe dat de kwaadheid die gevoeld wordt tegenover God vaak parallel loopt met een kwaadheid die men ook in andere relaties voelt. "Mensen hebben bij een diagnose van een ernstige ziekte vaak het gevoel dat ze door God zijn bedrogen," verduidelijkt de wetenschapper. Exline voegt er wel aan toe dat ook de kwaadheid tegenover God na een uitbarsting weer wegebt.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home