Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 05, 2011

Amerikaanse autoverkoop met 11 procent gestegen

In de Verenigde Staten is de autoverkoop voor de eerste keer sinds het uitbreken van de economische recessie opnieuw gestegen. De verkoop blijft echter nog ver onder de absolute recordniveaus. Tijdens het voorbije jaar werden in de Verenigde Staten in totaal 11,6 miljoen voertuigen verkocht. Dat is een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. Ook tijdens de maand december werd een stijging met 11 procent opgetekend tegenover dezelfde maand het jaar voordien. Analisten waarschuwen echter voor een overdreven optimisme, aangezien de stijgende brandstofprijzen en de economische onzekerheid een verder herstel zouden kunnen bedreigen.

"Voorlopig zijn de autobouwers echter optimistisch over het nieuwe jaar," aldus het persbureau Associated Press. "General Motors, Ford en Toyota voorspellen allemaal dat er dit jaar tussen 12,5 miljoen en 13 miljoen exemplaren zullen worden verkocht op de Amerikaanse automarkt. Volgens analisten zal het echter jaren duren om terug te kunnen keren naar de piekverkopen van 17 miljoen exemplaren uit het midden van het voorbije decennium." Jessica Caldwell, analist bij de gespecialiseerde website Edmunds.com zegt dat de Amerikaanse sector niet aan een snelle heropleving mag verwachten. Volgens haar zal het herstel langzaam en gradueel gebeuren.

Associated Press merkt op dat de Amerikaanse autoproducenten door de economische crisis, die General Motors en Chrysler tot een faillissement en herstructurering dwong, gevoelig zijn afgeslankt. Fabrieken werden gesloten en vele medewerkers moesten vertrekken. Maar door de herstructureringen konden de autobouwers ook een belangrijk gedeelte van hun schulden schrappen. Daardoor kunnen ze opnieuw winst maken, zelfs al liggen de verkopen nog gevoelig lager dan tijdens de piekperiodes. Er wordt aan toegevoegd dat bovendien vele automobisten de aankoop van een nieuwe wagen tijdens de economische crisis hebben uitgesteld en daardoor op dit ogenblik terugkeren naar de markt.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home