Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 06, 2011

China haalt opgelegde doelstellingen energie-efficiëntie

China is erin geslaagd om zijn doelstellingen op het gebied van energie-efficiëntie te bereiken. Dat heeft Zhang Ping, voorzitter van de Chinese National Development and Reform Commission bekend gemaakt. Hij merkte op dat in het midden van het vorige decennium een vijfjarenplan werd opgesteld om het energieverbruik met 20 procent terug te schroeven. Zhang Ping benadrukte dat het streefdoel is bereikt. Gedetailleerde cijfers zouden later worden bekend gemaakt.

"Chinese topambtenaren hadden gewaarschuwd dat het voor China moeilijk zou zijn om zijn doelstellingen te halen," meldt Associated Press. "Twee jaar geleden werd de energie-intensiteit met 14,9 procent teruggedrongen, maar in de eerste helft van vorig jaar werd opnieuw een toename met 0,09 procent opgetekend. Dat was het gevolg van de stimulus-maatregelen die de Chinese overheid heeft genomen om het economische herstel te bevorderen. Door zijn economische groei heeft China inmiddels trouwens de Verenigde Staten verdrongen als grootste producent van broeikasgassen ter wereld."

Er wordt opgemerkt dat tijdens de tweede helft van vorig jaar drastische maatregelen werden genomen om het energie-verbruik terug te dringen. "Inspecteurs werden naar alle uithoeken van het land gestuurd om te controleren of de opgelegde maatregelen werden nageleefd," merkt Associated Press nog op. "Ongeveer tweeduizend staalbedrijven en betoncentrales met een grote uitstoot werden gesloten. In sommige steden werd de straatverlichting afgesloten en hotels en winkelcentra kregen de opdracht om het energieverbruik drastisch te beperken."

Een aantal lokale overheden werden wel op de vingers getikt omdat gewone burgers werden gestraft met energiebeperkende maatregelen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home