Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 06, 2011

Stress kan zelfs gezonde kat ziek maken

Stress kan zelfs een gezonde kat ziek maken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Veterinary Medical Center van de Ohio State University. De onderzoekers stelden vast dat katten die uit hun dagelijkse routine worden gehaald, zoals het invoeren van een ander voedingsschema of een verandering van verzorger, vaak frequent beginnen over te geven, voedsel weigeren en hun kattenbak negeren om hun behoefte te doen. Dat zijn volgens de onderzoekers symptomen die ook katten met een aantal fysieke aandoeningen vertonen.

Onderzoeker Judi Stella zegt dat een gestandaardiseerd levenspatroon voor katten die binnenshuis leven bijzonder belangrijk is. "Een vast schema van voedingsperiodes, speeltijd en wasbeurten bleek voor alle katten het minst stresserend te zijn," merkt ze op tegenover het webmagazine LiveScience.com. "Na verloop van tijd bleken ook katten met een chronische darmaandoening het beter te doen, wat bleek uit hun glanzende pels en heldere ogen en het feit dat ze niet langer de kattenbak negeerden of moesten overgeven."

"Door het verrijken van de omgeving, kan men de last voor katten met een chronische darmaandoening dan ook voor 75 procent tot 80 procent verlichten," merkt de onderzoekster nog op. "Wanneer die omgeving echter zwaar wordt verstoord, blijken er zowel bij gezonde als zieke katten ziektesymptomen op te treden. Daarbij blijkt dat het aantal ziektegevallen bij deze onverwachte veranderingen in het gewone patroon bij zieke en gezonde katten even hoog ligt."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home