Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 06, 2011

Nieuwsoverzicht

De noodlijdende Franse zakenkrant La Tribune heeft voor een periode van zes maanden uitstel van betaling gekregen van een handelsrechtbank in Parijs. Dat heeft de onderneming bekend gemaakt.
De Franse krant, die met zware financiële problemen wordt geconfronteerd, krijgt door het uitstel van betaling extra ruimte om nieuwe investeerders te vinden en een reorganisatie door te voeren. La Tribune verwacht dat het verlies over het voorbije jaar is opgelopen tot 9 miljoen euro. Valérie Decamp, bestuursvoorzitter van La Tribune, nam vorig jaar voor een symbolisch bedrag van één euro een belang van 80 procent in het mediabedrijf. La Tribune is al verscheidene maanden op zoek naar nieuwe investeerders. Decamp merkte wel op dat de ontwikkelingsstrategie die vorig jaar werd ingezet, verder geïmplementeerd zal worden. Die strategie werpt volgens haar vruchten af.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft een contract gesloten met het leasingbedrijf CIT Group voor de levering van achtendertig nieuwe toestellen. Het gaat om een order van achtendertig toestellen van het type Boeing B737 voor een bedrag van 3,15 miljard dollar. CIT Group heeft op dit ogenblik een vloot van ruim driehonderd commerciële vliegtuigen, maar wil die verder uitbreiden. In het order is ook een optie voorzien voor de levering van nog eens zeven toestellen. De eerste toestellen zouden over drie jaar moeten opgeleverd worden. De levering wordt gespreid over een periode van vier jaar. Het nieuwe order is de grootste bestelling die CIT Group ooit bij Boeing heeft gedaan. Op dit ogenblik heeft de leasingmaatschappij 140 toestellen van de Amerikaanse constructeur in gebruik. Op dit ogenblik heeft CIT Group orders voor 111 toestellen lopen.


De luchtvaart heeft een slecht jaar achter de rug op het gebied van veiligheid. Wereldwijd zijn er bij vliegtuigongevallen het voorbije jaar 828 mensen om het leven gekomen. Dat is een stijging met 13 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het gespecialiseerde Britse bureau Ascend. Vorig jaar werden 28 dodelijke vliegtuigrampen geteld. Dat is volgens Ascend een stijging met 22 procent. Het voorbije jaar werd er één ongeval per 1,3 miljoen vluchten geteld. Het jaar voordien werd er slechts één ongeval per 1,5 miljoen vluchten opgetekend. Daarmee werd de beste prestatie op het gebied van veiligheid uit de luchtvaartgeschiedenis opgetekend. Het zwaarste vliegtuigongeval vorig jaar gebeurde met een Boeing 737 van Air India Express, die crashte bij de landing in het Indiase Mangalore. Daarbij vielen 158 doden.


Het Amerikaanse technologieconcern Qualcomm neemt de groep Atheros Communications, gespecialiseerd in draadloze netwerken, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,1 miljard dollar. Qualcomm wil met de aankoop zijn positie in de chipmarkt voor smartphones en tablets versterken. Naar verwachting wordt de overname in de eerste helft van dit jaar afgerond. Met de overname wil Qualcomm zich richten op een groter deel van de mobiele markt, waar het nu alleen op het gebied van mobiele telefonie actief is. De opkomst van tablets en de notebookmarkt zijn voor Qualcomm immers ook interessant. Atheros is vooral bekend door zijn wireless-chipsets, die veel in notebooks terug te vinden zijn. Onlangs kondigde Atheros nog nieuwe chipsets aan die minder belastend zijn voor de batterijen van tablets. Craig Barratt, directeur van Atheros, krijgt een directiefunctie bij Qualcomm.


Portugal heeft een bedrag van 500 miljoen euro opgehaald met de veiling van staatspapier met een looptijd van zes maanden. De geboden rente lag op een recordhoogte van 3,686 procent. Dat blijkt uit gegevens van het Portugese agentschap voor de schuld. Bij de vorige gelijkaardige uitgifte, in september vorig jaar, lag de rente op 2,045 procent. De vraag lag 2,6 keer hoger dan het aanbod. Bij de vorige veiling van staatspapier was dat 2,4 keer. De echte test voor Portugal zal volgens een analist van Intesa Sanpaolo echter de eerste obligatie-uitgifte op lange termijn zijn. Portugal heeft in de loop van dit jaar een bedrag tot 20 miljard euro nodig om in zijn financieringsbehoeften te voorzien. Dat geld moet er vooral komen door de uitgifte van obligatie. De Portugese operatie werd gezien als een belangrijke test van de bereidheid van beleggers om geld te investeren in de eurozone. De angst dat de Europese schuldencrisis opnieuw oplaait, blijft immers nog steeds groot.


De Indiase politie is een onderzoek gestart tegen de topman van de Amerikaanse bank Citigroup en andere hoge verantwoordelijken, nadat fraude vastgesteld werd bij een lokale afdeling van de groep. Dat heeft de Indiase politie bekend gemaakt. Het onderzoek werd gestart na een klacht tegen Citigroup-topman Vikram Pandit en tien andere hoge verantwoordelijken van de Amerikaanse financiële groep door de Indiase zakenman Sanjeev Aggarwal, die door de fraude heel wat geld verloor. Het slachtoffer beticht Citigroup van het vervalsen van rekeningen, misbruik van vertrouwen en bendevorming. Volgens de Indiase wet moet de politie eerst een dossier openen, voordat een onderzoek gestart kan worden. Eerder pakte de politie een bankbediende op van een filiaal in Gurgaon, een stad nabij New Delhi, die ervan verdacht wordt investeerders benadeeld te hebben en meer dan 88 miljoen dollar verduisterd te hebben.


De Zuid-Koreaanse groep Samsung plant voor het nieuwe jaar investeringen voor een recordbedrag van 38,3 miljard dollar. Tegelijk voorziet het concern ook 25.000 aanwervingen. Twee derde van de nieuwe investeringen gaan naar de uitbreiding van de fabrieken en de bouw van nieuwe productiesites voor televisietoestellen en andere elektronische apparaten. De rest wordt voorbehouden voor onderzoek en ontwikkeling. De investeringen van Samsung liggen 18 procent hoger dan vorig jaar. Het bedrijf wil met de investeringen naar eigen zeggen de dominantie van de belangrijkste activiteiten van Samsung op de wereldmarkt consolideren. Er moeten volgens Lee Kun Hee, chief executive van Samsung, nieuwe markten worden aangeboord, omdat de verkoop van de traditionele producten de volgende jaren verder zal afnemen. Onder meer gaat het electronicabedrijf investeren in medische technologie en zonne-energie.


De Amerikaanse voedingsconcern Kraft Foods is een juridische strijd gestart ter verdediging van zijn beroemde Oreo-productielijn. Volgens Kraft zou het Indiase product Taste-O in overtreding zijn met de regels van gedeponeerd handelsmerk. De Oreo-biscuit viert volgend jaar zijn honderdste verjaardag. De productielijn vertegenwoordigt een omzet van meer dan één miljard dollar per jaar. Maar Kraft is ontevreden sinds op de Indiase markt een product te verkrijgen is onder de naam Taste-O, dat er hetzelfde uitziet en in nagenoeg dezelfde verpakking verkocht wordt als de originele versie.
Het Amerikaanse voedingsconcern heeft daarom bij een rechtbank in Delhi een klacht ingediend tegen Britannia, de fabrikant van Taste-O. Kraft eist nu een verbod op de vervaardiging en de verkoop van het Britannia-product.


De Amerikaanse autobouwer Ford heeft tijdens het voorbije jaar in de Verenigde Staten 1,9 miljoen wagens verkocht. Dat is een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. De groei was vooral te danken aan het succes van pickups en sedans. Ford voegt er aan toe het voorbije jaar Amerikaans marktaandeel gewonnen te hebben tegenover concurrenten General Motors en Toyota. Het was voor de tweede jaar op rij dat Ford zijn Amerikaans marktaandeel kon uitbreiden. Het was al van de eerste helft van de jaren negentig geleden dat Ford nog eens twee jaar na mekaar zijn Amerikaans marktaandeel zag groeien. De Amerikaanse autobouwer zegt bovendien inmiddels ook Toyota ingehaald te hebben en na General Motors opnieuw de belangrijkste autoverkoper van de Verenigde Staten te zijn geworden. Het was al vier jaar geleden dat Ford de tweede plaats kon bezetten. De Ford F-150 was het voorbije jaar de bestverkopende wagen op de Amerikaanse markt.


Olieconcern Shell moet opnieuw een tegenslag verwerken bij de plannen om te boren voor de kust van de Amerikaanse staat Alaska. Milieugroeperingen en organisaties die lokale bevolkingsgroepen vertegenwoordigen zijn in beroep gegaan tegen vergunningen die Shell in april vorig jaar werden toegewezen. Volgens de groeperingen is het onderzoek naar het effect van de boringen op de luchtkwaliteit, vóór het verstrekken van de vergunningen, te beperkt geweest. Shell investeerde de voorbije jaar een bedrag van 3,5 miljard dollar in de projecten, maar stuitte veelvuldig op verzet. Vorig jaar werden de plannen ook gedwarsboomd door een boorverbod dat werd ingesteld na de olieramp in de Golf van Mexico. De gebieden waar Shell zich op richt, bevatten volgens ramingen van de Amerikaanse overheid 25 miljard vaten olie.


Maandelijks maken 100 miljoen mensen gebruik van diensten van BitTorrent, aanbieder van producten rond file-sharing. Er wordt aan toegevoegd dat de diensten dagelijks door ongeveer 20 miljoen mensen worden gebruikt. De tool wordt gemiddeld ongeveer 400.000 keer per dag gedownload. Gebruikers loggen in vanuit 220 verschillende landen en krijgen toegang tot de software in tweeënvijftig verschillende talen. Waarnemers wijzen erop dat BitTorrent alleen gewag maakt van officiële cijfers. Er wordt aan toegevoegd dat het bedrijf nog veel meer officieuze tools ter beschikking heeft. Met de technologie van BitTorrent is het immers mogelijk om relatief eenvoudig grote bestanden via internet te delen. Torrent-platformen worden echter ook vaak gebruikt om illegale bestanden uit te wisselen. Eric Klinker, chief executive van BitTorrent, zegt dat het bedrijf een compleet technologisch ecosysteem wil uitbouwen rond software, content en apparaten.


De Europese Unie heeft 5 miljard euro geleend op de financiële markten. Het geld is bestemd voor noodleningen aan Ierland. Vorig jaar is afgesproken dat de Ierse overheid voor maximaal 85 miljard euro aan noodleningen krijgt van de andere eurolanden, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie. Door het zogenoemde European Financial Stabilisation Mechanism (EFSM) draagt de Europese Unie 22,5 miljard euro bij. De leningen hebben een looptijd van vijf jaar. Volgens bronnen rond de uitgifte was er veel vraag naar de leningen. Investeerders tekenden voor meer dan 20 miljard euro in. De Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds hebben vorige lente afspraken gemaakt over de verstrekking van noodleningen aan eurolanden die in de financiële problemen komen. Daarbij is het investeringsvehikel European Financial Stability Facility (EFSF) opgezet door de eurolanden. De leningen die dit fonds uitgeeft, worden gegarandeerd door de eurolanden.


Andrew Cuomo, de nieuwe democratische gouverneur van de Amerikaanse staat New York, heeft beslist zichzelf 5 procent minder salaris toe te kennen. Ook zijn naaste medewerkers offeren 5 procent van hun salaris op. De gouverneur krijgt sinds elf jaar een vast loon van jaarlijks 179.000 dollar, zoals bepaald in de wet. Cuomo, die begin dit jaar de eed aflegde, zal een gedeelte daarvan nu teruggeven aan de staat. Cuomo benadrukte dat verandering aan de top begint en hijzelf met zijn team daarbij het voorbeeld wil geven. Cuomo wil ook de lonen van de staatsambtenaren voor een periode van één jaar bevriezen. De staat New York wordt geconfronteerd met een budgettekort van 9 miljard dollar. De vakbonden, die nog altijd woest zijn op het ontslag van negenhonderd ambtenaren door voormalig gouverneur David Paterson, hebben zich bereid verklaard om de praten over oplossingen.


De vijf grootste hypotheekverstrekkers van de Verenigde Staten staan op een punt een schikking te treffen in een gerechtelijk onderzoek naar misbruiken bij gedwongen inbeslagnames van woningen, de zogeheten foreclosures. Dat heeft Tom Miller, de minister van justitie van de staat Iowa die het foreclosure-onderzoek leidt, verklaard. Miller leidt sinds begin oktober een grootschalig onderzoek naar de nonchalante manier waarop de Amerikaanse grootbanken te werk gingen bij het inbeslagnemen van woningen van klanten die hun kredieten niet meer kunnen afbetalen. Gerechtelijke instanties van vijftig verschillende Amerikaanse staten namen deel aan het onderzoek. Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo en Ally Financial zouden nu bereid zijn om een schikking te treffen. De bankgroepen zouden wel van plan zijn om elk apart een deal te sluiten. Een algemeen akkoord voor alle banken zou niet moeten worden verwacht.


De zware overstromingen in het noordoosten van Australië vormen een bedreiging op de lange termijn voor de wereldwijde staalproductie. Anna Bligh, premier van de getroffen staat Queensland, stelt dat drievierde van de steenkoolmijnen door de overstromingen de productie moesten stopzetten. De betrokken mijnen vertegenwoordigen de helft van de steenkoolproductie voor de wereldwijde staalindustrie. Ook de spoorlijnen waarlangs de steenkool moet worden vervoerd, werden door het wassende water onbruikbaar. Door de problemen steeg de prijs voor steenkool uit Queensland inmiddels al van 225 dollar tot 253 dollar per ton. Tijdens de vorige zware overstroming drie jaar geleden steeg de prijs naar 305 dollar per ton. Analisten wijzen erop dat het nog veel te vroeg is om de impact van de overstromingen op de staalproductie in te schatten. De duur van de inactiviteit en de voorraden bij de staalproducenten zullen volgens hen daarbij bepalend zijn.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home