Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 07, 2011

Amerikaans marineschip wordt kunstmatig rif Kaaiman Eilanden

Bij de Kaaiman Eilanden is het oude Amerikaanse marineschip Kittiwake tot zinken gebracht. Het schip moet de basis vormen van een rif, dat zowel vissen als toeristen moet aantrekken. Het schip ligt voor het Seven Mile Beach op de Kaaiman Eilanden op een diepte van negentien meter. De top van het schip bevindt zich amper vijf meter onder de oppervlakte van de Caraïbische Zee, zodat het gemakkelijk toegankelijk is voor snorkelaars en duikers. Het zinken van het schip werd bijgewoond door Jon Glatstein, een informatica-manager uit Miami die in de jaren tachtig nog aan boord van de Kittiwake had gediend.

De Kittiwake kwam op het einde van de tweede wereldoorlog in de vaart en heeft over de hele wereld Amerikaanse onderzee-missies ondersteund. De voorbije jaren vormde het schip een onderdeel van de James River Reserve Fleet in Fort Eustis in de Amerikaanse staat Virginia. Die vloot, die in het Amerikaanse leger bekend staat als de Ghost Fleet, bestaat uit schepen die uit dienst zijn genomen. De voorbije maand werd de Kittiwake naar de Kaaiman Eilanden gesleept. McKeeva Bush, premier van de Kaaiman Eilanden, noemde de operatie voor de de duikersindustrie van de eilandengroep de belangrijkste gebeurtenis van het voorbije decennium.

De Kittiwake moet niet alleen een aantrekkingspunt worden voor toeristen, maar moet ook een kunstmatig rif worden voor vissen en andere zeedieren. De Caraïbische Zee staat er bekend voor zijn grote zichtbaarheid en bloeiend maritiem leven. Ongeveer vijftien jaar geleden werd voor de kust van Cayman Brac ook al het Russische fregat Captain Keith Tibbetts tot zinken gebracht. Dat schip is inmiddels overwoekerd door sponzen en koralen. Gewezen bemanningslid Glatstein stelde dat de Kittiwake na het zinken nog een belangrijke bijdrage levert aan de gemeenschap. Een dergelijke bestemming is volgens hem veel positiever dan verwerkt te worden tot scheermesjes.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home