Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 07, 2011

NASA kijkt naar irrigatie-behoeftes individuele landbouwer

De Amerikaanse National Aeronautics en Space Administration (NASA) heeft een computerprogramma ontwikkeld dat landbouwers in staat moet stellen om de irrigatiesystemen van hun gronden in real time beter te beheren. De software gebruikt daarbij gegevens van de satellieten van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, lokale weersobservaties en draadloze sensoren-netwerken in landbouwvelden om de waterbalans ter plaatse te berekenen en landbouwers te voorzien van informatie rond de waterbehoeftes van hun teelten en weersomstandigheden. De gegevens kunnen op computers of mobiele apparaten worden geraadpleegd.

"Ongeveer 70 procent van de Amerikaanse waterreserves worden gebruikt voor de irrigatie van landbouwgronden," merkt Rama Nemani, onderzoeker aan het Ames Research Center van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie in Moffett Field in de Amerikaanse staat Californië. "De gedetailleerde informatie van het software-programma zal de landbouwers in staat stellen om op de meest efficiënte manier gebruik te maken van de waterreserves die ze ter beschikking hebben." De software wordt op dit ogenblik in samenwerking met landbouwers en wijnbouwers uit de San Joaquin Valley in Californië in een beta-versie uitgetest. Het project vormt een onderdeel van een achttien maanden durend onderzoek om het irrigatie-beheer te optimaliseren.

De software is een verfijnde versie van de technologie die de ruimtevaartorganisatie al vele jaren gebruikt om onder meer overstromingen, droogtes en ontbossing in kaart te brengen. Het is de eerste keer dat satellietgegevens en plaatselijke informatie worden gecombineerd om de irrigatiebehoefte op het niveau van een individueel veld of wijngaard te bepalen en die informatie in real-time aan de landbouwers te bezorgen. De ruimtevaartorganisatie wil daarbij vooral kijken naar de ontwikkeling van de oogsten, zodat een volledig beeld over de teelt kan worden gecreëerd. Onder meer wordt gekeken naar optimale groei en de densiteit van teelten onder verschillende omstandigheden. Ook is het de bedoeling dat de behoefte aan irrigatie kan worden voorspeld.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home