Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 07, 2011

Nog geen toelating voor verkoop Chiadzwa-diamanten

Het Kimberley Process, dat de internationale diamanthandel moet controleren, ontkent een toelating gegeven te hebben voor de verkoop van diamanten uit de controversiële Chiadzwa-velden in Zimbabwe. Daarmee spreekt het Kimberley Process een mededeling tegen van Gift Chimankire, onderminister van mijnindustrie van Zimbabwe. Chimankire had gemeld dat de regering van Zimbabwe een schrijven had ontvangen van het Kimberley Process, waarin bevestigd zou zijn dat Chiadzwa-diamanten op de markt zouden kunnen worden gebracht. Een woordvoerder van de voorzitter van het Kimberley Process benadrukte dat er in tegenstelling tot de berichten van onderminister Chimankire nog altijd geen beslissing is genomen.

"Voorzitter Yamba Mathieu Lapfa Lambang van het Kimberley Process wacht nog op een reactie van alle andere leden van de organisatie," aldus de woordvoerder tegen het gespecialiseerde magazine Rapaport News. "Aan de hand van die antwoorden zullen mogelijk amendementen worden aangebracht aan een voorlopig plan dat is opgesteld over de toekomst van de diamanthandel van Zimbabwe." Dat voorlopig plan werd in november vorig jaar door de regering van Zimbabwe afgewezen. Wanneer de amendementen door alle leden van het Kimberley Process worden aanvaard, zou een herwerkt voorstel aan de regering van Zimbabwe worden overgemaakt.

Sinds begin dit jaar is de Democratische Republiek Congo voorzitter van het Kimberley Process, in opvolging van Israël. Zimbabwe werd twee jaar geleden geschorst als lid van het Kimberley Process. Er werd daarbij opgemerkt dat op de Chiadzwa-velden de mensenrechten werden overtreden. Militairen werden er beticht van geweld, dwangarbeid, diamantsmokkel en moord. Het Kimberley Process, dat werd opgericht om de handel in bloeddiamanten tegen te gaan, weigerde echter over te gaan tot een definitieve verbanning van Zimbabwe, ondanks grote druk vanuit een aantal hoeken. Zimbabwe kreeg zes maand de tijd om zich in regel te stellen, waarbij onder meer een demilitarisatie van het Chiadzwa-gebied werd geëist. Dit laatste is niet gebeurd en er blijven berichten over misbruiken.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home