Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 07, 2011

Londen blijft financiële draaischijf van Europa

Londen blijft het financiële centrum van Europa en concurreert alleen met Azië en de Verenigde Staten. Dat heeft George Osborne, de Britse minister van financiën, gezegd naar aanleiding over berichten over de concurrentie tussen Londen, Frankfurt en Parijs rond het aanbod aan financiële diensten. Osborne stelde dat het geen zin heeft om te praten over een concurrentie tussen de verschillende Europese financiële markten. De relatieve concurrentie van Europa, met Londen als belangrijkste financiële draaischijf, die volgens Osborne moet worden bekeken tegenover andere centra in Azië en Amerika. Er mag volgens hem niemand aan twijfelen dat Londen van plan is om een wereldwijd financieel centrum te blijven.

"De eurozone moet de logica van een eenheidsmunt volgen en zich met meer overtuiging achter de euro scharen," merkt Osborne op in een artikel in de Britse zakenkrant Financial Times. "Acties op Europees niveau moeten gepaard gaan met beslissingen op nationaal vlak, al kunnen die bijzonder pijnlijk zijn." Hij verwijst daarbij naar het Britse plan om het tekort terug te schroeven, waardoor Groot-Brittannië volgens Osborno zijn hoge kredietrating heeft kunnen behouden. Analisten wijzen erop dat Groot-Brittannië nochtans niet van plan is om eventueel financiële hulp te verlenen aan de Europese financiën. Eerder al benadrukte de Britse premier David Cameron dat Groot-Brittannië niet zal deelnemen aan toekomstige reddingsoperaties van landen zoals Griekenland en Ierland.

Europa is volgens Osborne niet drastische genoeg geweest in zijn reacties op de problemen van de euro en de financiële instellingen. Die aarzelende houding vormt volgens hem een beletsel voor een economisch herstel. Europa moet volgens Osborne het vertrouwen herstellen door de budgettekorten aan te pakken en maatregelen nemen om de groei te stimuleren. "De eurocrisis mag misschien zijn afgezwakt, maar de hoge intrestvoeten vormen nog altijd een probleem voor verscheidene Europese economieën," aldus Osborne. Ook Gordon Brown, de gewezen Britse premier, heeft opgemerkt dat de Europese landen er niet in geslaagd zijn om het het voorbeeld te volgen van Groot-Brittannië, dat er volgens hem voor gezorgd heeft dat de banken na de financiële crisis voldoende werden versterkt.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home