Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 08, 2011

Tanzania niet langer gediend met Chinese markthandelaars

Chinese markthandelaars hebben in Tanzania dertig dagen de tijd gekregen om hun activiteiten stop te zetten. Lazaro Nyalandu, vice-minister van industrie van Tanzania, merkt op dat Chinese zakenlui welkom zijn als investeerders, maar niet als marktkramers of schoenpoetsers. Die banen zouden volgens Nyalandu door de lokale bevolking moeten worden ingevuld. In Dar-es-Salaam, de belangrijkste stad van Tanzania, zijn grote groepen illegale handelaars actief. De meeste zijn afkomstig uit China. Nyalandu voegde er aan toe dat Tanzania dicht bij een overeenkomst staat met China om te garanderen dat de Chinese importproducten aan de internationale normen voldoen.

Indien de geviseerde handelaars niet ingaan op het ultimatum, dreigen ze volgens Nyalandu uitgewezen te worden. "Er is geen enkele noodzaak aan buitenlanders die producten zoals tweedehands-kleding of voeding verkopen," merkte hij op tijdens een bezoek aan de Kariakoo Market Corporation in Dar-es-Salaam. "Deze buitenlanders hebben de markt geïnfiltreerd, maar werken zonder de vereiste vergunningen. Elke buitenlander die zonder vergunning markthandel drijft, loopt het risico gedeporteerd te worden." Nyalandu beloofde te zullen afrekenen met de agenten die deze handelaars het land hebben in gesmokkeld en hen verborgen houden.

Nyalandu voegde er aan toe dat vele buitenlanders met een aanvraag van het Tanzania Investment Centre als investeerder het land zijn binnen gekomen, maar niets produceren. In plaats daarvan is deze groep volgens de vice-minister een importeur van goederen geworden. In december had ook Cyril Chami, minister van industrie en handel van Tanzania, al gedreigd te zullen afrekenen met de buitenlandse illegale handelaars. Op dit ogenblik zijn op de Kariakoo-markt wekelijks ongeveer 250.000 handelaars actief. De markt is volgens Nyalanda ook een distributiecentrum van producten voor buurlanden zoals Zambia, Malawi, Congo, Burundi, Rwanda en Oeganda.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home