Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 08, 2011

Nog geen oplossing voor uiendispuut India en Pakistan

India probeert buurland Pakistan te overhalen om de landexport van uien te hervatten. Het exportverbod heeft de prijzen op de uienmarkt immers gevoelig doen stijgen. Pakistan schorstte de export van uien over de landroute langs de grens Attari-Wagah op omdat er gevreesd werd voor een tekort op de binnenlandse markt. Die beslissing heeft de prijzen van uien op amper één maand verdrievoudigd. De zeeroutes bleven wel open, maar het transport langs het wegvervoer en de trein is sneller en goedkoper. De prijsinflatie op de Indiase voedselmarkt is inmiddels gestegen tot 18,32 procent. Dat is het hoogste niveau in meer dan een jaar.

Uien vormen een cruciaal onderdeel van het Indiase menu en worden in nagenoeg elk gerecht gebruikt. De prijzen van de uien zijn de voorbije maand echter dramatische gestegen. Gezinnen moesten tot 85 roepie betalen voor één kilogram. Dat komt overeen met een bedrag van 1,87 dollar. Onder normale omstandigheden moet voor een kilogram uien ongeveer 20 roepie worden betaald. De prijsstijgen worden geweten aan de abnormaal zware regens in de westelijke staten Maharashtra en Gujarat en in de zuidelijke staten, maar ook aan de acties van speculanten. De ontevredenheid bij de bevolking over de inflatie van de voedingsprijzen is één van de grote problemen van de Indiase regering.

De hoge prijzen van essentiële producten zoals uien hebben eerder al voor grote onrust gezorgd. Een zevental jaar geleden was die inflatie de reden achter de val van de Indiase regering. Door het exportverbod raakten honderden vrachtwagens met uien aan de grensovergangen tussen beide landen geblokkeerd. Een aantal Indiase handelaars in groenten heeft gezegd als vergelding voor het verbod gestopt te zijn met de export naar Pakistan. Daar wordt echter opgemerkt dat het exportverbod nodig was omdat India de importtaksen voor Pakistaanse handelaars heeft verlaagd en ook hogere prijzen biedt dan op de binnenlandse markt. Daardoor zouden onvoldoende voorraden op de Pakistaanse markt worden aangeboden.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home