Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 08, 2011

Chinees stealth-vliegtuig niet voor onmiddellijke toekomst

Het zal nog jaren duren vooraleer China een vliegtuig met stealth-technologie zal kunnen ontwikkelen. Dat heeft vice-admiraal David Dorsett, directeur bij de Amerikaanse maritieme informatiediensten, gezegd in een reactie op beelden over een prototype van een Chinees stealth-vliegtuig. De Chinese regering heeft niet bevestigd dat de beelden authentiek zijn. Ruim één jaar geleden had generaal He Weirong, de tweede man van de Chinese luchtmacht, nog gezegd dat een Chinees stealth-vliegtuig wellicht pas tijdens de laatste drie jaar van het decennium zou kunnen gerealiseerd worden. Dorsett merkt nu op dat er een groot verschil is tussen een prototype en een operationeel stealth-vliegtuig.

Op een aantal websites zijn onlangs foto's verschenen van een Chinese stealth-bommenwerper, die onzichtbaar blijft voor radar, op een landingsbaan. De beelden zouden genomen zijn op het Chengdu Aircraft Design Institute. Nergens werd echter bevestigd dat de beelden authentiek zijn. De Japanse krant Asahi Shimbun maakte bekend dat een aantal Chinese militaire bronnen hadden bevestigd dat nog binnen de maand testvluchten met het stealth-vliegtuig zouden kunnen beginnen. Op dit ogenblik is de Lockheed Martin F-22 Raptor het enige operationele stealth-vliegtuig ter wereld, maar ook Rusland zou aan een eigen prototype werken.

Nick Childs, militair specialist bij de Britse omroep BBC, merkt op dat het Chinese vliegtuig duidelijk een oppervlakkige gelijkenis vertoont met de jongste Amerikaanse stealth-ontwerpen, wat in Amerikaanse regeringskringen voor ongerustheid zou zorgen. Hij voegt er aan toe dat de beelden ook nieuwe voeding zullen geven aan de geruchten over de toenemende mogelijkheden van de Chinese luchtmacht. De Verenigde Staten volgen de Chinese militaire ontwikkelingen dan ook op de voet. Daarbij wordt vooral met argwaan gekeken naar een nieuw raket-systeem, dat een vliegdekschip vanop een afstand van 2.900 kilometer tot zinken zou kunnen brengen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home