Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 11, 2011

Gazprom werkt nog altijd van een Sovjet-traditie

De ambities van de Russische regering om van Gazprom een internationaal leidinggevend energieconcern te maken, wordt ondermijnd door een Sovjet-mentaliteit, een ondermaats management en corruptie. Dat stellen Amerikaanse diplomaten, zoals gebleken is uit de diplomatieke correspondentie die de klokkenluidersite Wikileaks heeft laten uitlekken. In de correspondentie wordt Gazprom door John Beyrle, Amerikaanse ambassadeur in Moskou, bestempeld als verwarde en corrupte mastodont die zich nog altijd gedraagt zoals het Sovjet-ministerie van gas, de voorganger van het energieconcern.

"Gazprom voldoet helemaal aan het beeld van een staatsmonopolie met een grote financiƫle rijkdom," zou Beyrle hebben gemeld aan de Amerikaanse regering. "Het bedrijf werkt weinig efficiƫnt, wordt politiek gestuurd en wordt getekend door corruptie." Een woordvoerder van Gazprom weigerde te reageren op de berichten over de Amerikaanse correspondentie. Gazprom heeft zware klappen gekregen van de economische crisis. De waarde van het Russische concern wordt op dit ogenblik geraamd op iets meer dan 150 miljard dollar. Voor het uitbreken van de economische crisis werd de waarde van Gazprom geraamd op 350 miljard dollar.

"De Amerikaanse diplomatieke berichtgeving bevestigt de visie van vele westers en Russische analisten, die opmerken van het management van Gazprom de toekomst compleet verkeerd hebben ingeschat door te poneren dat de groeiende Europese vraag zich verder zou blijven doorzetten en daardoor een verkopersmarkt zou blijven ondersteunen," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "De Amerikaanse ambassadeur stelde dan ook dat Gazprom helemaal niet voorbereid was op de vertraging en de uiteindelijke daling van de Europese vraag naar gas. Hij voegde er aan toe dat Gazprom duidelijk een onderdeel vormt van de sociale politiek van de Russische regering, waarin de thuismarkt en maatschappelijke verplichtingen de eerste prioriteiten zijn."

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home