Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 12, 2011

Onderwijs en immigratie pijnpunten Amerikaanse economie

De Verenigde Staten dreigen steeds verderop te geraken op de internationale markten. Dat heeft John Chambers, chief executive van het technologiebedrijf Cisco, gezegd tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Volgens Chambers krijgen de Verenigde Staten niet alleen af te rekenen met de grotere concurrentie van andere landen, maar schiet de Amerikaanse economie zich bovendien ook zelf in de eigen voeten door zijn gebrekkige beleid op het gebied van onderwijs en immigratie. Chambers geeft aan dat de Verenigde Staten weliswaar nog altijd een leidende economie is, maar die positie steeds verder ziet wegslippen.

"Ik ben niet zo optimistisch dat de Verenigde Staten over vijf tot tien jaar nog altijd een leidinggevende innovator zullen blijken te zijn," merkte Chambers op. Hij wees er onder meer op dat het Amerikaanse onderwijs inmiddels al ver is weggezakt. Op het gebied van onderwijs behoren de Verenigde Staten inmiddels zelfs niet meer tot de top twintig. Onderwijs is volgens hem de meest doortastende verandering op lange termijn die de Amerikaanse maatschappij moet doorvoeren. Hij stelde daarbij dat alleen een ingrijpende verandering van het onderwijs tot een definitieve oplossing kan leiden. Chambers merkte op dat in de technologische sector alles bijzonder snel gaat, maar het onderwijs volgt die evoluties volgens hem onvoldoende.

Het onderwijs vormt volgens Chambers één aspect van het probleem. Daarbij komt volgens hem ook het gebrekkige immigratiebeleid. "Wanneer een land slechts 300 miljoen mensen heeft en ook geen goed immigratiebeleid heeft uitgewerkt om de beste krachten uit de rest van de wereld aan te trekken, wordt de toekomst bijzonder moeilijk," benadrukte hij. "Het Amerikaanse immigratiebeleid is contraproductief. We geven buitenlanders een duidelijk signaal dat ze in ons land niet welkom zijn. Dat moet dringend veranderen. Bovendien moeten we buitenlandse studenten ook grotere mogelijkheden bieden om zich hier definitief te kunnen vestigen."

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home