Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 13, 2011

Nieuwsoverzicht

De Nederlandse telefoonoperator KPN stopt met de exploitatie van openbare telefooncellen. Door de opkomst van de mobiele telefonie is het gebruik van openbare telefooncellen volgens KPN immers drastisch afgenomen. Deze ontwikkeling zal zich volgens de telefoonoperator naar verwachting verder doorzetten. Exploitatie van telefooncellen in de openbare ruimte is voor KPN niet renderend omdat de kosten van de exploitatie niet worden goedgemaakt door bellende klanten. Drie jaar geleden verviel voor KPN de wettelijke verplichting om te zorgen voor één telefooncel op elke vijfduizend inwoners. Sindsdien heeft KPN alle gemeenten de gelegenheid gegeven om te oordelen over het nut en de noodzaak van de telefooncellen op hun grondgebied. In overleg met de betrokken gemeenten heeft KPN inmiddels duizenden onrendabele telefooncellen verwijderd. Niet openbare telefooncellen, onder meer in vakantieparken en verzorgingsinstellingen, blijven volgens KPN wel bestaan.


Banken moeten ophouden met het aanbieden van excuses voor de fouten die hebben geleid tot de financiële crisis. Dat heeft Bob Diamond, de nieuwe Amerikaanse topman van de Britse bank Barclays, gezegd tegen Britse parlementariërs. Diamond, één van de best betaalde bankiers van de wereld stelt dat er een periode van berouw en spijtbetuigingen is geweest, maar moet men die nu achter zich laten. Diamond wilde niet zeggen of Barclays dit jaar weer bonussen gaat uitkeren. In Groot-Brittannië is er al jaren veel kritiek op de hoge salarissen en het bonusbeleid in de financiële sector, één van de oorzaken van de financiële crisis. De Britse overheid wil dat grote Britse banken hun winsten gebruiken om bedrijven geld te lenen en de economie aan te jagen, in plaats van het geld te besteden aan hoge bonussen. De Britse regering en de bevolking accepteren volgens de Britse minister van financiën George Osborne dit jaar geen extravagante bonussen zonder een verandering van gedrag.


Het Zweedse Saab Automobiles, dochteronderneming van het Nederlandse Spyker Cars, verlaagt de productie in Zweden met bijna een kwart. Dat heeft het bedrijf tegenover Zweedse media bevestigd. Aangekondigd wordt dat de fabriek in Trollhättan vanaf half januari nog achtentwintig auto's per uur zal produceren. Op dit ogenblik staat het productieniveau nog op achtendertig exemplaren per uur. Reden voor de verlaging van het productieritme zijn de tegenvallende verkoopresultaten. Een woordvoerder van de autobouwer stelt wel dat de doelstelling van 80.000 exemplaren per jaar gehandhaafd blijft. De verlaging is volgens hem normaal voor de wintermaanden. In de lente zou de productie opnieuw worden opgetrokken. Bij de overname door Spyker in februari vorig jaar werd een productievolume van 120.000 exemplaren in het vooruitzicht gesteld.


De Nederlandse bierbrouwer Heineken heeft via de overname van twee holdings van sectorgenoot Sona Group bijkomende productiecapaciteit in Nigeria verworven. Door de overname verwerft Heineken vijf brouwerijen met een totale productiecapaciteit van 3,7 miljoen hectoliter. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Sona Group is een Nigeriaans conglomeraat, dat naast brouwerij-activiteiten ook actief is in de productie van verpakkingen. Heineken zat in Nigeria tegen de limieten van zijn bestaande productiecapaciteit, die één jaar geleden ongeveer 16,5 miljoen hectoliter bedroeg. De overname geeft Heineken naar eigen zeggen weer wat groeiruimte, vooral omdat de brouwerijen in kwestie aan minder dan de helft van hun maximale capaciteit draaien. Heineken controleert al zowat tweederde van de Nigeriaanse biermarkt. Heineken stelt dat de overname nochtans geen concurrentiebezwaren oplevert.


De sociale netwerksite MySpace gaat wereldwijd vijfhonderd banen schrappen. Daardoor wordt het personeelsbestand van de netwerksite nagenoeg gehalveerd. De reorganisatie moet het bedrijf, dat de jongste jaren gevoelig aan populariteit heeft moeten inboeten, helpen om efficiënter te werken en winstgevend te worden. MySpace is onderdeel van News Corporation, het mediaconcern van Rupert Murdoch. Het bedrijf heeft kantoren in Argentinië, Brazilië, Canada, Frankrijk, Italië, Mexico, Rusland, Zweden en Spanje. In november vorig jaar had MySpace-topman Chase Carey verklaard dat de verliezen van de netwerksite onhoudbaar waren. News Corp nam MySpace zes jaar geleden over voor een bedrag van 580 miljoen dollar, maar werd nadien compleet overvleugeld door concurrent Facebook. Volgens een aantal waarnemers zal MySpace na de sanering wellicht worden verkocht. Daarbij worden een aantal durfkapitalisten en Yahoo genoemd als gegadigden.


Peking gaat de volgende vijf jaar een tweede grote luchthaven bouwen. Dat is een dringende noodzaak geworden nu er steeds meer op China wordt gevlogen en de bestaande internationale luchthaven zijn verzadigingspunt nadert. Het voorbije jaar maakten 73,9 miljoen reizigers gebruik van de luchthaven van Peking. Daarmee is Beijing Capital International Airport de tweede grootste luchthaven ter wereld geworden, na het Amerikaanse Atlanta. De maximumcapaciteit van 76 miljoen passagiers is echter bijna bereikt, zodat de bouw van een tweede grote luchthaven zich opdringt. Het is volgens Li Jiaxiang, hoofd van de Chinese administratie voor burgerluchtvaart, onmogelijk geworden ook maar één vlucht nog toe te voegen aan het overvolle programma van de huidige luchthaven. De werken aan de nieuwe luchthaven zouden nog dit jaar van start gaan. Met het project is een bedrag gemoeid van 11,6 miljard euro. De nieuwe luchthaven moet 60 miljoen reizigers per jaar kunnen verwerken.


De Franse dienstengroep Sodexo heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2010/2011, een geconsolideerde omzet gerealiseerd van 4,27 miljard euro. Dat is een stijging met 10,5 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Van de toename is 4,7 procentpunt te danken aan interne groei en 5,9 procent aan positieve wisselkoerseffecten. De interne omzetgroei werd in alle regio's opgetekend. In Noord-Amerika werd een groei met 3,9 procent opgetekend en ook Continentaal Europa liet een stijging met 3,9 procent noteren. In Groot-Brittannië en Ierland bleef de groei beperkt tot 1,8 procent. In de rest van de wereld werd een toename met 11 procent gemeld. Bij de restauratie en het facility-management werd een groei met 4,6 procent opgetekend, terwijl de dienstencheques een omzetgroei met 7,2 procent kenden.


De directie van Renault heeft het spionageschandaal maandenlang stilgehouden, tot ongenoegen van de Franse staatsveiligheid. Twee van de drie verdachte kaderleden van Renault hebben volgens privédetectives bankrekeningen in Zwitserland en Liechtenstein. Daarop zouden bedragen van respectievelijk 500.000 euro en 130.000 euro staan, overgemaakt door China Power Grid Corporation, een elektronicaconcern met hoofdzetel in Peking. De stortingen gebeurden via een reeks van tussenpersonen in Shanghai en op het eiland Malta. De kaderleden van Renault waren nauw betrokken bij de ontwikkeling van elektrische voertuigen. De directie zou er alles aan gedaan om de spionage binnenshuis op te lossen. Renault was sinds augustus vorig jaar op de hoogte van mogelijke corruptie. In de plaats van de overheidsinstanties te verwittigen, deed Renault een beroep op privé-detectives. De Franse veiligheidsdiensten moesten de spionagezaak via de media vernemen.


Frankrijk was het voorbije jaar de grootste wijnproducent van de wereld, gevolgd door Italië en Spanje. Dat blijkt uit een rapport van het bureau International Wine and Spirit Research (IWSR). Opgemerkt wordt dat Frankrijk het voorbije jaar 419 miljoen kratten wijn heeft geproduceerd. Het jaar voordien had Frankrijk zijn leidersplaats moeten afstaan aan Italië. In het rapport wordt gesteld dat Frankrijk wellicht ook de volgende drie jaar verder zijn leiderspositie zal kunnen bewaren, ondanks een verwachte gemiddelde productiedaling van 5,54 procent. Frankrijk heeft zijn leidersplaats in belangrijke mate te danken aan de groeiende vraag naar rosé wijnen. De consumptie van rosé wijnen is sinds het midden van het vorige decennium met één vijfde gestegen. Frankrijk profiteert ook van de groeiende vraag naar Bordeaux-wijnen in China en Hongkong.


Amancio Ortega stapt op als voorzitter van de raad van bestuur van de Spaanse kledinggroep Inditex, eigenaar van de merken Zara en Massimo Dutti. Ortega is bijna vijfenzeventig jaar. In een brief aan zijn medewerkers heeft hij Pablo Isla, huidig chief executive van Inditex, als zijn opvolger voorgedragen. Ortega begon in de eerste helft van de jaren zestig als kledingfabrikant. In het midden van de jaren zeventig opende hij een eerste winkel. Ortega hanteerde de strategie om de nieuwste modetrends van de catwalks te vertalen in betaalbare kleding. In de jaren negentig brak Inditex internationaal helemaal door. Vandaag is Inditex de grootste kledingverkoper van de wereld. De groep telt ruim vijfduizend winkels in zevenzeventig landen. Ortega is met een persoonlijk fortuin van 25 miljard dollar de rijkste man van Spanje. Op de internationale lijst van Forbes staat hij op de negende plaats.


De Indiase luchtvaartmaatschappij IndiGo heeft bij vliegtuigconstructeur Airbus honderdtachtig toestellen van het type A320 besteld. Dat is het grootste order dat de Europese vliegtuigbouwer ooit heeft ontvangen. Het order heeft een waarde van 15,6 miljard dollar. Fabrice Brégier, financieel directeur van Airbus, had het over een fantastisch cadeau aan het begin van het nieuwe jaar. Het order komt overeen met zes maanden productie. De toestellen zullen vanaf het midden van het decennium worden geleverd. IndiGo is de grootste budgetmaatschappij op de Indiase luchtvaartmarkt. De maatschappij wil met het order anticiperen op de verwachte groei van de luchtvaart in India. IndiGo profiteert van de groeiende middenklasse in India, die zich steeds vaker vliegreizen kan permitteren. Vanaf september wil de budgetmaatschappij ook internationale vluchten uitvoeren, waarbij gemikt wordt op het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië.


De Zwitserse chocoladegroep Barry Callebaut heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,52 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 1,2 miljard euro. De omzet van de chocoladegroep steeg met 4,9 procent tegenover dezelfde periode van het vorige boekjaar. De verkoop van cacao en dekchocolade steeg met 5,6 procent tot 383.222 ton. De stijging is volgens de groep vooral te danken aan de goede prestaties van de divisie gourmetproducten, de cacaoproducten en de stijging op de groeimarkten. Jürgen Steinemann, chief executive van Barry Callebaut, zegt te verwachten dat de wereldwijde chocolademarkt dit boekjaar nog een groei met 1 procent tot 2 procent zal kennen. Steinemann stelde dat de voorbije periode vooral een herstel werd opgemerkt in Rusland en de rest van Oost-Europa. Met een omzetstijging van 19,1 procent was Asia-Pacific echter de snelstgroeiende regio bij Barry Callebaut.


Alle rekeningen en betaalsystemen op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn probleemloos overgezet van de Antilliaanse gulden naar de Amerikaanse dollar. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) bekend gemaakt. De zogenaamde BES-eilanden zijn begin januari overgestapt op de dollar. Dat betekent dat alle biljetten en guldens tijdens de maand januari moeten worden vervangen door de dollar. De Nederlandsche Bank, de centrale bank op de BES-eilanden, heeft het voorbije anderhalf jaar de introductie van de Amerikaanse dollar als wettig betaalmiddel begeleid. Een gedeelte van de bestuurlijke verantwoordelijkheid op de BES-eilanden valt sinds oktober vorig jaar onder Nederland, na de opheffing van de Nederlandse Antillen. De eilanden geven echter de voorkeur aan de Amerikaanse dollar boven de euro. Op Sint Maarten en Curaçao is de Antilliaanse gulden nog wel een officieel betaalmiddel.


De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft in december vorig jaar 6,5 miljoen passagiers vervoerd. Dat is een stijging van 0,2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De bezettingsgraad bleef stabiel op 76,6 procent. Over het hele jaar vervoerden Lufthansa en zijn dochtermaatschappijen 90,2 miljoen passagiers. Dat is een stijging met 17,2 procent tegenover het jaar voordien. De stijging is te danken aan de groei van de luchtvaartindustrie en de overname van maatschappijen zoals Swiss, British Midlands en Austrian Airlines. Lufthansa liet vooral een stijging optekenen op bestemmingen in het Midden-Oosten en Afrika. Bij het vrachtvervoer werd tijdens de maand december een stijging opgetekend met 7,9 procent tot 169.000 ton. Over het hele jaar vervoerde Lufthansa bijna 2 miljoen ton vracht. Dat is een stijging met 18 procent.


De Britse vervoersmaatschappij Stagecoach breidt zijn vloot uit met 520 voertuigen. Die zullen ingezet worden op regionale routes in heel Groot-Brittannië. Het bedrijf investeert 52 miljoen pond in de aankoop van 360 voertuigen en heeft een leasingcontract gesloten voor 160 ultramoderne bussen voor zijn activiteiten in Londen. Stagecoach kocht eerder al meer dan zestig hybride elektrische bussen. De jongste vier jaar heeft Stagecoach al bijna 290 miljoen pond geïnvesteerd in rollend materiaal voor zijn activiteiten buiten Londen. De nieuwe voertuigen werden besteld bij Alexander Dennis, Scania, Plaxton en Volvo. De vervoersmaatschappij merkt op dat alle nieuwe voertuigen voldoen aan de jongste Europese emissienormen. Les Warneford, managing director bij Stagecoach, merkte op dat de reductie van de emissies een cruciaal element vormt in het investeringsprogramma van de maatschappij.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home