Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 12, 2011

Europese voetbalclubs lijden recordverlies van 1,2 miljard euro

Indien de nieuwe financiƫle regels van de Union of European Football Associations (UEFA) op dit ogenblik al in voege zouden zijn getreden, zouden elf clubs mogelijk uit de internationale Europese competities kunnen verbannen worden. Dat heeft Gianni Infantino, secretaris-generaal van de Europese voetbalfederatie, bekend gemaakt. De nieuwe regels van de Europese voetbalfederatie, die van de voetbalclubs een break-even eisen, worden bij het begin van het volgende fiscaal jaar van kracht. Eventuele sancties zouden twee of drie jaar later kunnen worden opgelegd. De nieuwe regels moeten vermijden dat de clubs herhaaldelijk meer uitgeven dan de inkomsten die ze genereren.

"Twee jaar geleden werden nagenoeg 70 procent van de Europese voetbalclubs met verliezen geconfronteerd," aldus Infantino. "Op dit ogenblik is dat weliswaar al gedaald tot 56 procent, maar dat betekent nog altijd dat meer dan de helft van alle professionele voetbalclubs verlieslatend zijn." Uit de cijfers van de Europese voetbalfederatie blijkt dat de 655 professionele voetbalclubs uit de Europese competities twee jaar geleden een gezamenlijk inkomen van 11,7 miljard euro genereerden. Dat is een stijging met 4,8 procent tegenover het jaar voordien. De kosten liepen echter met 9,3 procent op tot 12,9 miljard euro."

"Die resultaten tonen aan dat we terecht ijveren voor een grotere financiƫle discipline bij de clubs," merkt Infantino op. In het rapport wordt opgemerkt dat het collectieve verlies van bijna 1,18 miljard euro een stijging vertegenwoordigde met 85 procent. Dat is volgens Infantino nagenoeg een verdubbeling tegenover het vorige record. Infantino merkte op dat het niet de bedoeling is om een heksenjacht te lanceren tegen de Europese voetbalclubs, maar er zal volgens hem ook niet geaarzeld worden om in te grijpen wanneer dat nodig zou blijken te zijn. Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalfederatie, zegt dat de maatregelen nodig zijn om de toekomst van het voetbal veilig te stellen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home