Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 12, 2011

Rusland nog niet ver genoeg in strijd tegen corruptie

Rusland dreigt met internationale afkeuring te maken te krijgen indien het land er niet in slaagt om zijn toezeggingen tegenover de Group of States Against Corruption (Greco) van de Raad van Europa na te komen. Uit een rapport blijkt dat Rusland slechts één derde van de zesentwintig Greco-aanbevelingen heeft gerealiseerd. Het gaat daarbij onder meer om het uitwerken van een strategie tegen corruptie, een verbetering van de rekrutering van openbare aanklagers, ethische opleidingen en het uitwerken van een gedragscode voor de belastingsautoriteiten. Op het gebied van de criminalisering van corruptie en een effectieve bestraffing van inbreuken werd volgens het Greco-rapport echter geen enkele vordering geboekt.

Een aantal aanbevelingen werden gedeeltelijk ingevuld. Yelena Panfilova, hoofd van de Russische divisie van Transparency International, geeft wel toe dat het gebrekkige optreden tegen corruptie niet zal leiden tot een conflict tussen Rusland en Europa, maar het zou volgens haar wel kunnen leiden tot een internationale schaamte indien het land tegenover de Raad van Europa zou moeten verduidelijken waarom de aanbevelingen niet werden opgevolgd. "Dat zou bij een grote natie zoals Rusland bijzonder pijnlijk kunnen overkomen," merkt Panfilova op tegenover de Russische krant The Moscow Times. Greco heeft al duidelijk gemaakt dat Rusland alle aanbevelingen in hun geheel moeten doorvoeren.

"We verwachten dat er binnen een tijdsbestek van achttien maanden verdere vorderingen worden gemeld," aldus Bjorn Janson, ondersecretaris van Greco. "Rusland is een lid van Greco en is verplicht om te melden op welke manier de aanbevelingen worden geïmplementeerd, maar Greco gaat de Russische overheid niet zeggen welke concrete maatregelen er moeten worden genomen." Landen die weigeren om de aanbevelingen door te voeren, kunnen in theorie worden uitgesloten. Alexei Volkov, hoofd van de Russische parlementscommissie tegen corruptie, stelt dat het land samenwerkt met internationale organisaties om corruptie te bestrijden. Hij stelt dat op dit ogenblik onderzocht wordt welke maatregelen het meest effect zouden hebben in Rusland.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home