Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 13, 2011

Russisch-Amerikaanse nucleaire samenwerking moet industrieel getint zijn

De nucleaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland moet op een zakelijke manier worden aangepakt. Dat heeft de Russische president Dmitry Medvedev gezegd naar aanleiding van de definitieve in voege treding van een nieuw historische kernakkoord tussen de twee landen, waardoor de mogelijkheid wordt gecreƫerd om technologie uit te wisselen en gezamenlijke nucleaire projecten op te starten. Het verdrag over een vreedzame nucleaire samenwerking werd door de parlementen van beide landen eerder al goedgekeurd, maar werd pas van kracht door een uitwisseling van de nodige documenten tussen de Amerikaanse ambassadeur John Beyrle en Sergei Ryabkov, de Russische onderminister van buitenlandse zaken.

"Ambassadeur John Beyrle noemde het akkoord een belangrijke stap in de vreedzame Russisch-Amerikaanse nucleaire samenwerking," aldus de Russische krant The Moscow Times. Een eerste versie van het akkoord was drie jaar geleden door William Burns, de voorganger van Beyrle, al ondertekend. Die overeenkomst werd op bevel van toenmalig Amerikaans president George W. Bush echter opnieuw ingetrokken na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Georgiƫ. Huidig Amerikaans president Barack Obama bracht de overeenkomst het voorbije jaar echter opnieuw voor het Amerikaans Congres, als een beloning voor de Russische hulp in het Iraanse nucleaire dossier.

"Het wordt belangrijk om dit akkoord niet te benaderen vanuit een politiek standpunt, maar vanuit een visie rond zakelijke samenwerking," benadrukte Dmitry Medvedev. Voor de Russische nucleaire sector vormen de Verenigde Staten een belangrijke markt. Op dit ogenblik levert Rusland ongeveer 40 procent van de nucleaire brandstof voor de Amerikaanse kerncentrales. Het voorbije jaar werden nog contracten ter waarde van 4,9 miljard dollar aan leveringen van laagverrijkt uranium op de Amerikaanse markt ondertekend. Het Russische energiebureau Rosatom maakt onder meer gewag van joint ventures op Amerikaans grondgebied met Russische technologie. Rosatom hoopt wereldwijd kernenergie te kunnen promoten als een middel in het energievraagstuk.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home