Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 14, 2011

Wikipedia is te complex voor sommige potentiële medewerkers

Hoewel Wikipedia zich profileert als een vrije encyclopedie die door iedereen kan bewerkt worden, is het project voor veel mensen te complex om een bijdrage te kunnen leveren. Dat heeft Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia, gezegd in een interview met BBC News naar aanleiding van de tiende verjaardag van de online encyclopedie. Wikipedia is de vijfde meest populaire website van de wereld. De website wil tegen het midden van het decennium verder groeien naar één miljard gebruikers, maar die groei heeft volgens Wales een nieuwe interface nodig. Daarbij merkt hij op dat de oude gebruikers moeten blijven ondersteund worden, aangezien zij de website helpen opbouwen. Maar de encyclopedie moet volgens hem ook worden opengesteld voor nieuwe gebruikers.

Op dit ogenblik heeft Wikipedia ongeveer 400 miljoen unieke gebruikers per maand. "Veel mensen aarzelen echter om een bijdrage te leveren omdat ze afgeschrikt worden door de complexe code die nodig is om de content te plaatsen," merkt Wales op. "Onze gebruikers hebben goede intenties en willen dan ook vooral geen problemen aan de website veroorzaken." Er zullen volgens hem dan ook ingrepen mogen worden verwacht om het werken aan Wikipedia te vergemakkelijken. Aan het financieel model van de website, die wordt gefinancierd door donaties van zijn gebruikers, zal volgens Wales echter niets worden gewijzigd. Hij wijst er daarbij op dat de jongste financieringsronde op een minimum van tijd 10 miljoen pond wist te verzamelen.

Het donatie-model van Wikipedia is volgens Wales stabiel, maar beperkt wel de mogelijkheden van de website. "Er is niet veel geld," merkt hij op. "We beheren een website met 408 miljoen bezoekers met een budget van amper 20 miljoen dollar." Toch weigert Wales aan een commerciële structuur te denken om meer financiële middelen binnen te halen. Dat zou volgens hem immers teveel druk en verplichtingen met zich meebrengen. Hij gaf ook toe dat het huidige model ook zou kunnen gehandhaafd blijven met de steun van advertenties, maar ook dat wordt volgens Wales niet overwogen, aangezien dat nog altijd niet nodig is gebleken.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home