Nieuwsoverzicht
De Amerikaanse koffieketen Starbucks betreedt de Indiase markt. Daarover heeft het concern een overeenkomst gesloten met Tata Coffee, leverancier van koffiebonen en een onderdeel van het Indiase conglomeraat Tata. Binnen zes maanden moet de eerste winkel op de Indiase markt zijn geopend. Er wordt daarbij volgens Tate Coffee uitgekeken naar een geschikte locatie, maar er wordt aan toegevoegd dat de Indiase vastgoedmarkt zich daar op dit ogenblik niet bijzonder gemakkelijk toe leent. India is een traditioneel theeland, maar de koffieconsumptie kent er een sterke groei, dankzij de groeiende inkomens van de stedelijke bevolking, die een toenemende voorkeur toont voor een westerse levensstijl. De samenwerking bekijkt ook mogelijkheden om koffiehuizen te openen in retailvestigingen en hotels die geassocieerd zijn met de Taga-groep.
De Wereldbank voorspelt voor dit jaar een vertraagde groei voor de wereldeconomie. Er wordt daarbij gewag gemaakt van een groei met 3,3 procent, tegenover een stijging met 3,9 procent tegenover vorig jaar. Voor volgend jaar wordt een groei met 3,6 procent verwacht. De groei komt volgens de Wereldbank vooral op rekening van de ontwikkelingslanden, die de financiële crisis goed verwerkt hebben. De meeste opkomende markten keren terug naar het groeiniveau van voor de crisis. De rijke landen en de zich ontwikkelende Oost-Europese en Centraal-Aziatische landen kampen volgens de Wereldbank veel sterker met de gevolgen van de crisis. Ondanks twee jaar van agressieve fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen blijft de werkloosheid er relatief hoog en wordt de gemiddelde groei tegengehouden door herstructureringen.
Noorwegen gaat dit jaar 6 procent minder olie oppompen dan vorig jaar. Dat heeft het Noorse Petroleum Directoraat bekend gemaakt. Het gaat al om de elfde daling op rij voor Noorwegen, de zevende grootste olie-exporteur ter wereld. De output van gas daarentegen zou dit jaar verder in stijgende lijn gaan. Daarbij wordt gewag gemaakt van een groei met 2,5 procent. Noorwegen verwacht dit jaar een olieproductie van 98,3 miljoen kubieke meter. De productie van gas zou stijgen tot 109,1 miljard kubieke meter. Als verklaring voor de vertraging wordt gewezen op het feit dat de olieplatformen in de Noordzee stilaan verouderd zijn. Ook worden er steeds minder nieuwe olievelden ontdekt. Boringen in onontgonnen gebied leverden volgens het Noorse Petroleum Directoraat teleurstellende resultaten op. Tegen het midden van het decennium wordt een verdere afname van de olieproductie verwacht.
De verkoop van nieuwe caravans in Nederland is het voorbije jaar verder ingezakt. Het aantal verkochte caravans daalde met 10,4 procent tot iets meer dan 9.000 exemplaren. Dat blijkt uit cijfers van de sectororganisatie Bovag. De verkoop van caravans loopt al sinds zeven jaar terug. Acht jaar geleden werd een recordverkoop van 24.000 caravans opgetekend. In de jaren daarna ging het gestaag omlaag. De verkoop van de jonge occasie-caravans steeg met 5,1 procent tot ongeveer 13.500 exemplaren. Die trend zette zich volgens Bovag al tijdens de economische crisis. Opgemerkt wordt dat de consument gemakkelijker een gebruikte caravan van maximaal vijf jaar is, waardoor men nog een garantie heeft van één jaar en men tevens over alle moderne comfort beschikt. Nederland heeft op dit ogenblik een vloot van 478.612 caravans. De verkoop van nieuwe mobilhomes daalde met 4 procent tot bijna 1.300 exemplaren. Er werden daarnaast 4.800 gebruikte mobilhomes verkocht.
In Griekenland is de werkloosheidsgraad in oktober van vorig jaar uitgekomen op 13,5 procent. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien bedroeg de werkloosheidsgraad 9,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Griekse bureau voor statistiek. In september van vorig jaar bedroeg de werkloosheidsgraad 12,6 procent. Jongeren blijven het belangrijkste slachtoffer van de economische vertraging en de besparingskoers van de Griekse regering. Volgens het Griekse bureau voor statistiek zit 34,6 procent van de jongeren zonder werk. Ook de werkloosheid van de vrouwen is inmiddels gestegen tot 17,6 procent. De Griekse regering verwacht dat de werkloosheid de volgende jaren nog verder zal toenemen, als gevolg van de economische achteruitgang. Voor volgend jaar wordt rekening gehouden met een werkloosheid van 15 procent.
De Spaanse regering heeft met succes 3 miljard euro geleend met de uitgifte van langlopende obligaties. De Spaanse overheid moet daarvoor wel een hogere rente betalen. Spanje betaalt nu ruim 4,5 procent rente voor de lening met een looptijd van vijf jaar. Begin november, toen Spanje ook langlopende obligaties uitgaf, bedroeg de rente nog 3,5 procent. Op de financiële markten wordt de uitgifte van de obligatie scherp in de gaten gehouden. Naast Griekenland, Portugal en Ierland wordt ook Spanje gezien als een land dat risico loopt op problemen bij het financieren van de staatsschuld. Er was door beleggers 2,1 keer zoveel ingetekend als er werd toegewezen. De succesvolle plaatsing betekent volgens waarnemers dat Spanje erin geslaagd is aan te tonen geen reddingsoperatie nodig te zullen hebben. De plaatsing had een gunstig effect op de markt. Het rentepercentage op vergelijkbare vijfjarige leningen van Spanje daalde met 14 basispunten.
De Japanse autobouwer Daihatsu verdwijnt eind volgend jaar van de Europese markt. Dat heeft het Japanse automerk bekend gemaakt. De drastische beslissing werd genomen omdat het merk er niet in slaagt om de Europese autoverkopen op te drijven. Daihatsu geeft in een verklaring aan dat de toenemende concurrentie in Europa, de hoge ontwikkelingskosten van nieuwe modellen en de aanhoudende dure Japanse yen ten grondslag liggen aan deze beslissing. Er wordt opgemerkt dat er vroeger slechts enkele merken actief waren met compacte wagens, maar inmiddels hebben meerdere producenten kleine wagens in hun portfolio. Daardoor is het marktaandeel van Daihatsu naar eigen zeggen ingekromen. De levering van onderdelen en service zullen worden voortgezet. In heel Europa verkocht Daihatsu vorig jaar 18.000 exemplaren.
Europese regeringen moeten meer bezuinigen, de pensioenleeftijd verhogen en banken minder kwetsbaar maken. Hiermee moeten nieuwe rampscenario's, zoals vorig jaar met Griekenland en Ierland, worden voorkomen. Dat heeft de Europese Commissie gesteld in zijn eerste jaarlijkse groeiraming. De crisis rond de economisch zwakkere lidstaten en met name de trage totstandkoming van een reddingsplan voor Griekenland, veroorzaakte volgens het rapport een vertrouwenscrisis in de euro als munteenheid. Met de publicatie van de raming gaat de Europese integratie volgens José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, een nieuwe fase in. Hij wees erop dat de Europese Unie immers steeds meer zal toezien op de nationale begrotingen van de lidstaten. De Europese Commissie zal geen veto kunnen uitspreken over nationale begrotingen, maar wel waarschuwingen of zelfs sancties kunnen uitdelen.
Frankrijk en Duitsland zullen er alles aan doen om de stabiliteit in de eurozone te verzekeren. Dat heeft de Franse premier François Fillon in Londen tegenover vertegenwoordigers van de Britse zakenwereld gezegd. Fillon stelde tegenover de City of London Corporation dat er geen twijfel over mag bestaan dat de staten uit de eurozone, in het bijzonder Frankrijk en Duitsland, bereid zijn om alles te doen om de stabiliteit van de eurozone te bewaren. De stabiliteit van de euro is volgens Fillon een absolute politieke en economische prioriteit. Hij voegde er aan toe dat een stabiele euro ook cruciaal is voor de Britse belangen. Fillon merkte daarbij op de samenwerking van de Britse autoriteiten op prijs te stellen en te appreciëren dat zij de uitzonderlijke wederzijdse afhankelijkheid van de Europese economieën erkennen. Door het adopteren van de financiële supervisie heeft de Europese Unie in enkele maanden volgens Fillon meer vooruitgang geboekt dan de voorbije twintig jaar.
Portugal heeft met succes een beroep gedaan op de kapitaalmarkt. Obligaties met een looptijd van drie jaar bracht 650 miljoen euro op, terwijl een lening op tien jaar een bedrag van 559 miljoen euro opleverde. Portugal moest wel een relatief hoge rente bieden om de leningen te kunnen verkopen. Er moest wel een rente van respectievelijk 5,39 procent en 6,71 procent worden aangeboden, tegenover respectievelijk 4,01 procent en 6,80 procent in november vorig jaar. De Portugese veiling heeft volgens waarnemers wellicht bij velen voor opluchting gezorgd. Bij de lening over drie jaar werd de vraag 2,6 keer overtroffen. Bij de lening op tien jaar werd de vraag 3,2 keer overtroffen. Het ging om de eerste veiling van het jaar. Ondanks de relatief beperkte omvang van de veiling, werd met spanning uitgekeken naar de resultaten. Tegenvallende resultaten hadden immers de kans doen toenemen dat Portugal om steun moest vragen bij de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.
Steven Maijoor, directeur bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM), is verkozen tot voorzitter van de European Securities and Markets Authority (ESMA), de nieuwe Europese toezichthouder op de financiële markten. Voor de functie was ook Jean-Paul Servais, voorzitter van de Belgische Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA), kandidaat. De nieuwe Europese toezichthouder is één van de instellingen waarmee de Europese Unie de financiële sector beter wil controleren. Daarnaast zijn er ook toezichthouders voor de banken en de verzekeringsmaatschappijen. Een vierde instelling richt zich op de risico's in het financiële systeem. Met Maijoor verliest de Nederlandse toezichthouder een tweede topbestuurder. Eerder werd bekend dat voorzitter Hans Hoogervorst begin juli voorzitter wordt van het International Accounting Standards Board (IASB).
Het Duitse Commerzbank heeft voor 626 miljoen euro nieuwe aandelen uitgegeven om zich te kunnen voorbereiden op de nieuwe regelgeving voor de financiële sector, die eist dat banken sterkere kapitaalbuffers aanhouden. Het opgehaalde zal niet worden gebruikt om de Duitse regering uit te kopen, die nog steeds een kwart van Commerzbank in handen heeft. Commerzbank, na Deutsche Bank de grootste bankgroep van Duitsland, zal met de opbrengst van de aandelenuitgifte bepaalde uitstaande schuldeffecten terugkopen. Die hybride effecten worden volgens de nieuwe Basel-normen, die in november werden goedgekeurd, niet langer als kernkapitaal van de hoogste kwaliteit beschouwd. Door de hybride effecten op te kopen vermijdt Commerzbank dus dat zijn kapitaalbuffer kleiner wordt als de nieuwe normen over twee jaar trapsgewijs zullen worden ingevoerd. De voorbije herfst had ook Deutsche Bank bekend gemaakt nieuwe aandelen uit te geven.
Het Amerikaans industrieel conglomeraat ITT deelt zichzelf op in drie aparte bedrijven. De opsplitsings komt er onder druk van een aantal aandeelhouders, die ontevreden zijn over de prestatie van het aandeel van de groep. De drie bedrijven focussen zich respectievelijk op waterpompen, defensie en engineering. Het negentigjarige conglomeraat ontkent zelf echter dat de opsplitsing er komt na druk van aandeelhouders. Volgens gedelegeerd bestuurder Steve Loranger is de opdeling zes maanden overwogen door het management en de raad van bestuur. Toch verklaarde aandeelhoudersactivist Ralph Whitworth dat zijn groep een belang van 3,93 procent in het concern had vergaard en aangedrongen te hebben een splitsing door te voeren. Loranger wil met de operatie voordeel halen uit de groeiende activiteiten in waterbeheer en op de industriële markten, terwijl de defensiedivisie geconfronteerd wordt met besparingen bij het Amerikaanse leger.
De Italiaanse regering heeft met een obligatielening een bedrag van 6 miljard euro opgehaald. Daarvan werd 3 miljard euro opgehaald met obligaties op vijf jaar, de andere helft via obligaties op vijftien jaar. De rente voor de obligaties op middellange termijn liep op tot 3,67 procent, tegenover 3,24 procent in november van vorig jaar. Voor de langetermijnobligaties betaalt Italië nu een rente van 5,06 procent, tegenover 4,81 procent in november van vorig jaar. De vraag naar Italiaans staatspapier overtrof uiteindelijk het aanbod. Waarnemers stellen dat de relatieve kleine omvang van de operatie en het relatief lage risico van Italië mogelijk een verklaring kunnen zijn voor de goede resultaten van de obligatie-uitgifte. Anderen stellen dat Italië door de hoge rentes oneerlijk wordt gesanctioneerd, aangezien het land een veel veiliger belegging is dan een aantal andere lidstaten van de Europese Unie. Onder meer heeft Italië geen vastgoed-zeepbel gekend, zoals Spanje of Ierland.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home