Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 15, 2011

Reclamesector blijft zich verzetten tegen Amerikaanse tabakswet

In de Verenigde Staten hebben de Association of National Advertisers en de American Advertising Federation protest aangetekend tegen een voorstel van de Food and Drug Administration (FDA), dat op de verpakkingen en reclame van de tabaksindustrie grafische waarschuwingen wil laten aanbrengen. De reclamesector noemt de voorstellen van de voedingsautoriteit overdreven en merkt op dat de maatregel in strijd is met het grondwettelijk recht op vrije meningsuiting. Er wordt daarbij opgemerkt dat productverpakkingen en marketing door de voorstellen van de voedingsautoriteit een platform zouden worden voor het standpunt van de overheid.

"De Food and Drug Administration mag geen maatregelen nemen die producten en reclame onaantrekkelijk maken," voert de Amerikaanse reclamesector aan. "De ontradende beelden die de voedingsautoriteit voorstelt stemmen niet overeen met de neutrale en feitelijke labels die volgens de Amerikaanse grondwet worden toegelaten. De nieuwe tabakswet betekent één van de grootste restricties die door het Amerikaanse Congress ooit aan de reclamesector is opgelegd. Het voorstel van de voedingsautoriteit zou een gevaarlijk precedent kunnen vormen dat de overheid de mogelijkheid zou bieden om elke marketing-boodschap te beïnvloeden."

"Er wordt ook opgemerkt dat het Amerikaanse Supreme Court duidelijk heeft gesteld dat overheidsinstanties in allerlaatste instantie in de vrije meningsuiting mag ingrijpen," merkt het magazine Marketing Daily op. "Dat is in dit geval volgens de reclamesector niet van toepassingen, aangezien er andere maatregelen mogelijk zijn om de tabaksconsumptie bij jongeren te ontraden. Die alternatieve maatregelen zouden volgens de reclamesector ook veel efficiënter kunnen zijn indien ze volledig worden geïmplementeerd." De nieuwe grafische waarschuwingen omvatten onder meer beelden van kadavers, een keelgat met rook en longen met sigarettenpeuken.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home