Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 14, 2011

Ruimtevaartbedrijf Spacex ontvangt succesbetalingen Nasa

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Space Exploration Technologies (Spacex) heeft van het Amerikaanse National Aeronautics and Space Agency (Nasa) een succesbetaling ontvangen van 25 miljoen dollar, nadat het bedrijf in december vorig jaar een gelukte poging heeft ondernomen om vanop Cape Canaveral in Florida met zijn Falcon-raket een Dragon-ruimtecapsule te lanceren. De Dragon-ruimtecapsule werd door Spacex ontwikkeld in het kader van het project Commercial Orbital Transportation Services van de Nasa. De ruimtecapsule, die zeven astronauten kan vervoeren, wordt beschouwd als één van de kandidaten om de bemande shuttle-diensten naar het internationaal ruimtestation te verzorgen.

"Spacex heeft met de Nasa al een contract ter waarde van 1,6 miljard dollar om met de Dragon-ruimtecapsule cargo-diensten naar het internationaal ruimtestation te verzorgen," aldus de Amerikaanse krant The Los Angeles Times. "Mogelijk zouden die diensten al dit jaar van start kunnen gaan. Alan Lindenmoyer, manager van het Nasa-programma, bevestigde dat het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Spacex heeft vergoed voor het bereiken van een aantal belangrijke mijlpalen. Lindenmoyer benadrukte dat het bedrijf bijzonder grote vorderingen maakt. Voor de jongste lancering zou Spacex een bedrag van 5 miljoen dollar hebben ontvangen."

Spacex was met die missie het eerste privébedrijf dat een raket en een ruimtecapsule heeft ontworpen die in staat was om rond de aarde te cirkelen en intact terug te laten keren naar de aarde. "Dat hebben in een halve eeuw ruimtevaart alleen de rijkste landen van de wereld kunnen realiseren," voegt de krant daar aan toe. Lindenmoyer voegde er aan toe dat Spacex ook mijlpalen van telkens 5 miljoen euro heeft ontvangen voor vier succesvolle grondtesten. Daarbij werden onder meer tests uitgevoerd over het effect van vibraties op de cargo. Ook werden de sensoren en zonnepanelen van Dragon, die cruciaal zijn voor het aanmeren bij het ruimtestation, uitgetest. Spacex heeft 1.100 medewerkers.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home