Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 14, 2011

Roemenië dreigt internationale francofone federatie te verlaten

Roemenië heeft ermee gedreigd om uit de Organisation Internationale de la Francophonie (OIF) te stappen. Oorzaak daarvan is de verontwaardiging in Roemenië over Frankrijk, zijn trouwe bondgenoot. Frankrijk heeft onlangs de Europese Unie er immers voor gewaarschuwd dat het niet opportuun zou zijn om Roemenië nu al toe te laten tot het Schengen-gebied. Net zoals Bulgarije, zou Roemenië volgens de Franse minister van binnenlandse zaken Brice Hortefeux, op het gebied van justitie en binnenlandse zaken niet de vereiste legale en administratieve structuren hebben om te voldoen aan de Schengen-vereisten. Hortefeux had daarover samen met zijn Duitse college Thomas de Maizière een brief geschreven aan Cecilia Malmström, Europees Commissaris van binnenlandse zaken.

"Het Roemeense europarlementslid Adrian Severin, gewezen minister van buitenlandse zaken van Roemenië, benadrukt dat zijn land verschillende scenario's overweegt, afhankelijk van de redenen die gegeven worden voor de verdaging van zijn toetreding tot het Schengen-akkoord, het douane-vrij gedeelte van de Europese Unie," meldt het webmagazine Euractiv.com. "Zowel Bulgarije als Roemenië hadden gehoopt toestemming te kunnen krijgen om tot Schengen toe te kunnen treden, maar diplomaten hebben al officieus toegegeven dat die vraag afgewezen zal worden. Bulgarije zou onvoldoende inspanningen hebben geleverd om zijn grens met Turkije te beveiligen en zonder Bulgarije kan ook Roemenië volgens de diplomaten niet worden toegelaten."

Hortefeux en de Maizière voerden ook aan dat de twee landen nog altijd een belangrijke vorm van corruptie kennen. Bovendien zou in Bulgarije ook de georganiseerde misdaad prominent actief zijn. Bulgarije en Roemenië traden vier jaar geleden toe tot de Europese Unie, maar werden onder een speciale controle geplaatst wegens een aantal onvolkomenheden bij het veiligheidsbeleid en de juridische sector. Er wordt wel opgemerkt dat Roemenië de technische vereisten voor een toetreding tot Schengen nagenoeg volledig heeft vervuld en ook Bulgarije zou nog slechts een lichte achterstand hebben. Indien Bulgarije en Rusland op basis van de Frans-Duitse brief worden geweigerd, zal Roemenië volgens Severin bijzonder krachtdadig antwoorden.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home