Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 15, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Italiaanse autoconcern Fiat heeft geen plannen om sportwagenfabrikant Ferrari naar de beurs te brengen. Dat heeft Amedeo Felisa, topman van Ferrari, in Shanghai gezegd. Fiat had eerder aangegeven een beursgang te overwegen als een mogelijke strategische optie voor dochterbedrijf Ferrari. Het concern heeft daarvoor volgens Felisa echter geen concrete plannen. Felisa was in Shanghai om de verkoop van de 999ste Ferrari in China te vieren. Ferrari heeft naar eigen zeggen vorig jaar in China driehonderd wagens verkocht. Dat is een stijging met 50 procent tegenover het jaar voordien. Felisa hoopt de verkoop binnen twee tot drie jaar op te kunnen krikken tot zeshonderd exemplaren. Daarmee zou China de tweede grootste afzetmarkt worden voor Ferrari. De Verenigde Staten zijn de belangrijkste markt voor de Italiaanse autoconstructeur.


De Franse supermarktketen Carrefour heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet geboekt van 27,1 miljard. Dat is een stijging met 5,1 procent tegenover vorig jaar. De forse groei komt vooral uit de goede resultaten die de keten behaalde in opkomende markten als Latijns-Amerika en Azië. In Europa viel de verkoop daarentegen tegen. Carrefour wist wel te profiteren van prijsverlagingen en de uitbreiding van het assortiment van eigen producten, maar het slechte winterweer van december speelde de formule parten. In de Franse vestigingen van de keten nam de verkoop met 2,5 procent af. Op de afdeling non-food ging het over een daling van ruim 7 procent. Het voorbije jaar onthulde Carrefour een ambitieus plan om de grote supermarkten in West-Europa te herstructureren. De operatie zou 1,5 miljard euro kosten en tot een besparing van 4,5 miljard moeten leiden.


De Europese Commissie heeft het Spaanse bouwbedrijf ACS de toelating gegeven om zijn Duitse sectorgenoot Hochtief in te lijven. De Europese Commissie liet weten voor een eventuele overname geen problemen te zien op het gebied van mededinging. De bedrijven zijn geografisch immers vrijwel niet in hetzelfde gebied actief. Hochtief verzet zich overigens fel tegen een overname door de Spaanse groep. Het Duitse bedrijf heeft al meerdere maatregelen genomen om de overnamepogingen te dwarsbomen. ACS had al een flink belang in zijn Duitse sectorgenoot en wist dit begin januari nog uit te breiden tot boven de 30 procent. De Spaanse onderneming wil een belang van 50 procent in Hochtief opbouwen om via de balans van Hoctief de eigen schuldenlast van 9 miljard euro te verlichten. ACS lanceerde het bod op Hochtief al in september vorig jaar.


De staalconcerns ArcelorMittal en Nunavut Iron Ore hebben de strijdbijl begraven over de overname van het Canadese Baffinland Iron Mines. De twee rivalen hebben, na maandenlang tegen elkaar opgeboden te hebben, besloten een gezamenlijk bod uit te brengen. Als de overname doorgaat, krijgt ArcelorMittal 70 procent van Baffinland in handen, terwijl Nunavut de resterende 30 procent zou toegewezen krijgen. Samen met Nunavut kan er volgens ArcelorMittal een aantrekkelijker voorstel geboden worden aan de aandeelhouders van Baffinland. De overnamestrijd was sinds september vorig jaar aan de gang en leidde tot meerdere verhogingen van de biedingen. ArcelorMittal bood uiteindelijk 550 miljoen Canadese dollar voor 100 procent van de aandelen. Nunavut mikte op een belang van 60 procent. Het bod van ArcelorMittal werd gesteund door Baffinland, dat het voorstel van Nunavut als vijandig beschouwde.


De IJslandse politie heeft Sigurjon Arnason, een voormalige topman van de failliete bank Landsbanki, opgepakt voor een onderzoek naar misdrijven in de aanloop naar de ondergang van de bank. Dat heeft speciaal aanklager Olafur Thor Hauksson gezegd. Naast topman Sigurjon Arnason is ook Ivar Gudjonsson, het hoofd van de investeringstak van Landsbanki, aangehouden. Aanklager Hauksson onderzoekt of de bank zich schuldig maakte aan grootschalige marktmanipulatie, handel met voorkennis en fraude. Hauksson had eerder bekend gemaakt zeven managers van Landsbanki te verhoren na een huiszoeking op drie plaatsen in Reykjavik. Arnason en andere topmanagers zouden hun privéaandelen in de bank verkocht hebben aan de IJslandse investeerder Magnús Ármann, die daarvoor van de bank een lening kreeg. Dit gebeurde enkele dagen voordat de bank failliet ging. Daardoor zouden de betrokken zich gevoelig hebben verrijkt.


Het ruimtevaartbedrijf Astrium, dochter van de Europese defensiegroep EADS, heeft het voorbije jaar een omzet van bijna 5 miljard dollar geboekt. Dat is een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien, ondanks een ongunstige economische context. Dat heeft François Auque, voorzitter van Astrium, bekend gemaakt. Auque maakt ook melding van 6 miljard euro aan bestellingen. Dat is een stijging van 43 procent tegenover het jaar voordien. Daarbij wordt wel geen rekening gehouden met een megabestelling van vijfendertig Ariane-raketten, die dat jaar werd ontvangen. Het orderboek van Astrium heeft nu een omvang van 15,8 miljard euro. Het voorbije jaar werden onder meer zes Ariane-draagraketten gelanceerd, werden tien satellieten geleverd en werden negen contracten voor satellieten ondertekend. Het bedrijf heeft het voorbije jaar bijna 450 miljoen euro geïnvesteerd. Astrium is volgens Auque klaar om toekomstige ruimtevaartprogramma's te krijgen.


De Zweedse meubelketen Ikea heeft tijdens het voorbije boekjaar een nettowinst geboekt van 2,7 miljard euro. Dat is een stijging met 6,1 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 7,7 procent tot 23,1 miljard euro. Mikael Ohlsson merkte op dat de consument in moeilijke tijden extra appreciatie heeft voor een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Hij voegde er aan toe meer dan ooit in het concept van Ikea te geloven en die weg dan ook verder te zullen blijven bewandelen. Europa blijft met 79 procent de belangrijkste regio voor Ikea, gevolgd door Noord-Amerika (15 procent) en Asia-Pacific (6 procent). De winst van de keten had nog hoger kunnen oplopen zonder de omstreden hoge stroomkosten voor de vestiging in het Russische Sint-Petersburg. Die kostten het Zweedse bedrijf 670 miljoen euro.


Spoorwegmaatschappij Eurostar, uitbater van de hogesnelheidsverbinding tussen Brussel en Parijs en Londen, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 760 miljoen pond. Dat betekent een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien. Het aantal reizigers steeg echter slechts met 3 procent tot 9,5 miljoen eenheden. Eurostar zegt dat de groei te danken is aan het herstel van de zakenmarkt en de stijging van het aantal reizigers dat de Eurostar verkiest boven het vliegtuig. Eurostar zegt ook steeds meer Duitsers en Nederlanders te vervoeren. Bovendien heeft Eurostar naar eigen zeggen ook geprofiteerd van de problemen in het luchtverkeer in november en december als gevolg van de sneeuwval. Ook zouden meer Britten van de Eurostar gebruik maken om verder te reizen naar bestemmingen in het zuiden van Frankrijk, Duitsland of Nederland.


Het voorbije jaar werden in de Europese Unie 13,36 miljoen personenwagens verkocht. Dat is een daling met 5,5 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA). De daling heeft volgens de Europese autosector veel te maken met het stopzetten van steunmaatregelen van de overheid, zoals de schrootpremies. Duitsland en Frankrijk, de twee grootste autolanden van Europa, lieten een daling van ruim 23 procent optekenen. De grootste terugval werd opgetekend in Griekenland, waar de autoverkoop met bijna 36 procent achteruitging. De grootste vooruitgang werd geboekt in Ierland. Daar werd een groei van bijna 55 procent opgetekend, maar de Ierse autosector had het jaar voordien wel een klap van 62 procent gekregen. België liet een groei met 14,9 procent optekenen. Bij de constructeurs blijft Volkswagen marktleider, gevolgd door Peugeot-Citroën en Renault.


Bij de Britse mediagroep Mecom is topman David Montgomery met onmiddellijke ingang opgestapt. Het vertrek van Montgomery werd al langer verwacht. Eerder was al gezegd dat hij op het einde van de maand januari zou opstappen. Het vertrek van de topman werd door de aandeelhouders geëist. Die waren verbolgen omdat hun aandelen onder het beleid van Montgomery gevoelig in waarde waren gedaald. Het plotse vertrek zou te maken hebben met een nieuw conflict tussen Montgomery en een aantal aandeelhouders, die er zich niet mee zouden hebben kunnen verzoenen dat de topman alsnog probeerde aan te blijven. Er is niets bekend over een mogelijke opvolger van Montgomery, die het bedrijf elf jaar geleden zelf heeft opgericht. Mecom ontwikkelde zich als een investeringsmaatschappij die zich specialiseerde in het overnemen van kranten en websites. Onder de de koepel van Mecom vallen honderden kranten en websites in Nederland, Denemarken, Polen en Noorwegen.


Het wereldwijde aanbod van voedsel is krap, maar de situatie is niet zo ernstig als drie jaar geleden. Voor minstens een jaar is er geen reden voor alarm. Dat heeft de Food and Agriculture Organization (FAO), de landbouworganisatie van de Verenigde Naties bekend gemaakt. Er wordt opgemerkt dat de graanprijzen weliswaar hoog liggen, maar er wordt aan toegevoegd dat er nog voldoende voorraden zijn. De huidige voorraden zouden ongeveer 25 procent van de jaarproductie vertegenwoordigen. Er wordt aan toegevoegd dat de prijs van rijst al is gedaald. Graanproducerende landen waren getroffen door een reeks natuurrampen. Dat leidde tot bezorgdheid over het aanbod, terwijl de vraag voortdurend stijgt in opkomende landen zoals China en India. Normaal gesproken zouden de voedselprijzen volgens Hiroyuki Konuma, assistent-directeur-generaal van de organisatie, niet verder hoeven te stijgen. Externe factoren mogen volgens hem echter nooit worden uitgesloten.


Voor het eerst in de geschiedenis worden China en Taiwan door een onderzeese telefoonkabel met elkaar verbonden. Vijf grote telecombedrijven uit de twee landen hebben hierover zopas afspraken gemaakt. De telefoonkabel, die onder de Straat van Taiwan wordt aangelegd en een lengte van 220 kilometer zal krijgen, moet beantwoorden aan de toenemende vraag naar internetdiensten tussen de twee landen. Het project heeft een geschatte waarde van 20 miljoen euro. Verwacht wordt dat de kabel eind dit jaar operationeel zal zijn. China beschouwt Taiwan als een opstandige provincie. De Chinese regering die op het einde van de jaren veertig door de communisten werd afgezet, vluchtte naar het eiland en vestigde daar een eigen staat. De kabel wordt aangelegd tussen de stad Danshui in het noorden van Taiwan en Fuzhou, een stad in het zuidoosten van China.


Het vliegtuigongeval met een Tupolev bij Smolensk, waarbij in april vorig jaar de Poolse president Lech Kaczynski en vijfennegentig andere inzittenden om het leven kwamen, is te wijten aan de Polen zelf. Dat is de conclusie van een rapport van het Russische Interstate Aviation Committee. Hooggeplaatste Poolse functionarissen, waarvan sommigen alcohol zouden hebben gedronken, zouden druk uitgeoefend hebben op de piloot om, ondanks de dichte mist, toch te landen in Smolensk. De piloot zelf zou naar een andere luchthaven hebben willen uitwijken. Jaroslav Kaczynski, de tweelingbroer van de overleden Poolse president, noemde het rapport een belediging voor de Polen. De Poolse president was op het ogenblik van het ongeval op weg naar een herdenking van de slachtpartij in Katyn, vlakbij Smolensk. Daar werden in 1940 zowat 22.000 Poolse officieren en intellectuelen gedood door de Russische geheime dienst.


De Amerikaanse chipfabrikant Intel heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 43,6 miljard dollar. Dat is een stijging met bijna een kwart tegenover het jaar voordien. Tijdens het vierde kwartaal werd een omzetstijging met 8 procent opgetekend tot 11,5 miljard dollar. In beide gevallen is er sprake van een recordomzet. De omzetstijging is vooral te danken aan de servermarkt. De nettowinst steeg tijdens het vierde kwartaal met 10 procent tot 3,4 miljard dollar. Over het hele jaar wordt er een stijging met 76 procent tot 11,7 miljard dollar gemeld. Intel profiteerde naar eigen zeggen onder meer van groei in opkomende markten in met name Azië, van een sterke vraag naar laptops en netbooks en een sterke toename van de vraag naar servers. Paul Otellini, topman van Intel, gaf aan voor het nieuwe jaar nog betere prestaties te verwachten.


De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,9 miljard dollar. Dat is een stijging met 1,6 miljard dollar tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winstsprong is vooral te danken aan de beperking van de verliezen op slechte leningen. Daardoor kon de bank zijn verliezen met 2 miljard dollar verkleinen. De retaildivisie boekte een winst van 708 miljoen dollar, tegenover een verlies van 399 miljoen dollar tijdens het vierde kwartaal van het jaar voordien. De omzet steeg met 6 procent tot 26,7 miljard dollar. Jamie Dimon, chief executive van de Amerikaanse bank, zegt dat er nog altijd een aantal uitdagingen moeten overwonnen, maar hij voegde er aan toe dat er ook tekenen van stabiliteit en groei, zowel in de wereldwijde kapitaalmarkt als in de Amerikaanse economie, kunnen worden opgemerkt.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home