Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 15, 2011

Luchtvaart op korte termijn heel crisisgevoelig

In de Verenigde Staten kon er de voorbije periode een duidelijke terugval worden opgetekend in de populariteit van luchtvaartverbindingen op korte afstanden. Dat is onder meer het gevolg van hogere prijzen, problemen op de luchthavens, de economische recessies en de doorbraak van nieuwe technologieën voor onder meer het organiseren van vergaderen. Daarbij wordt opgemerkt dat vliegtuigroutes met afstanden tot maximaal 400 mijl twintig jaar geleden bijna 34 procent van de totale passagiersgroep van de Amerikaanse luchtvaartsector vertegenwoordigden. Dat is inmiddels teruggevallen tot 26,6 procent.

"Luchtvervoer doet het voor een belangrijk aantal korte verbindingen niet meer zo goed als twintig of dertig jaar geleden," merkt luchtvaartconsulent Michael Boyd op tegenover de Amerikaanse krant The Los Angeles Times. "Daarvoor kunnen verschillende oorzaken worden aangewezen." Boyd verwijst onder meer naar de verhoogde veiligheidsmaatregelen, waardoor de reis voor de passagier gevoelig wordt verlengd. Dat wordt volgens Boyd als een last ervaren, wellicht zelfs meer dan de meesten denken. Maar vooral de gestegen prijzen hebben volgens hem een belangrijke impact gehad op de populariteit van de vliegtuigverbindingen op korte afstanden.

Gary Kelly, chief executive van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines, zegt dat er gespeculeerd kan worden over de oorzaken van de terugval, maar het staat volgens hem historisch vast dat de luchtvaart op korte afstand gedomineerd wordt door het zakenleven. "Daardoor is de sector ook bijzonder gevoelig voor economische cyclussen," merkt Kelly op. "Bij economische recessies wordt er altijd een dalperiode in de luchtvaart op korte afstand opgemerkt." Hij voert daarbij onder meer aan dat bij het uitbreken van de jongste economische crisis de gevolgen van de dotcom-zeepbel uit het begin van de eeuw nog niet volledig waren opgevangen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home