Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 15, 2011

Britten bouwen replica van historische Edsac-computer

In het Britse National Museum of Computing in Bletchley wordt een replica gebouwd van één van de eerste moderne computers. De Britse Computer Conservation Society (CCS) besliste om in Bletchley een kopie te bouwen van de Electronic Delay Storage Automatic Calculator (Edsac), die gebouwd werd aan de Cambridge University en op het einde van de jaren veertig in gebruik werd genomen. Het toestel werd ontwikkeld door Maurice Wilkes om voor onderzoekers en wetenschappers van de universiteit allerlei berekeningen uit te voeren. De heropbouw van de replica zou drie jaar in beslag nemen. Bletchley is bekend als het Britse spionage-centrum dat tijdens de tweede wereldoorlog gespecialiseerd was in het breken van de codes van het Duitse leger.

"Edsac was één van de vroege Britse computers die als een pionier kunnen beschouwd worden van het praktisch gebruik van de informatica-technologie," merkt de Britse omroep BBC op. "De computer, die de omvang had van een woonkamer, bleef negen jaar operationeel en hielp twee Cambridge-onderzoekers aan een nobelprijs en liet vele andere wetenschappers toe onderzoek te verrichten dat zonder de technologie onmogelijk zou zijn geweest." De heropbouw van Edsac zou ongeveer 250.000 pond kosten en zal worden betaald uit fondsen die worden samengebracht door een consortium onder leiding van de zakenman Hermann Hauser.

In eerste instantie zullen er volgens het National Museum of Computing vooral inspanningen moeten worden gedaan om aan de handen van archieven en interviews met de overblijvende Edsas-technici een beter idee op te bouwen over de werking van de computer. David Hartley, voorzitter van de Computer Conservation Society, merkt op dat er van de originele machine weinig restanten zijn overgebleven, al heeft de Cambridge University nog één chassis. Een groot aantal cruciale onderdelen is echter in de loop van de jaren verdwenen. Voor een aantal onderdelen zullen in ieder geval omwille van moderne vereisten voor gezondheid en veiligheid alternatieven moeten worden gezocht.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home