Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 18, 2011

Yuri Luzhkov hoopt op verblijfsvergunning in Letland

Yury Luzhkov, de ontslagen burgemeester van Moskou, heeft een verblijfsvergunning aangevraagd in Letland, zodat hij zich vrij door Europa zou kunnen bewegen. Luzkhov ontkent echter plannen te hebben om uit Rusland te emigreren. Yuri Luzhkov werd in september vorig jaar door de Russische president Dmitry Medvedev ontslagen wegens een vertrouwensbreuk. Sindsdien doen er geruchten dat Luzhkov zou proberen uit Rusland weg te vluchten. De voormalige burgemeester en zijn echtgenote, de miljardaire Yelena Baturina, worden door een aantal partijen beticht van massale corruptie.

Luzkhov heeft de aantijgingen altijd ontkend. Er zijn ook nog altijd geen officiƫle klachten neergelegd tegen het echtpaar. Linda Murniece, minister van binnenlandse zaken van Letland, noemt het weinig waarschijnlijk dat Luzhkov een verblijfsvergunning zal krijgen. "Luzhkov heeft altijd een duidelijk negatieve houding gehad tegenover Letland," aldus Murniece tegenover het Russische persbureau RIA-Novosti. Luzhkov heeft in het verleden vaak kritiek geuit op de houding van de Baltische staten tegenover Rusland en Russische minderheden op hun grondgebied.

Artis Pabriks, Lets minister van defensie, stelt echter dat de verblijfsvergunning geen gevaar zou vormen voor de nationale veiligheid. Er is volgens Pabriks ook geen enkele reden om te veronderstellen dat Luzhkov een zwendelaar is. De gewezen burgemeester heeft een bedrag van 379.000 dollar gestort op een rekening van een Letse bank, waardoor hij recht zou hebben op een verblijfsvergunning van vijf jaar, zolang dat bedrag niet van de rekening wordt gehaald. Luzhkov bezit ook vastgoed in het Letse Jurmala, dat bijzonder populair is bij Russische toeristen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home