Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 18, 2011

Nieuwsoverzicht

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft het voorbije jaar 510 toestellen geleverd aan zijn klanten. Dat is een stijging met twaalf exemplaren tegenover het jaar voordien. Door een nieuw order van Virgin America heeft Airbus inmiddels meer dan 10.000 vliegtuigen verkocht. Airbus is er voor de negende keer op rij dat de productie van commerciële vliegtuigen bij Airbus kon worden opgetrokken. Daarnaast leverde Airbus ook twintig militaire vliegtuigen. Dat is een stijging met vier exemplaren tegenover het jaar voordien. Airbus ontving het voorbije jaar 644 vaste bestellingen voor nieuwe vliegtuigen, maar er werden ook 70 oude orders geannuleerd (70), zodat er netto 574 bestellingen bijkwamen. Die bestellingen vertegenwoordigen een bedrag van 74 miljard dollar. Airbus heeft daardoor ook een marktaandeel van 52 procent. Het bedrijf heeft op dit ogenblik orders voor in totaal 3.552 vliegtuigen, wat overeen komt met een productieperiode van zes jaar.


De Nederlandse baggeraar Boskalis heeft van de groep Ocean Reef Island een order gekregen voor de aanleg van een kunstmatig eiland voor de kust van Punta Pacifica in Panama-City. Het project heeft een waarde van ongeveer 55 miljoen euro. De werkzaamheden voor de aanleg van het eiland, met een oppervlakte van tien hectare, zijn al gestart en worden naar verwachting halverwege volgend jaar afgerond. Op het eiland moeten woningen en bedrijven worden gebouwd. Boskalis zal het eiland opvullen met 650.000 kubieke meter steen en meer dan één miljoen kubieke meter zand. In het contract is een optie opgenomen voor een tweede eiland met een oppervlakte van negen hectare en een jachthaven. Bij gebruik van die optie wordt het contract met één jaar verlengd. De beslissing over de tweede haven wordt waarschijnlijk in de tweede helft van dit jaar genomen.


De Amerikaanse internetwinkel Amazon.com gaat zijn logistieke activiteiten in Schotland aanzienlijk uitbreiden. Dat schept volgens de Schotse premier Alex Salmond 950 nieuwe arbeidsplaatsen. Amazon gaat een logistiek centrum in Dunfermline bouwen, wat ruim 750 nieuwe banen oplevert. Daarnaast komen er nog eens tweehonderd extra werkplaatsen in het bestaande centrum in Gourock, waar bestellingen voor klanten van Amazon in Groot-Brittannië en het Europese vasteland worden verpakt en verzonden. De onderneming verwacht in perioden met piekdrukte nog eens op 1.500 tijdelijke krachten beroep te zullen moeten doen. Alle vaste medewerkers van het logistieke centrum van Amazon in Glenrothes gaan over naar de nieuwe locatie in het nabijgelegen Dunfermline. De bouw van het nieuwe centrum heeft geen gevolgen voor de vestiging in Gourock, die gewoon operationeel blijft.


Vliegtuigmaatschappij Qantas heeft een vlucht van Sydney naar Los Angeles moeten afbreken nadat een motor van een Boeing 747 net voor het opstijgen was uitgevallen. De inzittenden zouden een luide knal hebben gehoord en zwarte rook uit de motor hebben zien komen. Het toestel moest vervolgens nog een half uur op de startbaan blijven voor controle. Het toestel moest vervolgens nog een half uur op de opstijgbaan blijven voor controle. Toen gaven de mecaniciens het vrij zodat de Boeing op eigen kracht weer naar de gate kon taxiën. Daar stapten de passagiers over op een ander toestel, zodat ze met ongeveer vier uur vertraging alsnog naar Los Angeles konden vliegen. De oorzaak van de ontploffing kon nog niet worden achterhaald. Er is een onderzoek gestart. In november kreeg Qantas te maken met gelijkaardige motorproblemen met een Airbus A380 die van Singapore onderweg was naar Sydney. De piloot kon het vliegtuig veilig aan de grond zetten.


In de iTunes AppStore van Apple zijn inmiddels bijna tien miljard applicaties gedownload. De applicatie-winkel van Apple opende tweeënhalf jaar geleden de deuren met een aanbod van vijfhonderd programma's voor de allereerste iPhone en iPod Touch. Tweeënhalf jaar later zijn er meer dan vierhonderdduizend apps beschikbaar en is de mijlpaal van tien miljard downloads in zicht. Uit onderzoek van het analysebureau Asymco blijkt dat het aantal gedownloade applicaties stilaan de muziekdownloads aan het inlopen in. Binnen enkele maanden zijn applicaties naar verwachting het meest verkochte product uit de iTunes-webwinkel. Asymco schat dat er minstens zestig applicaties zijn gedownload per verkochte iPhone, iPod Touch of iPad. Twee jaar geleden lag dat gemiddelde nog op tien applicaties per apparaat.


De Zwitserse groep Richemont, producent van luxeproducten Richemont, heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 2,1 miljard euro. Dat is een stijging met 33 procent tegenover het jaar voordien. De groei werd vooral ondersteund door de aantrekkende vraag in Azië. Zonder wisselkoersverschillen zou de omzetgroei op 23 procent zijn uitgekomen. In de regio Azië-Oceanië steeg de omzet met 57 procent. In Noord-Amerika en Zuid-Amerika verkocht Richemont 27 procent meer en in Europa lag het omzetcijfer 20 procent hoger. Deze sterke cijfers maken het volgens Johann Rupert, gedelegeerd bestuurder van Richemont, de volgende keer moeilijker om nogmaals gelijkaardige groeicijfers te melden. Bovendien wordt de brutowinstmarge van Richemont volgens hem uitgehold door de sterkte van de Zwitserse frank, aangezien het concern een groot deel van zijn producten ook in Zwitserland fabriceert.


De stijging van de voedselprijzen en de speculatie op de voedselmarkten vormen een bedreiging voor de voedselveiligheid. Dat heeft Paul Polman, bestuursvoorzitter van Unilever, gezegd in een Brits kranteninterview. Hij stelde daarbij het handelen van speculanten bij de Europese Commissie aan de orde te hebben gesteld. Volgens Polman hebben de prijsstijgingen van de jongste jaren speculanten naar de markt getrokken, die ten koste van gewone mensen kortetermijnwinsten maken. Dat is volgens Polman moeilijk te begrijpen als men echt wil werken voor de langetermijnbelangen van de samenleving. De topman zei van mening te zijn dat speculanten gedwongen zouden moeten worden om hun posities te openbaren. Polman zegt daarover overleg gepleegd te hebben met Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt.


Steve Jobs, topman van het Amerikaanse computerconcern Apple, gaat opnieuw in ziekteverlof. Dat heeft hij aangekondigd in een bericht aan het personeel. De dagdagelijkse leiding van het bedrijf zal door Tim Cook worden overgenomen. Jobs beklemtoont dat hij aanblijft als chief executive van Apple en betrokken zal blijven bij de belangrijke strategische beslissingen van bedrijf. Details over zijn ziekte geeft Jobs niet vrij. Hij vraagt respect voor zijn privacy en zijn familie. Enkele jaren geleden moest Jobs al eens een tijdlang een stap opzij zetten wegens een zeldzame vorm van alvleesklierkanker. Daarbij zou bij Jobs een nieuwe lever zijn ingeplant. De gezondheidstoestand van de topman is voor beleggers bijzonder belangrijk, want een groot deel van het succes van het technologieconcern wordt toegeschreven aan het charisma van Jobs.


Het energieverbruik in China is het voorbije jaar 14,6 procent gestegen tot meer dan 4,19 triljoen kilowattuur. Dat blijkt uit cijfers van de China Electricity Council. Het jaar voordien was de Chinese energieconsumptie wel met ongeveer 6 procent gedaald. De toename was vooral te wijten aan het feit dat duizenden fabrieken hun productie hebben opgeschroefd om aan de toegenomen vraag van zowel de thuismarkt als het buitenland te kunnen voldoen. Aan de andere kant daalde de investering in de Chinese energiesector vorig jaar met ruim 8 procent tot 705 miljard yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 107 miljard dollar. Van de opgewekte elektriciteit was ruim 26 procent afkomstig van niet-fossiele brandstoffen, zoals waterkracht, kernenergie en windenergie. Het voorbije jaar steeg de energiecapaciteit van China met 10,07 procent tot 962 gigawatt.


Het voorbije jaar hebben 935 miljoen mensen een internationale reis ondernomen. Dat is een stijging met 6,7 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de World Tourism Organization (WTO) van de Verenigde Naties. Daarbij wordt opgemerkt dat het internationaal toerisme zich vorig jaar sterker heeft hersteld dan verwacht. Oorspronkelijk was een groei tot maximaal 930 miljoen reizigers verwacht. Het internationaal toerisme staat nu op een hoger niveau dan voor het uitbreken van de economische crisis. Drie jaar geleden werden er in totaal 913 miljoen internationale toeristen geteld. Hoewel de toename in alle regio's werd opgetekend, waren het toch vooral de groeilanden die tot het goede resultaat bijdroegen. De groei is ook te danken aan enkele grote internationale evenementen zoals het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika, de wereldtentoonstelling in Shanghai, de Olympische winterspelen in Canada en de Commonwealth Games in India.


Het noodfonds voor eurolanden is voorlopig groot genoeg en hoeft op korte termijn niet te worden uitgebreid. Dat heeft de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble gezegd. Oproepen om het fonds uit te breiden, kweken volgens Schäuble vooral meer onrust. Zulke geïsoleerde acties maken volgens de Duitse minister de situatie alleen maar ingewikkelder. Schäuble nam daarbij José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, op de korrel. Die had onlangs immers aangekondigd dat de leencapaciteit van het fonds moest wordt opgedreven. Er gaan steeds meer stemmen op om het noodfonds uit te breiden om ervoor te zorgen dat er voldoende geld is om na Ierland ook andere landen, zoals Portugal en Spanje, te kunnen helpen. Ook de Franse minister van financiën Christine Lagarde heeft zich uitgesproken voor een verhoging.


Het Nederlandse financiële concern ING Groep voert met verschillende partijen gesprekken over de verkoop van de vastgoedtak ING Real Estate Investment Management (Reim). Dat heeft het Nederlandse financieel concern bekend gemaakt. Er werd wel opgemerkt dat de gesprekken niet noodzakelijk tot een verkoop zullen leiden. Elke speculatie over omvang, prijs en condities van mogelijke transacties zou volgens ING Groep prematuur zijn. Een woordvoerster van de financiële groep wilde niet aangeven met hoeveel en welke partijen er concreet gesproken wordt. In de media dook de naam van het Amerikaanse vastgoedconcern CB Richard Ellis op als favoriete kandidaat voor de overname. ING Reim beheert 65 miljard euro aan vermogen dat is belegd in vastgoed. De waarde van het bedrijf wordt geschat op 1 miljard euro.


Milieuverenigingen protesteren tegen de overeenkomst die het Britse olieconcern British Petroleum ondertekend heeft met zijn Russische sectorgenoot Rosneft. Daardoor zou British Petroleum immers de kans krijgen om te gaan boren in het poolgebied, één van de laatste ongerepte gebieden op aarde. De milieuverenigingen Greenpeace en World Wildlife Fund hebben al aangekondigd om Bob Dudley, de Amerikaanse topman van British Petroleum, te zullen confronteren met het Russische contract. Ook Friends of the Earth heeft al geprotesteerd tegen de overeenkomst. Dankzij het akkoord met het Russische staatsbedrijf Rosneft, plant British Petroleum nieuwe boringen in de Karazee, ten noorden van Rusland. Op die manier dreigen volgens de milieuverenigingen olieplatformen op te duiken in een regio met een grote biodiversiteit en verraderlijke weersomstandigheden. Er leven enkele ernstig bedreigde diersoorten, zoals ijsberen, walrussen en beloega's.


De Duitse vrachtwagenfabrikant MAN eist een schadevergoeding van 237 miljoen euro van zijn voormalige topman Hakan Samuelsson in verband met een omkoopschandaal dat ruim een jaar geleden aan het licht is gekomen. Door het schandaal zag Samuelson zag zich verplicht om af te treden. Door steekpenningen te betalen aan klanten, wilde MAN meer vrachtwagens verkopen. MAN moest een boete betalen van 150 miljoen euro wegens het schandaal. Het bedrijf houdt Samuelsson en andere topbestuurders verantwoordelijk voor het schandaal, omdat zij zouden gefaald hebben met het houden van toezicht. De advocaten van Samuelsson wijzen de eis voor een schadevergoeding af en noemen de claim absurd. Ook voormalig financieel topman Karlheinz Hornung en Anton Weinmann, de gewezen directeur van de vrachtwagendivisie, zouden schadevergoedingen van vele miljoenen moeten betalen.


Alfredo Saenz, de topman van de Spaanse bank Santander, moet mogelijk aftreden nadat het Spaanse hooggerechtshof hem zijn bankvergunning heeft afgenomen. Een woordvoerder van Santander, de grootste bank van de eurozone, weigerde commentaar te geven op het bericht dat Alfredo Saenz niet meer als bankier zou mogen werken. Saenz was eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden wegens het uiten van valse beschuldigingen toen hij bij de Spaanse bank Banesto werkte. Hij had gezegd dat aandeelhouders van het bedrijf Harry Walker 3,6 miljoen euro aan Banesto verschuldigd waren. Zowel Saenz als de openbare aanklager ging tegen het vonnis in hoger beroep. Het hooggerechtshof behandelde de zaak achter gesloten deuren, maar volgens bepaalde bronnen zou de straf verhoogd zijn tot acht maanden cel.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home