Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 21, 2011

Zilvercoating biedt mogelijkheid in voedselveiligheid

Wetenschappers aan het Institute of Nanotechnology and Advanced Materials aan de Bar-Ilan University in Israel hebben een technologie ontwikkeld om papier te coaten met nanodeeltjes zilver. Die combinatie zou het papier dodelijk maken voor bacteriën zoals E.coli en potentieel een nieuw type verpakkingsmateriaal kunnen vormen. Zilver wordt al vaak gebruikt om bacteriën te bestrijden en wordt al toegepast in textiel, vezels, plastiek en metalen voor biomedische toepassingen.

Onder meer wordt zilver gebruikt in verbandmateriaal voor wonden en katheders die resistent zijn aan microben. Ook wordt het edelmetaal gebruikt in geurbestendige kousen. "Tot nu toe waren de wetenschappers er echter nog niet in geslaagd om zilverdeeltjes aan papier te bevestigen," aldus het webmagazine Foodnavigator.com. "De nieuwe technologie maakt echter gebruikt van geluidsgolven met hoge frequenties om de zilverdeeltjes aan het papier vast te hechten."

De onderzoekers wijzen erop dat de technologie in laboratoriumtesten dodelijk bleek te zijn voor bacteriën zoals E.coli en S.aureus, twee bronnen van voedselvergiftiging. "Dat biedt de mogelijkheid om de technologie te gebruiken als verpakkingsmateriaal om de levensduur van voedingswaar in de winkelrekken te verlengen," merken de onderzoekers op. "Bovendien zou de coating-methode kunnen worden uitgebreid tot andere nanomaterialen, om verpakkingen onder meer waterbestendig of sterker te maken."

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home