Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, January 24, 2011

Cybercriminelen verliezen hun voorliefde voor Windows

Smartphones zoals de iPhone van Apple worden steeds meer het doelwit van hightech criminelen. Dat staat te lezen in een rapport van het netwerkbedrijf Cisco. Daarbij wordt opgemerkt dat cybercriminelen steeds meer afstappen van hun traditionele praktijken, die vooral gericht waren op Windows-computers, om andere technologieën op de korrel te nemen. Volgens Cisco worden vooral mobiele besturingssystemen steeds populairder bij deze hightech criminelen. Desondanks blijven de meeste virussen nog altijd gericht op Windows.

Cisco voorspelt dat er dit jaar een belangrijke stijging zal kunnen worden opgetekend bij aanvallen die gericht zijn op smartphones en op mobiele software en gebruikers. Er wordt opgemerkt dat de trend naar mobiele malware bijna anderhalf jaar geleden op gang kwam met het Zitmo-virus. Het ging om een mobiele variant van de trojan Zeus Windows, die bijzonder populair was bij criminelen die toegangscodes voor online bankrekeningen wensten te achterhalen. Cisco voegt er aan toe dat Windows zich steeds beter beschermt tegen aanvallen, wat het criminelen moeilijker maakt.

Volgens Cisco vormen Apple-producten, zoals de iPhone, een steeds groter doelwit van de cybercriminelen. Er wordt aan toegevoegd dat in de besturingssystemen van Apple ook steeds meer kwetsbare elementen kunnen worden teruggevonden. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat de gebruikers ook steeds overgaan tot het downloaden van applicaties die niet officieel door Apple worden uitgegeven. In het rapport wordt ook melding gemaakt van groeiende aanvallen tegen het Android-besturingssysteem van Google.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home