Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 26, 2011

Kleurencodering moet dioxine-fraude ontmaskeren

Een kleurencode moet de contaminatie van de voedselketen kunnen vermijden. Dat zegt het Nederlandse europarlementslid Bas Eickhout naar aanleiding met de dioxine-besmetting van Duits vlees. Volgens Eickhout is het relatief eenvoudig om producenten van oliën en vetten te verplichten om in hun stoffen een kleurencodering te verwerken. Dat maakt het volgens Eickhout gemakkelijk om het illegaal vermengen van industriële vetten in dierenvoeder te ontmaskeren.

"De Europese Commissie zoekt naar maatregelen om gemakkelijker sporen van dioxine in de Europese voedselketen te kunnen ontwaren, maar volgens Eickhout zou een kleurencodering een relatief eenvoudige en efficiënte maatregel kunnen zijn," meldt het webmagazine Foodproductiondaily.com. "Hij stelt dat producenten van industriële oliën verplicht zouden kunnen worden om een kleurencodering aan hun stoffen toe te voegen vooraleer ze worden verkocht aan vetproducenten."

"Er zijn teveel incidenten die aantonen dat er een duidelijk economisch voordeel is om goedkopere industriële vetten in dierenvoeder te verwerken," stipt Eickhout aan. "Extra maatregelen van de Europese Commissie zullen het probleem wellicht gedeeltelijk kunnen inperken, maar het toevoegen van een kleurencode aan de olie zou frauduleuze producten onmiddellijk ontmaskeren. Er wordt wel aangestuurd op een grotere reglementering, maar het heeft drie dioxine-crisissen gekost vooraleer er daadwerkelijk werd ingegrepen, waarbij telkens nieuwe maatregelen werden aangekondigd."

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home