Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 27, 2011

Laatste Arabische dorp Israël wordt vakantiecentrum

Israëlische en Palestijnse belangengroepen protesteren tegen de bouw van meer dan tweehonderd luxeverblijven en een klein hotel in het Arabische dorp Lifta in de buurt van Jeruzalem. Er wordt opgemerkt dat met het project het laatste typische Arabische dorp uit de regio verdwijnt. Het dorp werd tot op het einde van de jaren veertig bewoond, tot de Palestijnse bevolking wegtrok. De Israel Land Administration heeft nu een openbare aanbesteding gelanceerd om het oude dorp om te vormen tot een vakantieverblijf.

"De ontwikkelaars hebben beloofd om de oude huizen te bewaren en zorgvuldig te reconstrueren," merkt de Israëlische krant Haaretz op. "Er zou naar gestreefd worden om de huizen om te vormen tot restaurants en galerijen. Architect Gabriel Kertesz, die de nieuwe ontwikkeling van Lifta heeft uitgetekend, zegt dat de nieuwe bestemming de ideale oplossing is voor Lifta. Indien er niets zou zijn gebeurd, zou het dorp volgens Kertesz gedoemd zijn om te verdwijnen."

De Palestijnen gaven op het einde van de jaren veertig honderden dorpen op. Lifta is echter het enige dorp dat niet werd vernield of door Israëlische inwoners werd overgenomen, zoals dat met Ein Karem en Ein Hod is gebeurd. Palestijnen zien in Lifta dan ook een symbool van hun maatschappij voor de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog. Nadat het dorp was verlaten, werden de daken van de woningen vernield om te beletten dat er zich nieuwe inwoners zouden vestigen. Lifta was lange tijd wel een toevluchtsoord voor daklozen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home