Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 27, 2011

Toestemming voor begin werken aan Braziliaanse dam Belo Monte

Het Braziliaanse milieudepartement Ibama heeft zijn toestemming gegeven voor de aanvang van de werken voor de aanleg van een grote dam in het Amazone-bekken. In de toestemming is het rooien voorzien van een bosgebied op de site van de geplande hydro-elektrische dam van Belo Monte. Nadien moet er nog een toelating volgen voor de daadwerkelijke bouw van de dam. Belo Monte zou de derde grootste dam van de wereld moeten worden. Een definitieve beslissing voor de bouw werd in augustus vorig jaar genomen, na jaren van protest tegen de werken.

Volgens de recente toestemming zal een bosgebied van 238 hectaren kunnen gerooid worden. Volgens een aantal bronnen blijven er echter nog heel wat juridische problemen. De Braziliaanse regering voert echter aan dat het project noodzakelijk is voor de economische ontwikkeling en stelt dat de centrale werkgelegenheid zal creƫren. Volgens milieugroepen vormt de dam echter een bedreiging voor het voortbestaan van een aantal inlandse stammen. Bovendien zouden ongeveer 50.000 mensen thuisloos worden.

De dam zou een lengte krijgen van 6 kilometer. Belo Monte zou een gebied van ongeveer 500 vierkante kilometer onder water zetten. De centrale zou een capaciteit krijgen van 11.000 megawatt. Alleen de Chinese Drieklovendam en het Braziliaans-Paraguayaans Itaipu zijn nog groter dan Belo Monte. De aanbesteding van het project werd tot nu toe drie keer geblokkeerd, tot een rechtbank vorig jaar het contract toewees aan het consortium Norte Energia, dat wordt geleid door het staatsbedrijf Companhia Hidro Eletrica do Sao Francisco.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home